Buna ziua .Exista un titlu de proprietate in care apar doua surori.Exista mai multe terenuri astfel:curte si casa intravilan 600 mp,gradina intravilan 200mp,teren intravilan1000 mp, teren extravilan 3900 mp toate aceste terenuri sunt lipite in locul numit acasa respectiv casa batraneasca.Pe terenurile intravilane una dintre surori a facut un partaj voluntar prin care a donat toate drepturile celeilalte surori,ca si compensatie pentru ingrijirea parintilor..Dupa scurt timp a decedat ,noi suntem mostenitorii ei. Sora care mai este in viata si mai ales copiii ei ne someaza acum practic sa le cedam si terenul extravilan aflat in continuarea celui intravilan.Ne ofera in schimb un alt teren extravilan mai mic cu 400 mp si fara acces, situat in alta parte.Mentionez ca terenul extravilan de acasa are iesire la drum comunal si in partea din spate . Noi le-am propus impartirea in doua parti agale a ambelor terenuri extravilane,urmand ca noi sa luam partea din spate cu acces din drumul comunal. De aseamenea le-am propus ca in loc de 1950 mp partea noastra din terenul axtravilan de acasa sa luam doar 1500 mp ,situati in partea din spate dar cu drept de servitute prin fata,respectiv prin terenul intravilan si partea lor din extravilan .Urmeaza sa se construiasca un drum de acces si sa se faca demersurile de trecere a terenului in intravilan pentru constructii.Acesta este planul lor cu sau fara noi.Ne puteti lamuri daca au vreun drept in plus fata de noi ?Multumim.
daca sunteti copii decedatei, numai dvs mosteniti, iar matusa nu are vreun drept in plus fata de voi. daca terenurile se pot parcela, dvs luati o jumatate si matusa cealalta jumat.
surorile au incheiat o tranzactie de partaj sau mama i-a donat surorii sale partea ei? ar trebui sa mergeti la un avocat cu acele acte, pt ca donatia o puteti ataca
-pe terenul extravilan aveti drepturi egale.
-daca acel teren din spatele casei extravilan are acces la un drum (comunal, satesc, de exploatetie agricola, etc ) nu le puteti cere sa va dea acces pe proprietatea lor (terenul intravilan)
-de comun acord intelegerile privind terenurile/servitutea se fac la notar.
-daca nu nu exista "intelegere" va adresati unui avocat pentru deschiderea unui proces.
Multumim de raspuns .Suntem fiica ,respectiv ginerele decedatei , singurii mostenitori.Actul a fost de partaj voluntar, incheiat la notar .Nu am stiut de el decat dupa ce s-a incheiat iar mama ne-a spus ca a fost amagita ca semneaza doar pentru casa si curte .Mentionez ca era nevazatoare , lucru care s-a mentionat si in act, cu mentiunea ca i s-a explicat ce semneaza.Nu cred ca vrem sa atacam acest act , totusi matusa a ingrijit parintii ,dar nu vrem sa cedam o suprafata de teren care poate deveni in timp foarte valoroasa prin amenajarea drumului de acces.
mostenitoare e fiica si nu ginerele.
ar fi bine sa va intelegeti asupra impartelii cu matusa si sa faceti un partaj, altfel veti pierde mai multi bani si timp
Mostenire
nicol70
Buna seara. As dori un raspuns la o intrebare despre o mostenire. Situatia se prezinta in felul urmator : in oct. 2014 tatal meu a decedat, iar in mar. 2015 a ... (vezi toată discuția)