avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Activitate grosubogdan

Activitate grosubogdan

Buna seara!

Gabriela Pintea a scris:

Domnule grosubogdan, multe dintre afirmaţiile dvs. sunt eronate. Vă rog să aveţi amabilitatea să postaţi răspunsuri doar în situaţia în care stăpâniţi legislaţia care se aplică subiectelor în discuţie. Sunteţi pe un site specializat, nu de discuţii libere, iar mesajele trebuie să fie argumentate şi să aducă un plus de valoare discuţiei.


Imi cer scuze pentru raspunsurile neargumentate si eronate. Sunt incepator pe forumul acesta si ma voi gandi de doua ori inainte de a raspunde data viitoare, daca nu am un articol de lege pe care sa-l atasez drept justificare.



Este adevărat că beneficiaţi de prezumţia de nevinovăţie, dar la fel de adevărat este faptul că procesul-verbal de contravenţie se bucură de prezumţiile de legalitate şi de temeinicie. Dvs. trebuie să răsturnaţi aceste prezumţii cu orice mijloc de probă dacă doriţi să câştigaţi procesul. Altfel spus, agentul constatator nu este obligat să dovedească nimic în faţa instanţei.



Imi puteti explica daca a interpreta, folosind cazul Anghel vs Romania de la CEDO (2007), ca un proces verbal trebuie demonstrat de cel care-l intocmeste e gresit? La indemnul unui coleg care studiaza dreptul am lecturat in intregime "rezumatul" procesului, cum este el prezentat aici : [ link extern ]

Dumneavoastra spuneti ca, desi cel amendat se bucura de prezumtia de nevinovatie, totodata P.V.-ul de constatare se bucura de prezumtiile de legalitate si temeinicie, in propozitia urmatoare mentionand ca "Dvs. trebuie să răsturnaţi aceste prezumţii cu orice mijloc de probă dacă doriţi să câştigaţi procesul. Altfel spus, agentul constatator nu este obligat să dovedească nimic în faţa instanţei.". Cu alte cuvinte, prezumtiile de temeinicie si legalitate au o "mai mare valoare" in fata instantei decat cea de "nevinovatie" a celui acuzat, acesta din urma fiind cel care trebuie sa prezinte probe care sa-i demonstreze nevinovatia inainte ca acuzatorul sa fie nevoit sa prezinte probe care sa dovedeasca cele declarate de el in P.V. .

Sa ne imaginam procesul dintre politie si acuzat ca pe o cursa, iar prezumtia de nevinovate sau cea de temeinicie ca pe un avantaj care te situeaza la jumatatea cursei in fata adversarului. Codul juridic al Romaniei dadea acest avantaj pana a face parte din UE acuzatorului, agentului care a intocmit PV. CEDO a venit si a zis : nu e corect, avantajul ar trebui sa fie la acuzat, pentru ca acuzatorul l-a provocat la intrecere si el trebuie sa justifice - asa interpretez eu si corectati-ma daca gresesc. Dvs incercati sa spuneti ca avantajul e si la acuzat, dar de fapt e la acuzator. Sau poate fi la amandoi? Ma indoiesc. Dar eu nu sunt expert in domeniu, de aceea va rog sa ma lamuriti.

Pe romaneste, daca tu nu poti dovedi ca nu ai trecut calea ferata cand semnalele acustice si luminoase erau deja in functiune, politistul nu e obligat sa prezinte dovada ca ai facut-o pentru ca se bucura de prezumtia de temeinicie si legalitate si procesul e castigat de politie din start. Eu, in schimb, in urma interpretarii cazului Anghel vs Romania si a altor doua din care voi expune fragmente mai jos, inteleg exact inversul: PV-ul trebuie demonstrat de cel care-l intocmeste cu ajutorul probelor inainte de a fi considerat temeinic. NU poate fi considerat temeinic doar pe baza celor inscrise de catre agentul constatator.


Nu colegul care a initiat topicul trebuie sa probeze ca NU a trecut calea ferata, ci politistul trebuie sa demonstreze ca a facut-o.

