avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune si partaj mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune si partaj mostenitori

Buna ziua.
Parintii nostri au decedat in urma cu 9 ani si 6 luni.
Titlul de proprietate pe mai multe terenuri extravilan si un teren intravila este pe numele tatalui meu si a surorii lui (si aceasta decedata in urma cu 6ani).
Ei cand traiau si-au impartit terenurile extravilan la intelegere si le-au folosit conform intelegerii verbale intre ei.
Acum,mostenitorii surorii tatalui meu sunt de acord cu impartirea terenurilor din extravilan asa cum au facut-o parintii nostri,dar au adus in discutie terenul intravilan pe care parintii mei au construit un imobil si mai multe anexe si au folosit gradina aferenta imobilului.
Parintii mei au locuit acolo timp de 46 de ani(pana la deces),in acest timp au construit si imobilul in care au locuit 36 de ani.
Acum mostenitorii surorii tatalui meu pretind jumatate din terenul de sub imobil si jumatate din gradina aferenta imobilului ( o suma foarte mare) afirmand ca terenul este intravilan si e scump.
Intrebarea mea este: suntem obligati sa le platim contravaloarea terenului pe care l-au folosit parintii mei 46 de ani? Si daca da,putem sa le dam in schimb o suprafata mai mare de teren extravilan(propunere cu care nu sunt de acord) sau suntem obligati sa le achitam suma care o doresc,sau terenul intra la uzupaciune de peste 30 de ani,sau prescriptie?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cab.Av.Doroiman Camelia , Avocat 16:16, 17 Noiembrie 2015
daca terenul pe care este construita casa este tot in indiviziune , respectiv este parte din mostenirea lasata de bunici , atunci puteti fi obligati sa le achitati o sulta corespunzatoare cotei-parti a acestora , sulta ce se stabilieste la valoarea de circulatie a imobilului la momentul partajului .
In ceea ce priveste uzucapiunea(prescriptia achizitiva ) aceasta nu poate opera intrucat parintii dvs., si dvs. inclusiv ati cunoscut ca nu sunteti proprietari pe toata suprafata , legea specificand coproprietarii sunt detentori precari in ceea ce priveste cota-parte ce le revine celorlati coproprietari , respectiv pana cand nu intervine o intervertire a precaritatii nu putem vorbi despre curgerea celor 30 ani de posesie utila.
In ceea ce priveste schimbul de teren, puteti soliciat instantei sa va atribuie dvs. terenul intravilan si verisorilor teren extravilan , mentinand proportia valorii si a cotelor-parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune si partaj demianotelia demianotelia Buna ziua,am fost la notar impreuna cu fratii si verisorii mei pentru a face succesiunea dupa bunici.Tatal meu si sora lui ,ambii decedati,au titlu de ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren in spatele casei florinmihai68_42 florinmihai68_42 Buna ziua .Exista un titlu de proprietate in care apar doua surori.Exista mai multe terenuri astfel:curte si casa intravilan 600 mp,gradina intravilan ... (vezi toată discuția)
Intabulare teren sandina29 sandina29 Buna! Tatal meu a mostenit o casa la tara si terenul intravilan aferent cu un certificat de mostenitor in anul 1966, dar care nu a fost depus la Cartea ... (vezi toată discuția)