Lucrez intr-un magazin de electronice ce face parte dintr-un lant national, si am urmatoarea problema.
Luna aceasta au avut loc doua furturi din marfa expusa pe rafturi in magazin in timpul programului. Furturile nu au fost constatate pe loc, ci ulterior cand s-a urmarit sistemul de supraveghere video si de aceea nu s-a depus palngere la politie inca.
Superiorul direct ne-a informat ca urmeaza ca toti angajatii din magazin sa plateasca valoarea produselor furate.
Este legal acest lucru ? Deoarece eu le vad ca pe niste pierderi ale firmei, si nu vad de ce angajatii tr sa le acopere.
Exista o polita de asigurare pe magazin, dar aceasta despagubestea marfa doar in cazul de efractie in afara oreleor de program, si doar daca marfa se alfa in incaperea din spatele magazinului inchuitata in seif sau fiset metalic.
In cazul in care aceasta actiune a angajatorului nu este legala, ce argumente pot aduce in apararea mea, cum si unde pot combate acest lucru ?
Toate retinerile din salariile angajatilor, cu titlu de daune create angajatorului, trebuie sa aiba o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care sa ateste vinovatia salariatului si obligatia acestuia de a acoperi prejudiciul.
Daca salariatii au convenit, de comun acord ca, in cazul acestor furturi, sa participe toti, in cote agale, nu e o problema, insa, daca masura e dispusa unilateral de angajator, oricand puteti combate aceasta. Problema e ca, in cazul in care va judecati cu angajatorul, trebuie sa va gasiti alt loc de munca.
Ca sa raspundeti pentru furturile din magazin angajatorul trebuie sa dovedeasca ca asemenea fapte s-au produs din vina si in legatura cu munca dv. Nu va poate retinere direct sumele considerate drept prejudiciu, ci trebuie sa va actioneze in judecata, unde dv. putei iunoca cazul fortuit pentru a va exonera de raspundere sa alte aparari care sa demonstreze ca va este imposibil sa surpridenti cele fapte de sustragere
Interesant subiectul!
Lucrati cumva ca lucrator gestionar? Pe langa faptul ca vindeti marfa din magazin, cumva mai trebuie s-o si descarcati (pt. ca angajatorul n-are incarcator-descarcator angajat special pt. aceasta), s-o carati in magazin, sa aveti grija si de cea expusa, sa faceti si probe aparatelor, sa scrieti si garantii? Imi suna cunoscut si abuziv din partea angajatorului. Cam prea multe sarcini pentru un singur om. Oare sunt inscrise si in fisa postului?
Daca spuneti ca exista film video, de ce nu plateste cel care era responsabil, gestionar pe raionul unde s-au furat produsele? La iesire n-a sunat alarma?
Sunt cam multe lucruri care ar putea sa va exonereze de raspundere.
Daca sunteti doar lucrator comercial / vanzator intr-un magazin si nu ati favorizat sau nu ati fost implicat furtul obiectelor angajatorul nu are ce sa va faca daca nu exista o sentinta judecatoreasca in acest sens.
Daca sunteti gestionar / lucrator gestionar atunci probabil ca va este oprita din salariu o suma ca si garantie din care se poate opri contravaloarea pagubei, dar iarasi nu este asa simplu. Trebuie facuta cercetarea disciplinara prealabila, trebuie sa existe dovezi clare ca aveti legatura cu furtul.
Nu este chiar asa simplu cum cred unii angajatori.
Daca tot exista acel sistem de supraveghere nu exista cineva care sa si urmareasca acele camere de luat vederi si sa va instiinteze imediat? Nu exista sisteme antifurt atasate obiectelor din magazin?
Dupa cum a spus si colegul nostru @andrache@ sunt destule lucruri in favoarea dvs.
Imi puteti spune si ce legi reglementeaza situatiile de genul acesta ? Eu nu am gasit referire decat in LEGEA Nr. 22 din 18 noiembrie 1969 la capitolul 4 Răspunderi Art. 23 si Art. 24.
ART. 23
Încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la gestionarea bunurilor atrage răspunderea materială, disciplinară, administrativă, penală sau civilă, după caz.
ART. 24
Angajaţii răspund material, potrivit codului muncii şi prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate în gestiuni prin fapte ce nu constituie infracţiuni.
Ideea este ca vreau sa imi confrunt superiorul direct cu niste argumente foarte bine formulate si bazate pe niste legi clare, pentru a nu plati aceste pagube. Deoarece nu doresc sa ma judec cu angajatorul pentru a pierde alti bani, timo si locul de munca.
Oare cei de la Inspectoratul Teritorial de Munca nu pot interveni in acest tip de probleme ?