avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Activitate ionmang20

Activitate ionmang20

tudorvaleriu a scris:

Persoana care a fost angajata in locul celei din concediu de maternitate trebuia sa fie angajata pe perioada determinata, pana la revenirea celeilalte persoane. Daca i s-a facut CIM pe perioada nedeterminata, singura solutie este sa i se desfiinteze postul, sa fie concediata cu art.65(1) din Codul muncii, cu toate drepturile ce decurg de aici.

Ok, se desfinteaza postul, dar daca sunt 2 posturi si respectiv 2 pers, criteriul de selectie al angajatorului, in privinta celui care ramane, poate fi contestat?
Buna ziua,
Am si eu o situatie delicata la servici. Eu am fost in concediu de sarcina si lauzie timp de 126 de zile. Cand m-am intors la servici, m-am trezit intr-o situatie generala de reducere a cheltuielilor si de restructurare a posturilor. Pe pozitia pe care eram, a fost angajata o alta persoana pe perioada nedeterminata si acum a fost anuntata ca se restructureaza postul ei si i s-a solicitat demisia. Explicatia care i s-a dat a fost ca eu trebuie sa raman angajata cel putin inca 6 luni, pt ca m-am intors din concediu. Deasemenea pe criteriul vechimii si al rezultatelor as fi fost oricum castigatoare. Dar ma intereseaza daca exista un articol prin care se poate justifica decizia lor. Ea nu doreste sa-si dea demisia si cere motive pentru care sa fie concediata, conducerii bancii.
Nu prea am reusit sa inteleg exact cum sta treaba cu CO :(
Urmeaza sa intru luna viitoare in CCC pana la 2 ani, inca nu mi-am informat angajatorul de acest lucru pt caMai am cateva zile de CO de pe anul incurs si nu stiu daca le mai pot lua sau nu.

As vrea sa stiu ce se intampla in cazul in care beneficiez de toate zilele de CO si intru in CCC, mi se va retine contravaloarea zilelor de CO conform zileleor nelucrate din acest an ?

Sau pot beneficia de toate zilele de CO, pentru ca nu inceteaza contractul de munca, ci doar se suspenda ?

Multumesc
nikol.ilea a scris:

:stunned:
Nu aveti nici o zi libera pe saptamana?
Nu aveti concediu de odihna?
Faceti altceva decat este scris in fisa de post?
14 ore /zi lucrate?

Ce s-ar mai bucure cei de la ITM sa afle aceste lucruri!!!

Apropos, salariul este real in contractul de munca / carnetul de munca?


Lucram in ture, o zi da, una nu, cate 14 ore/zi, incusiv sambetele si duminicile, avem concediu de odihna, dar din toate zilele declarate sarbatori legale in care nu se lucreaza noi beneficiem doar de 26 dec 1 si 2 ian, asta si datorita mall-ului in care se afla magazinul , deoarece administatia mall-ului amendeaza angajatorul in cazul in care inchidem magazinul iar ei au program adica zilele 1 dec, 25 si 31 dec si restul sarbatori legale.

Da, cum am scris si mai sus facem o gramada de lucruri ce nu sunt inscrise in fisa postului, mai ales de cand angajatorul a inceput o actiune de restucturare la nivel national si s-au redus foarte mul numarul de angajati astfel incat un angajat trebuie sa ocupe 2-3 functii si posturi fara a fi remunerat suplimentar.

Lucram ~ 14 ore/zi, nu primim plata completa a orelor suplimentare, iar pe fluturasii de salariu (care au inceput sa vine de cateva luni ) apar alt numar de ore suplimentare si valoare aferenta.

Iar in ce priveste ITM-ul, nu stiu ce sa zic ? Au fost intr-un control de rutina acum cateva luni, colegii mei care erau de munca au declarat exact programul de munca pe care il aveau. Iar cand au revenit a doua zi inspectorii si au discutat cu un superior au cam last controlul asa, pentru ca, din cate am inteles , nu se puneau de acord cine trebuie sa faca controlul ? Inspectorii locali sau cei de la Bucuresti, deoarece angajatorul are sediul social in Bucuresti. DIn cate stiu nu a fost data nici o amenda. Singura schimbare a fost ca ne-au impus ca de acum la vre-un alt control sa spunem ca lucram dupa un anumit program fictiv care s-ar fi incadrat in codul muncii. Un priogram mult mai lejer decat cel pe care il avem de fapt.

