avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... succesiune si partaj
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

succesiune si partaj

Buna ziua,am fost la notar impreuna cu fratii si verisorii mei pentru a face succesiunea dupa bunici.Tatal meu si sora lui ,ambii decedati,au titlu de proprietate pe mai multe terenuri extravilan si un teren intravilan.Verisorii si fratele meu nu doresc sa faca succesiunea si partajul mentionand ca pot sa ramana asa daca nu au facut parintii nostri.
Parintii nostri au folosit la intelegere terenurile extravilan,matusa mea folosind terenurile mai valoroase (mai productive) si in suprafata mai mare pentru a echivala terenul intravilan care a ramas in folosinta tatalui meu,construind un imobil pe el.
Ieri am aflat ca verisorii nostri au vandut cu contract de mana toate terenurile extravilan pe care le-a folosit matusa mea,acum doresc valoarea jumatatii din terenul intravilan,si de fapt la sfarsitul discutiei au declarat la notar ca ei nu sunt dispusi acum sa faca partajul.
Dosarul va fi solutionat in instanta,dar intrebarea mea este: ce se intampla daca nu se prezinta nici in instanta? Si ce se intampla cu terenurile pe care ei le-au vandut?
Pe de alta parte ,fratele meu nu doreste succesiunea si partajul afirmand ca nu putem avea cote egale.
Mentionez ca suntem frati si de mama si de tata,parintii mei nu au lasat testament sau nu au facut contract de vanzare cumparare cu fratele meu,si nici nu a depus fratele meu cerere la cartea funciara in termen de 5 ani de la decesul parintilor,puteam sa depun eu ca stiam legea dar am zis ca nu e cinstit fata de fratii mei.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:52, 21 Noiembrie 2015
La instanta, va fi obligatoriu ca procedura de citare sa fie completa. Nu conteaza daca se prezinta sau nu. Daca terenurile au fost vandute cu act autentic semnat la notar, se poate solicita fie anularea contractelor de vanzare-cumparare, fie aducerea la masa partajabila sumele de bani obtinute din vanzarea terenurilor respective.

Pe de alta parte ,fratele meu nu doreste succesiunea si partajul afirmand ca nu putem avea cote egale.


Daca nu exista un testament, este in eroare fratele: cotele sunt egale intre descendenti.
Nu are cum sa se opuna dezbaterii succesiunii si partajului. Nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune daca nu doreste.
Daca verisorii dvs. nu se prezinta in instanta nu este nicio problema, ba as spune ca va usureaza situatia, important este sa detineti acte pentru toate terenurile (intravila si extravilan); terenurile respective daca le-au vandut doar pe chitanta de mana sunt tot in patrimoniul dvs. intrucat legea actuala (dupa revolutie, cand terenurile au reintrat in circuitul civil) prevede obligativitatea incheierii in forma autentica (la notariat) a contractelor de vanzare-cumparare privind terenurile (asta daca intre timp nu a intervenit vreo hotarare judecatoreasca privind uzucapiunea (de exemplu), ceea ce nu cred ca este cazul! Asadar si terenurile respective "vin" la masa de impartit!

In ceea ce il priveste pe fratele dvs., daca acesta nu are vreun act din partea parintilor dvs. pe vreunul din bunurile de impartit, fie ca vrea sau nu va trebui sa imparta cu dvs. in mod egal averea ramasa de pe urma parintilor!
Daca nu va intelegeti, singura solutie este sa formulati actiune in instanta ptr.iesire din indiviziune, stabilire cote succesorale.Trebuie sa obtinete de la notar o incheiere ca nu v-ati inteles,cu incheierea mergeti la instanta locului de deces al succesibililor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune si partaj mostenitori demianotelia demianotelia Buna ziua. Parintii nostri au decedat in urma cu 9 ani si 6 luni. Titlul de proprietate pe mai multe terenuri extravilan si un teren intravila este pe numele ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate iulianbastan iulianbastan Salut! Am si eu o nelamurire si va implor sa ma ajutati. Bunicii mei (decedati ambii)au 3 copii: mama, o matusa si un frate. Ca avere a ramas un teren ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren din mostenire player2012 player2012 buna seara , suntem 4 mostenitori si as dori sa stiu daca exista o modalitate legala sa pot vinde din partea mea de mostenire ( terenuri intravilane ... (vezi toată discuția)