avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum se poate recupera permisul suspendat fara drept de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum se poate recupera permisul suspendat fara drept de conducere

Ieri seară mi-a fost suspendat permisul de conducere pe termen de 90 de zile fara drept de conducere si cu o amenda de 940 lei pe motiv ca as fi trecut linia de cale ferata ignorand semnalele acustice si luminoase.

In realitate, semnalele acustic și luminos au pornit cand eu ma aflam deja PE CALEA FERATA si nicidecum inainte de a trece. Politistii erau situati intr-un loc FARA VIZIBILITATE , dupa o masina. Cel mult au putut banui , suspiciona ca ca am trecut dupa pornirea semnalelor respective. Mentionez ca am fost insotit de sotia mea, care este trecuta ca insotitor si martor in procesul verbal.

Am mare nevoie de permis in aceasta perioada pentru ca sotia este insarcinata in luna a noua si...va dati seama cat avem de umblat.

Care sunt sansele de a-mi recupera permisul? Pot macar sa aman suspendarea permisului? Daca nu se plateste amenda, se poate ridica permisul:?

Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: grosubogdan , utilizator 01:48, 17 Decembrie 2015
Buna ziua!



Potrivit art. 40 din OUG 80: „Taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local „Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru“, al unităţii administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social. Costurile operaţiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru sunt în sarcina debitorului taxei.

Dacă persoana care datorează taxa judiciară de timbru nu are nici domiciliul, nici reşedinţa ori, după caz, sediul în România, taxa judiciară de timbru se plăteşte în contul bugetului local al unităţii administrativ teritoriale în care se află sediul instanţei la care se introduce acţiunea sau cererea.”



Nu stiu exact daca se plateste o taxa suplimentara pentru certificatul de grefa, pot doar banui ca nu.

Bogdan
inainte de a nu plati jumatate din minimul amenzii in 48 de ore de la comunicarea PV, v-as recomanda sa va documentati mai bine (daca mai sunteti in termen). eu stiu ca daca ulterior pierdeti procesul, nu veti mai beneficia de aceasta facilitate si va trebui sa achitati integral amenda. in 2009 eu am achitat jumatate din minim, am contestat PV si am castigat. achitarea amenzii nu m-a impiedicat sa contest PV. nu spun ca stiu 100% cum este acum, insa cred cu tarie ca e mai bine sa achitati jumatate din minim, urmand ca in cazul in care castigati sa va recuperati suma platita. succes!
Domnule grosubogdan, multe dintre afirmaţiile dvs. sunt eronate. Vă rog să aveţi amabilitatea să postaţi răspunsuri doar în situaţia în care stăpâniţi legislaţia care se aplică subiectelor în discuţie. Sunteţi pe un site specializat, nu de discuţii libere, iar mesajele trebuie să fie argumentate şi să aducă un plus de valoare discuţiei.


@ AntiKap

Plata a jumătate din minimul amenzii nu vă împiedică să contestaţi procesul-verbal de contravenţie. Nu există nicio prevedere legală în acest sens.

Este adevărat că beneficiaţi de prezumţia de nevinovăţie, dar la fel de adevărat este faptul că procesul-verbal de contravenţie se bucură de prezumţiile de legalitate şi de temeinicie. Dvs. trebuie să răsturnaţi aceste prezumţii cu orice mijloc de probă dacă doriţi să câştigaţi procesul. Altfel spus, agentul constatator nu este obligat să dovedească nimic în faţa instanţei.

Dcaă doriţi doar să amânaţi perioada de 90 de zile de suspendare a dreptului de a conduce, trebuie să faceţi aşa cum a scris mai sus cyan. Taxa judiciară de timbru pentru eliberarea certificatului de grefă este de 1 leu.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna seara!

Gabriela Pintea a scris:

Domnule grosubogdan, multe dintre afirmaţiile dvs. sunt eronate. Vă rog să aveţi amabilitatea să postaţi răspunsuri doar în situaţia în care stăpâniţi legislaţia care se aplică subiectelor în discuţie. Sunteţi pe un site specializat, nu de discuţii libere, iar mesajele trebuie să fie argumentate şi să aducă un plus de valoare discuţiei.


Imi cer scuze pentru raspunsurile neargumentate si eronate. Sunt incepator pe forumul acesta si ma voi gandi de doua ori inainte de a raspunde data viitoare, daca nu am un articol de lege pe care sa-l atasez drept justificare.



Este adevărat că beneficiaţi de prezumţia de nevinovăţie, dar la fel de adevărat este faptul că procesul-verbal de contravenţie se bucură de prezumţiile de legalitate şi de temeinicie. Dvs. trebuie să răsturnaţi aceste prezumţii cu orice mijloc de probă dacă doriţi să câştigaţi procesul. Altfel spus, agentul constatator nu este obligat să dovedească nimic în faţa instanţei.



