avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesorala - frate ”renunțător tacit”
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesorala - frate ”renunțător tacit”

Vă rog să mă lămuriți în următoarea situație (pe noul cod, defunct decedat in 2015):

Defunctul a donat unui nepot apartamentul - singurul său bun.
Există doi copii ai defunctului - moștenitori rezervatari, nu există soție supraviețuitoare.

Dacă unul din cei doi copii nu face nici un act de acceptare a moștenirii în termenul de opțiune succesorală, va deveni străin de moștenire prin neacceptare. Nu are pretenții la moștenire, dar nu dorește nici să facă o declarație expresă de renunțare ulterior împlinii acestui termen (conform art.105 alin.8 Legea nr.36/1995 a notarilor publici), căci implică niște costuri cu deplasarea la consulat - locuiește în străinătate.

Celalalt copil intentionează să ceară reducțiunea liberalității excesive.

În lipsa donației, cei doi frați ar fi moștenit bunul în cotă de 1/1 (1/2 fiecare), rezerva fiind de 1/2 (1/4 fiecare).

Care va fi rezerva fratelui acceptant?

1/2 din intregul apartament? Deci va culege și rezerva corespunzătoare părții la care fratele său a pierdut dreptul de moștenire? Având în vedere că cel care nu a acceptat moștenirea devine străin de moștenire, practic celălalt frate rămâne singurul moștenitor al defunctului, astfel că pare logic să fie așa.

Sau poate doar să ceară rezerva care i s-ar fi cuvenit lui personal de 1/4??

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.

Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2017
ValerieT, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine poate cere reductiunea liberalitatilor excesive? calin_andrei calin_andrei Concret: defunctul nu a avut copii si nici sot. A avut 2 frati (ambii decedati la data deschiderii testamentului). Un frate a avut 2 copii, celalalt 1 copil. ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager ethel ethel Bună ziua, O persoană are 5 copii. Această persoană, o femeie văduvă, trece locuința pe numele a doi dintre copiii ei - prin donație, ea ... (vezi toată discuția)
Donatie imobil intre frati george_gg george_gg Buna ziua, In primul rand imi cer scuze daca intrebarea mea se mai repata, din ce am citit nu am gasit o speta la fel. Acum un an am cumparat un ... (vezi toată discuția)