Bună seara! Celor doi verișori le-a decedat mama (mătușa mea) iar tatăl lor (unchiul meu) vrea să vândă apartamentul pentru a beneficia suma valorii imobilului dorind să se mute în alt oraș. Poate face acest lucru fără consimțământul verișorilor având în vedere că imobilul este pe numele unchiului și al mătușii mele? În caz de succesiune ce parte din avere îi revine unchiului și cât verișorilor mei?
In mod normal, matusa avea 1/2 din apartament. Aceasta jumatate se imparte:
- 2/8 --> tatal
- 3/8 fiecare verisor
Insa, dupa succesiune, cum unchiul are deja 1/2 din apartament, cotele asupra apartamentului vor fi:
- unchiul --> 10/16 din apartament
- fiecare versior --> 3/16 din apartament
Unul dintre ei are 25 de ani și celalalt 28 de ani. Menționez că au un testament autentic în care mama lor le-a lăsat moștenire jumătate din imobil. Ce valoare are acel testament la notar?
Daca acel testament este valabil (indeplineste cerintele legale) atunci cota-parta a unchiului din mostenirea matusii va fi redusa la jumatate.
Sotul supravietuitor e mostenitor rezervatar, deci el va primi cel putin jumatate din cat i s-ar fi cuvenit altfel.
Deci, din mostenirea matusii (jumatate din apartament),
--> unchiul va primi 2/16
--> verisorii vor primi fiecare 7/16
Prin urmare, raportat la intreg apartamentul:
--> unchiul va avea 18/32
--> verisorii vor avea fiecare 7/32
Unchiul nu va putea vinde acel apartament fara acordul verisorilor.
Insa, poate cere iesirea din indiviziune, fie la notar (daca se inteleg), fie in instanta (daca nu se inteleg). Cum nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune, instanta va decide:
- impartirea in natura --> nu se poate in cazul unui apartament
- vanzarea apartamentului catre unul dintre proprietari care trebuie sa ii despagubeasca pe ceilalti
- vanzarea la licitatie publica.
Este si in interesul verisorilor sa se intelega cu tatal lor, altfel apartamentul oricum la ajunge la vanzare, asta dupa ce vor plati taxele de partaj, cheltuieli cu evaluatorii si executorii (licitatia), iar la licitatie publica e stiu faptul ca imobilele se vand mult sub pretul lor de piata.