O situatie foarte similara in Sentinta civila nr. 480/2011, Jud. Tarnu Magurele:



„Prin jurisprudenta CEDO, printre care si cauza Anghel contra Romaniei, s-a statuat ca procesul-verbal de contraventie reprezinta o acuzatie in materie penala concluzie ce atrage aplicabilitatea garantiilor prevazute de art. 6 din Conventie oricarui acuzat in materie penala si anume prezumtia de nevinovatie (art. 6 din Conventie).
Curtea nu se opune insa stabilirii unei prezumtii de temeinicie a procesului verbal, cu conditia sa nu se incalce dreptul de aparare a petentului, iar acesta sa nu fie pus in situatia de a dovedi fapte negative (cauza Blum contra Austriei).
Or, in cauza, instanta retine ca nu petentului ii revine sarcina probei de a dovedi un fapt negativ, respectiv ca, la data de (…), pe strada (…), nu exista un indicator de acces interzis, ci intimatului care trebuia sa dovedeasca existenta acestui indicator la data cand pretinde ca petentul a savarsit fapta, dovada pe care nu a facut-o.”



Sentinta civila nr. 8676 / 6.05.2011



Judecatoria Sectorului 1 a anulat procesul-verbal pe motiv ca “prezumtia de veridicitate a faptelor constatate de agent si consemnate in procesul-verbal nu are caracter absolut
.
.
.
Prin urmare, in lipsa unor alte mijloace de proba care sa confirme situatia de fapt retinuta in procesul-verbal de contraventie, aplicarea prezumtiei de temeinicie a procesului-verbal de contraventie in prezenta cauza ar fi contrara garantiilor prevazure de art. 6 CEDO.



Doamna Gabriela Pintea, va rog sa nu intelegeti acest raspuns ca pe o provocare/jignire, in urma observatiei corecte pe care mi-ati facut-o. Vreau doar sa ma lamuriti in aceasta problema concreta: De ce nu politistul e cel care trebuie sa probeze ca AntiKap a inceput traversarea caii ferate in momentul in care semnalele erau deja in functiune? De ce acest caz n-ar respecta prevederile impuse de CEDO si respectate de alte tribunale romanesti?

O seara frumoasa.
Buna dimineata!

tgeorgescu a scris:


Dupa cum am spus mai sus, un autonuke cu DBAN-ul si adio probe de pe hard disk.



Dupa cum v-am spus mai sus, va asigur ca in situatia in care autoritatile isi dau interesul total in examinarea HDD-ului, singura modalitate de a distruge definitiv informatiile stocate e distrugerea fizica a acestuia.

Darik's Autonuke and Boot nu are capacitatea de a suprascrie continutul tuturor locatiilor de memorie, cum admite chiar DBAN pe site-ul oficial: [ link extern ] .

Pe langa HPA (Host Protected Area), DBAN ignora zonele numite Bad Blocks (cunoscute si sub denumirea Bad Sectors sau G List), ceea ce face recuperarea datelor posibila intr-un mod destul de simplu. Indiferent de cate ori repeti autonuke, nu se va atinge nici macar o data de Bad Blocks.

Totusi, nu mi se pare ok sa mentionati aceste metode aici, pentru ca nu vad cine ar putea beneficia de pe urma lor decat persoanele certate cu legea. Companiile care doresc curatarea definitiva a unitatilor de stocare si care nu au nimic ilegal pe acestea angajeaza pe cineva care cunoaste, ca si mine, metoda care sterge garantat absolut tot continutul hdd-ului si care este integrata in acesta, pe care n-o sa o mentionez aici.

Ideea existentei acestei metode este de a da posibilitatea reutilizarii HDD-ului in alte scopuri sau de catre alte companii, dupa ce acesta a continut date "sensibile".

