avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum se poate recupera permisul suspendat fara drept de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum se poate recupera permisul suspendat fara drept de conducere

Ieri seară mi-a fost suspendat permisul de conducere pe termen de 90 de zile fara drept de conducere si cu o amenda de 940 lei pe motiv ca as fi trecut linia de cale ferata ignorand semnalele acustice si luminoase.

In realitate, semnalele acustic și luminos au pornit cand eu ma aflam deja PE CALEA FERATA si nicidecum inainte de a trece. Politistii erau situati intr-un loc FARA VIZIBILITATE , dupa o masina. Cel mult au putut banui , suspiciona ca ca am trecut dupa pornirea semnalelor respective. Mentionez ca am fost insotit de sotia mea, care este trecuta ca insotitor si martor in procesul verbal.

Am mare nevoie de permis in aceasta perioada pentru ca sotia este insarcinata in luna a noua si...va dati seama cat avem de umblat.

Care sunt sansele de a-mi recupera permisul? Pot macar sa aman suspendarea permisului? Daca nu se plateste amenda, se poate ridica permisul:?

Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: grosubogdan , utilizator 01:48, 17 Decembrie 2015
Buna seara!

Contestati cat mai curand procesul verbal.

Art. 118 din Codul rutier, la alineatul 3 spune asa:

(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.

Folositi cauza Anghel versus Romania de la CEDO care spune ca un P.V. trebuie demonstrat de cel care il intocmeste.

P.S.: Sa va traiasca :)

Cu drag,
Bogdan
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2015
grosubogdan, utilizator
Contestati procesul verbal la judecatoria pe a carei raza de competenta a fost constatata fapta si solicitati printr-o cerere eliberarea unui certificat de grefa cu care va prezentati la politie pentru restituirea permisului.
In cazul respingerii plangerii trebuie sa predati permisul in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti definitive, altfel veti mai primi inca 30 zile de suspendare.
Multumesc pentru urare. :)

Am citit ce am gasit despre cazul Anghel vs Romania, dar mi se pare destul de alambicat. Pe scurt, pentru un proces echitabil judecatorul ar fi obligat sa plece de la prezumtia de nevinovatie a "contravenientului" si sa solicite politiei prezentarea dovezilor care sustin contraventia? Ar fi ceva ....

Amenda trebuie platita in termen de 48 de ore pentru a beneficia de injumatatirea ei chiar daca eu contest sanctiunea la judecatorie? Sau intreaga sanctiune se suspenda odata cu eliberarea certificatului de grefa?

Am vazut ca sunt niste taxe ridicole de plata pentru certificatul de grefa. Astea se platesc la trezorerie??

Inca o data, multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra si imi cer scuze pentru abundenta intrebarilor.
Buna ziua!

AntiKap a scris:


Pe scurt, pentru un proces echitabil judecatorul ar fi obligat sa plece de la prezumtia de nevinovatie a "contravenientului" si sa solicite politiei prezentarea dovezilor care sustin contraventia? Ar fi ceva ....



Da, exact acesta este obiectul cazului mentionat. In justificarea deciziei, instanta europeana precizeaza ca se incalca articolul 6 din conventie atunci cand contravenientul este considerat vinovat si trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia.

Cu alte cuvinte, este ridicol ca, in timp ce o persoana care comite o infractiune beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, o alta care a comis o contraventie sa nu beneficieze de acelasi drept, tinand cont ca infractiunea este o fapta mai grava decat contraventia in codul juridic.



Amenda trebuie platita in termen de 48 de ore pentru a beneficia de injumatatirea ei chiar daca eu contest sanctiunea la judecatorie? Sau intreaga sanctiune se suspenda odata cu eliberarea certificatului de grefa?



Intreaga sanctiune se supenda pana la decizia definitiva a instantei. Daca ati apucat sa platiti amenda nu mai puteti contesta P.V.



Am vazut ca sunt niste taxe ridicole de plata pentru certificatul de grefa. Astea se platesc la trezorerie??



Taxa este fixa, 20 lei, indiferent de natura contraventiei. Toate detaliile legate de procedura le gasiti aici : www.avocatnet.ro/content/art...

Bogdan
Bună ziua,

Nu, nu am apucat să plătesc amenda. :)

pe unele saituri se specifica sume de 0,15 lei, 1 leu... De-asta spuneam că sunt ridicole, doar timpul și alergătura costă mai mult.

În articolul din linkul dumneavoastră nu se precizează unde se achită taxa de 20 de lei. La Trezorerie?..
Mai e nevoie și de o taxă diferită pentru eliberarea certificatului de grefă pentru recuperarea permisului?

Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Suspendare permis pentru încălcarea liniei continue. am șanse să câștig dacă depun plângere contravențională? Lino Lino Mi s-a intocmit un proces verbal pentru suspendarea permisului pe 60 zile pentru incalcarea liniei continue. Problema e ca imi pierd locul de munca. Daca imi ... (vezi toată discuția)
Abuz din partea politiei dincabogdan dincabogdan buna seara in urma cu 3 zile...la o razie a politiei rutiere am fost surprins trecand peste o cale ferata semnalizata dar foarte slab atat cu semnale ... (vezi toată discuția)
4 minute pe calea ferata funThomas funThomas Salut. Am fost amendat de politist deoarece tema \\\\"vanatorii\\\\" din aceasta saptamana era \\\\"trecerea de cale ferata\\\\".M-a vazut oprind la trecerea ... (vezi toată discuția)