Imi puteti explica daca a interpreta, folosind cazul Anghel vs Romania de la CEDO (2007), ca un proces verbal trebuie demonstrat de cel care-l intocmeste e gresit? La indemnul unui coleg care studiaza dreptul am lecturat in intregime "rezumatul" procesului, cum este el prezentat aici : [ link extern ]

Dumneavoastra spuneti ca, desi cel amendat se bucura de prezumtia de nevinovatie, totodata P.V.-ul de constatare se bucura de prezumtiile de legalitate si temeinicie, in propozitia urmatoare mentionand ca "Dvs. trebuie să răsturnaţi aceste prezumţii cu orice mijloc de probă dacă doriţi să câştigaţi procesul. Altfel spus, agentul constatator nu este obligat să dovedească nimic în faţa instanţei.". Cu alte cuvinte, prezumtiile de temeinicie si legalitate au o "mai mare valoare" in fata instantei decat cea de "nevinovatie" a celui acuzat, acesta din urma fiind cel care trebuie sa prezinte probe care sa-i demonstreze nevinovatia inainte ca acuzatorul sa fie nevoit sa prezinte probe care sa dovedeasca cele declarate de el in P.V. .

Sa ne imaginam procesul dintre politie si acuzat ca pe o cursa, iar prezumtia de nevinovate sau cea de temeinicie ca pe un avantaj care te situeaza la jumatatea cursei in fata adversarului. Codul juridic al Romaniei dadea acest avantaj pana a face parte din UE acuzatorului, agentului care a intocmit PV. CEDO a venit si a zis : nu e corect, avantajul ar trebui sa fie la acuzat, pentru ca acuzatorul l-a provocat la intrecere si el trebuie sa justifice - asa interpretez eu si corectati-ma daca gresesc. Dvs incercati sa spuneti ca avantajul e si la acuzat, dar de fapt e la acuzator. Sau poate fi la amandoi? Ma indoiesc. Dar eu nu sunt expert in domeniu, de aceea va rog sa ma lamuriti.

Pe romaneste, daca tu nu poti dovedi ca nu ai trecut calea ferata cand semnalele acustice si luminoase erau deja in functiune, politistul nu e obligat sa prezinte dovada ca ai facut-o pentru ca se bucura de prezumtia de temeinicie si legalitate si procesul e castigat de politie din start. Eu, in schimb, in urma interpretarii cazului Anghel vs Romania si a altor doua din care voi expune fragmente mai jos, inteleg exact inversul: PV-ul trebuie demonstrat de cel care-l intocmeste cu ajutorul probelor inainte de a fi considerat temeinic. NU poate fi considerat temeinic doar pe baza celor inscrise de catre agentul constatator.


Nu colegul care a initiat topicul trebuie sa probeze ca NU a trecut calea ferata, ci politistul trebuie sa demonstreze ca a facut-o.

O situatie foarte similara in Sentinta civila nr. 480/2011, Jud. Tarnu Magurele:



„Prin jurisprudenta CEDO, printre care si cauza Anghel contra Romaniei, s-a statuat ca procesul-verbal de contraventie reprezinta o acuzatie in materie penala concluzie ce atrage aplicabilitatea garantiilor prevazute de art. 6 din Conventie oricarui acuzat in materie penala si anume prezumtia de nevinovatie (art. 6 din Conventie).
Curtea nu se opune insa stabilirii unei prezumtii de temeinicie a procesului verbal, cu conditia sa nu se incalce dreptul de aparare a petentului, iar acesta sa nu fie pus in situatia de a dovedi fapte negative (cauza Blum contra Austriei).
Or, in cauza, instanta retine ca nu petentului ii revine sarcina probei de a dovedi un fapt negativ, respectiv ca, la data de (…), pe strada (…), nu exista un indicator de acces interzis, ci intimatului care trebuia sa dovedeasca existenta acestui indicator la data cand pretinde ca petentul a savarsit fapta, dovada pe care nu a facut-o.”



Sentinta civila nr. 8676 / 6.05.2011



Judecatoria Sectorului 1 a anulat procesul-verbal pe motiv ca “prezumtia de veridicitate a faptelor constatate de agent si consemnate in procesul-verbal nu are caracter absolut
.
.
.
Prin urmare, in lipsa unor alte mijloace de proba care sa confirme situatia de fapt retinuta in procesul-verbal de contraventie, aplicarea prezumtiei de temeinicie a procesului-verbal de contraventie in prezenta cauza ar fi contrara garantiilor prevazure de art. 6 CEDO.



Doamna Gabriela Pintea, va rog sa nu intelegeti acest raspuns ca pe o provocare/jignire, in urma observatiei corecte pe care mi-ati facut-o. Vreau doar sa ma lamuriti in aceasta problema concreta: De ce nu politistul e cel care trebuie sa probeze ca AntiKap a inceput traversarea caii ferate in momentul in care semnalele erau deja in functiune? De ce acest caz n-ar respecta prevederile impuse de CEDO si respectate de alte tribunale romanesti?

O seara frumoasa.
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2015
grosubogdan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis pentru încălcarea liniei continue. am șanse să câștig dacă depun plângere contravențională? Lino Lino Mi s-a intocmit un proces verbal pentru suspendarea permisului pe 60 zile pentru incalcarea liniei continue. Problema e ca imi pierd locul de munca. Daca imi ... (vezi toată discuția)
Abuz din partea politiei dincabogdan dincabogdan buna seara in urma cu 3 zile...la o razie a politiei rutiere am fost surprins trecand peste o cale ferata semnalizata dar foarte slab atat cu semnale ... (vezi toată discuția)
4 minute pe calea ferata funThomas funThomas Salut. Am fost amendat de politist deoarece tema \\\\"vanatorii\\\\" din aceasta saptamana era \\\\"trecerea de cale ferata\\\\".M-a vazut oprind la trecerea ... (vezi toată discuția)