Daca, totusi, o persoana cercetata apuca sa se foloseasca de aceasta metoda "suprema" de stergere (atentie, nu suprascriere), domnii de la criminalistica au la dispozitie varii metode prin care, dupa analizarea platter-ului prin algoritmi probabilistici), pot sa recupereze informatiile. Si mai sunt si altele, atat timp cat HDD-ul exista se pot recupera foarte multe date de pe el, in conditii de laborator.

Si, totusi, vorbim de doua adolescente si de un clip in capot, nu de atacuri cibernetice sau de pedofilie, nici nu stiu cum am ajuns sa scriu despre platter aici.

Bogdan


Buna dimineata!


tgeorgescu a scris:

Datele trebuie cerute rapid cu mandat judecatoresc adresat catre Facebook Irlanda, ca daca-si sterge contul si dupa asta trec doua saptamani, datele contului sunt distruse definitiv si nu le mai obtine nici SRI-ul.


Va multumesc pentru completare!

Iulianvdv a scris:

Aceasta a fost filmata de catre colega ei de apartament ( unde locuia in chirie )


Aceasta afirmatie m-a condus la concluzia ca "reclamata" este majora, cel putin una din fete fiind necesar sa aiba varsta de minim 18 ani pentru a incheia un contract de inchiriere. Mai mult, majoritatea asocierilor cu persoane necunoscute in vederea impartirii unei chirii se gasesc la studenti. Dar nu e exclus sa se incadreze in ce spuneti dvs, @tgeorgescu.

Ca o mica paranteza, tin sa mentionez ca sunt in curs de licentiere in informatica si, avand o baza de cunostinte in domeniu, va asigur ca, faptul ca acel clip a fost publicat pe Facebook poate fi probat si prin examinarea unitatilor de stocare (Hard Disk) a celor inculpati. Cat despre probarea prezentei clipului pe unitatea de stocare a oricaruia din cei 3, aceasta nu poate fi impiedicata decat prin distrugerea fizica a HDD-ului.

Faptul ca s-a produs si un santaj si amenintari, care sunt aproape sigur ca au avut loc tot pe Facebook, nu face decat sa intareasca probele acuzarii.

Nefiind expert in juridic va intreb @tgeorgescu, daca acest santaj s-a produs repetat si va fi mai mult ca sigur dovedit, mai poate fi invocata lipsa de discernamant (a fetei acuzate)?

Cu respect,
Bogdan
Buna dimineata!

In primul rand, Facebook este declarat de instanta ca fiind spatiul public. Orice publicare ("postare") pe aceasta retea de socializare e echivalentul juridic al iesitului in strada si prezentatului pe o tableta a continutul respectivei "postari".

In cazul in care depuneti o reclamatie la politie si dosarul ajunge pe masa unui procuror, autoritatile romane detin mijloacele tehnice necesare verificarii si dovedirii "postarilor" persoanelor reclamate, indiferent ca au fost sterse.

Deasemenea, exista la dispozitia organelor abilitate tehnica ce permite probarea amenintarilor si a santajului, in cazul in care acestea s-au produs (si) prin telefon, sms sau mediul online.



Utilizarea tehnicilor pentru captarea, manipularea, înregistrarea, stocarea şi comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezintă operaţiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, în conformitate cu Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispoziţiile Convenţiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei.





În acest scop, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicată în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012. La articolul 6 al actului normativ menţionat scrie fix aşa:

Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.






Art. 226
Violarea vieţii private
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Detalii: [ link extern ]



Va sugerez sa depuneti cat mai repede o plangere la politie si, dupa ce va consultati cu un avocat, sa actionati in instanta pe fiecare din persoanele ce v-au adus lezare vietii personale si sa le cereti daune morale.

Cu drag,
Bogdan
Buna ziua!



Potrivit art. 40 din OUG 80: „Taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local „Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru“, al unităţii administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social. Costurile operaţiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru sunt în sarcina debitorului taxei.

Dacă persoana care datorează taxa judiciară de timbru nu are nici domiciliul, nici reşedinţa ori, după caz, sediul în România, taxa judiciară de timbru se plăteşte în contul bugetului local al unităţii administrativ teritoriale în care se află sediul instanţei la care se introduce acţiunea sau cererea.”



