Buna seara,
As dori sa stiu care este procedura in cazul divortului,cand unul dintre soti este plecat in strainatate si cel ramas in tara doreste sa divorteze,iar cel plecat refuza si afirma ca nu se va prezenta la nici un proces.
Multumesc anticipat.
Buna ziua,parintii mei au decedat in anul 2006.Suntem trei frati,acum eu si sora mea am solicitat dezbaterea succesiunii in procedura notariala,si atribuirea cotelor egale de 1/3 parte pe fiecare.
Fratele meu a fost citat pentru al doilea termen si conform declaratiei notariale considera ca cele doua succesibile sunt straine de succesiune prin neacceptare si nu este de acord nici cu compunerea masei succesorale.
Notarul dispune: vazand ca partile nu se inteleg ,amana cauza la termenul de : momentan cauza succesorala se suspenda,se amana in cunostinta celor prezenti.
Mentionez ca: toti trei suntem frati de ambii parinti,parintii nu au intocmit nici un testament sau act de vanzare cumparare in favoarea fratelui meu,iar cererea de inscriere in cartea funciara am depus-o noi,surorile,in data de 12 octombrie 2015,inaintea fratelui nostru.
Va rog sa-mi spuneti exista vreo cale de atac din partea fratelui meu privind perioada dintre decesul parintilor 2006 si solicitarea de catre noi a succesiunii octombrie 2015? avand in vedere ca el a locuit in imobilul construit de parintii nostri in toti 9ani si 5luni scursi de la decesul acestora,nu a investit nimic,a platit impozitul pe imobil,a folosit toate terenurile ramase de la parinti.
Avem procesul verbal de incheiere a sedintei notariale,si am inteles ca singura solutie este sa formulam actiune in instanta pentru iesire din indiviziune,stabilire de cote succesorale.
Incheierea de sedinta intocmita de notar cine trebuie sa o inainteze in instanta? -notarul?
-surorile care au cerut dezbaterea succesiunii in procedura notariala?
Fratele meu oricum nu este interesat sa o initieze.
Si daca noi,surorile inaintam dosarul in instanta,cine suporta cheltuielile de initiere de trimiterre in judecata,si ce costuri si taxe implica?
Si mai am o nelamurire,acest caz se judeca dupa vechiul cod civil sau dupa noul cod civil,avand in vedere ca decesul parintilor a avut loc in 2006 iar noi am solicitat dezbaterea succesiunii in 2015. Va multumesc.
Buna ziua,am fost la notar impreuna cu fratii si verisorii mei pentru a face succesiunea dupa bunici.Tatal meu si sora lui ,ambii decedati,au titlu de proprietate pe mai multe terenuri extravilan si un teren intravilan.Verisorii si fratele meu nu doresc sa faca succesiunea si partajul mentionand ca pot sa ramana asa daca nu au facut parintii nostri.
Parintii nostri au folosit la intelegere terenurile extravilan,matusa mea folosind terenurile mai valoroase (mai productive) si in suprafata mai mare pentru a echivala terenul intravilan care a ramas in folosinta tatalui meu,construind un imobil pe el.
Ieri am aflat ca verisorii nostri au vandut cu contract de mana toate terenurile extravilan pe care le-a folosit matusa mea,acum doresc valoarea jumatatii din terenul intravilan,si de fapt la sfarsitul discutiei au declarat la notar ca ei nu sunt dispusi acum sa faca partajul.
Dosarul va fi solutionat in instanta,dar intrebarea mea este: ce se intampla daca nu se prezinta nici in instanta? Si ce se intampla cu terenurile pe care ei le-au vandut?
Pe de alta parte ,fratele meu nu doreste succesiunea si partajul afirmand ca nu putem avea cote egale.
Mentionez ca suntem frati si de mama si de tata,parintii mei nu au lasat testament sau nu au facut contract de vanzare cumparare cu fratele meu,si nici nu a depus fratele meu cerere la cartea funciara in termen de 5 ani de la decesul parintilor,puteam sa depun eu ca stiam legea dar am zis ca nu e cinstit fata de fratii mei.
Va multumesc.
Buna ziua.
Parintii nostri au decedat in urma cu 9 ani si 6 luni.
Titlul de proprietate pe mai multe terenuri extravilan si un teren intravila este pe numele tatalui meu si a surorii lui (si aceasta decedata in urma cu 6ani).
Ei cand traiau si-au impartit terenurile extravilan la intelegere si le-au folosit conform intelegerii verbale intre ei.
Acum,mostenitorii surorii tatalui meu sunt de acord cu impartirea terenurilor din extravilan asa cum au facut-o parintii nostri,dar au adus in discutie terenul intravilan pe care parintii mei au construit un imobil si mai multe anexe si au folosit gradina aferenta imobilului.
Parintii mei au locuit acolo timp de 46 de ani(pana la deces),in acest timp au construit si imobilul in care au locuit 36 de ani.
Acum mostenitorii surorii tatalui meu pretind jumatate din terenul de sub imobil si jumatate din gradina aferenta imobilului ( o suma foarte mare) afirmand ca terenul este intravilan si e scump.
Intrebarea mea este: suntem obligati sa le platim contravaloarea terenului pe care l-au folosit parintii mei 46 de ani? Si daca da,putem sa le dam in schimb o suprafata mai mare de teren extravilan(propunere cu care nu sunt de acord) sau suntem obligati sa le achitam suma care o doresc,sau terenul intra la uzupaciune de peste 30 de ani,sau prescriptie?
Va multumesc anticipat.