DANRACHE a scris:

Interesant subiectul!
Lucrati cumva ca lucrator gestionar? Pe langa faptul ca vindeti marfa din magazin, cumva mai trebuie s-o si descarcati (pt. ca angajatorul n-are incarcator-descarcator angajat special pt. aceasta), s-o carati in magazin, sa aveti grija si de cea expusa, sa faceti si probe aparatelor, sa scrieti si garantii? Imi suna cunoscut si abuziv din partea angajatorului. Cam prea multe sarcini pentru un singur om. Oare sunt inscrise si in fisa postului?
Daca spuneti ca exista film video, de ce nu plateste cel care era responsabil, gestionar pe raionul unde s-au furat produsele? La iesire n-a sunat alarma?
Sunt cam multe lucruri care ar putea sa va exonereze de raspundere.


Da am contractuul de munca incheiat pe postul de gestionar, dar pe langa asta trebuie sa fiu : casier, reprezentamt vanzari, sa car marfa in magazin, sa ambalez si sa expediaz marfa, sa am grija de marfa expusa, sa fac proba si sa scriu certificatele de garantie pentru cea vanduta. Iar fisa postului nu prevede toate aceste lucruri, este destul de neclara si nici nu stiu cat este de legala. In acesta fisa mai este precizat ca fiecare angajat raspunde solidar impreuna cu ceilalti angajati de lipsurile constatate la inventar.

Eu sunt singurul angajat din al magazinului care este incadrat pe functia de gestionar. Mai este un casier si 4 reprezentati de vanzari, impartiti in 2 ture (1 zi cu 1 zi) a cate 3 persoane/tura cu un program de 14 ore/zi, singurele zile libere pe an sunt 26 dec si 01, 02 ian.

Precizec ca bunurile au fost furate de niste hoti care nu au nici o legatura cu angajatii magazinului si au indepartat sitemele de siguranta antifurt si au avut complici care i-au tinut ocupati pe angajatii magazinului pentru a nu fi observati.

Sistemul de supraveghere nu este monitorizat de nici un angajat.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.

Imi puteti spune si ce legi reglementeaza situatiile de genul acesta ? Eu nu am gasit referire decat in LEGEA Nr. 22 din 18 noiembrie 1969 la capitolul 4 Răspunderi Art. 23 si Art. 24.

ART. 23
Încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la gestionarea bunurilor atrage răspunderea materială, disciplinară, administrativă, penală sau civilă, după caz.
ART. 24
Angajaţii răspund material, potrivit codului muncii şi prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate în gestiuni prin fapte ce nu constituie infracţiuni.



Ideea este ca vreau sa imi confrunt superiorul direct cu niste argumente foarte bine formulate si bazate pe niste legi clare, pentru a nu plati aceste pagube. Deoarece nu doresc sa ma judec cu angajatorul pentru a pierde alti bani, timo si locul de munca.

Oare cei de la Inspectoratul Teritorial de Munca nu pot interveni in acest tip de probleme ?

O zi buna !
Buna seara,

Lucrez intr-un magazin de electronice ce face parte dintr-un lant national, si am urmatoarea problema.
Luna aceasta au avut loc doua furturi din marfa expusa pe rafturi in magazin in timpul programului. Furturile nu au fost constatate pe loc, ci ulterior cand s-a urmarit sistemul de supraveghere video si de aceea nu s-a depus palngere la politie inca.

Superiorul direct ne-a informat ca urmeaza ca toti angajatii din magazin sa plateasca valoarea produselor furate.
Este legal acest lucru ? Deoarece eu le vad ca pe niste pierderi ale firmei, si nu vad de ce angajatii tr sa le acopere.
Exista o polita de asigurare pe magazin, dar aceasta despagubestea marfa doar in cazul de efractie in afara oreleor de program, si doar daca marfa se alfa in incaperea din spatele magazinului inchuitata in seif sau fiset metalic.

In cazul in care aceasta actiune a angajatorului nu este legala, ce argumente pot aduce in apararea mea, cum si unde pot combate acest lucru ?

Multumesc anticipat.