Nu stiu exact daca se plateste o taxa suplimentara pentru certificatul de grefa, pot doar banui ca nu.

Bogdan
Buna ziua!

AntiKap a scris:


Pe scurt, pentru un proces echitabil judecatorul ar fi obligat sa plece de la prezumtia de nevinovatie a "contravenientului" si sa solicite politiei prezentarea dovezilor care sustin contraventia? Ar fi ceva ....



Da, exact acesta este obiectul cazului mentionat. In justificarea deciziei, instanta europeana precizeaza ca se incalca articolul 6 din conventie atunci cand contravenientul este considerat vinovat si trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia.

Cu alte cuvinte, este ridicol ca, in timp ce o persoana care comite o infractiune beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, o alta care a comis o contraventie sa nu beneficieze de acelasi drept, tinand cont ca infractiunea este o fapta mai grava decat contraventia in codul juridic.



Amenda trebuie platita in termen de 48 de ore pentru a beneficia de injumatatirea ei chiar daca eu contest sanctiunea la judecatorie? Sau intreaga sanctiune se suspenda odata cu eliberarea certificatului de grefa?



Intreaga sanctiune se supenda pana la decizia definitiva a instantei. Daca ati apucat sa platiti amenda nu mai puteti contesta P.V.



Am vazut ca sunt niste taxe ridicole de plata pentru certificatul de grefa. Astea se platesc la trezorerie??



Taxa este fixa, 20 lei, indiferent de natura contraventiei. Toate detaliile legate de procedura le gasiti aici : www.avocatnet.ro/content/art...

Bogdan
Va multumesc mult pentru informatii!

Bogdan
Răspuns la discuția Retinere permis - trecere pe rosu
Buna dimineata!

Faceti contestatie, nu aveti nimic de pierdut (costurile depunerii acesteia sunt infime comparativ cu amenda). Pe deasupra, va veti recupera si permisul pana la hotararea definitiva a instantei.

Art. 118 din Codul rutier, alineatul 3:

(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.

catalinn008 a scris:


Pana la urma e cuvantul meu vs cel al agentului de circulatie



Contravenientul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, iar agentul ce intocmeste P.V. trebuie sa dovedeasca cele inscrise in acesta. Din cele relatate de dvs, nu poate face acest lucru, deoarece faptul ca dumnealui cunoaste modul in care se sincronizeaza semafoarele nu poate fi probat in instanta.

Bogdan

Răspuns la discuția Sofer incepator in strainatate
Buna dimineata!

Art.25.
(1) Pentru conducatorii de autovehicule sau tramvaie care au o vechime mai mica de un an de la obtinerea permisului de conducere se stabilesc prin regulament reguli suplimentare de circulatie.
(2) Autovehiculele conduse de persoanele prevazute la alin.(1) vor purta un semn distinctiv, în conditiile stabilite prin regulament.

Nu va poate fi interzis sa conduceti un autovehicul pe drumurile publice atat timp cat posedati un permis de conducere valabil si corespunzator categoriei din care face parte autovehiculul. Fiecare stat, are, insa, reguli suplimentare de circulatie pentru soferii incepatori, despre care ar fi recomandat sa va informati in prealabil.

Bogdan
Buna dimineata!

Este valabil acelasi lucru si pentru Politia de Frontiera a tarilor vizitate?
Nu exista sansa ca, desi granicerii romani nu solicita acele documente, sa o faca cei maghiari (sau oricare altii)?

Cand s-a deschis granita cu Republica Moldova pentru libera trecere, a avut loc un val de "excursii" in numar impresionant pana peste Nistru pentru diversele produse scutite de taxele europene, in special combustibil.

Pe grupul de automobilism din Iasi din care fac parte pe care s-a discutat de nenumarate ori chestiunea trecerii frontierei cu o masina care nu iti apartine in acte; de fiecare data, cei ce au facut traseul au raspuns la unison: este nevoie de contract de comodat, altfel nu intri pe teritoriul Republicii Moldova.