avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Activitate robin_hood2976

Activitate robin_hood2976

Răspuns la discuția Acord radiere ipoteca Prima Casa
DA ! Chiar asa Mihai Pop ! "Daca spune prin notarul public...cum sa depunti dvs?! Cititi cu atentie!"

Cel mai bine e sa depuna notarul, sa manance si gura lui o paine ca e om si el !!!...(sper ca ati sesizat ironia si sarcasmul !)

Cum se pot da astfel de sfaturi daca se spune negru pe alb ca:

1. "Cererea poate fi depusă de titularul dreptului înscris în cartea funciară sau de persoana interesată, prin mandatar cu procură autentică, prin notarul public care a efectuat actul notarial susceptibil de înscriere"
2. sau prin persoana fizică sau juridică care a întocmit documentaţia cadastrală

ContSters250994 a scris:

Se procedeaza la fel ca mai sus! Declaratie autentica notariala .

Informatie actualizata : Noul cod civil precizeaza, citez:

"CAPITOLUL III
Ipoteca

SECŢIUNEA a 3-a
Ipoteca mobiliară

Art. 2419

Obligaţia de radiere

În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro."

Deci, daca banca nu a facut demersurile de radiere a ipotecii dupa maximum10 zile, debitorul (adica cel care a contractat creditul) este indreptatit sa ceara despagubiri de minimum 500 euro, binenteles dupa ce aduce dovezi clare despre daunele pricinuite de banca prin lipsa de actiune !

Răspuns la discuția Radiere ipoteca - procedura
da, exista : Noul cod civil :

CAPITOLUL III
Ipoteca

SECŢIUNEA a 3-a
Ipoteca mobiliară

Art. 2419

Obligaţia de radiere

În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro.

Răspuns la discuția Radiere ipoteca BCR
"CAPITOLUL III
Ipoteca

SECŢIUNEA a 3-a
Ipoteca mobiliară

Art. 2419

Obligaţia de radiere

În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro."

Banca de la care am luat un credit imobiliar ipotecar pe care l-am stins prin achitarea soldului in ian 2016 ma trimite cu tupeu la un notar pentru a radia ipoteca pe cheltuielile mele (timp si bani) spunandu-mi ca imi va acorda tot sprijinul (prin completarea acelei declaratii catre OCPI prin care certifica lipsa datoriilor la banca) in obtinerea radierii ipotecii.
Insa, eu voi astepta cele 10 zile in care banca trebuie sa ceara operatorului arhivei radierea ipotecii, dupa care, in cazul in care banca nu face acest lucru, voi instiinta banca despre prejudiciile aduse mie prin imposibilitatea vanzarii imobilului in cauza, si anume imposibilitatea vanzarii imobilului din cauza neradierii ipotecii !

Va rog sa-mi spuneti o parere avizata despre sansele de obtinere a radierii ipotecii de catre banca si nu de mine.
Va multumesc.
vedea1 a scris:

Buna ziua
Consider ca si intr-un contract de credit cind una din parti este o banca ambele parti sint pe pozitii egale (cu drepturi si obligatii ) .

Daca mergem pe interes atunci de ce nu a suportat banca cheltuielile de instituire a ipotecii pentru ca ea avea interes ?

sunt in aceeasi situatie cu tine vedea1, as dori sa stiu cum s-a finalizat radierea ipotecii la tine !
multumesc!
Raingirl a scris:

Inteleg ca raspunsul corect este "al meu, fericitul posesor al unui...credit".

Numai ca momentan, respectiv pana imi platesc creditul, pe mine nu ma incalzeste cu nimic faptul ca ipoteca este in favoarea BCR sau a Bancii dezvoltatorului. Banca dezvoltatorului mi-a dat acordul pentru radiere acum 4 ani, mi-l da azi si mi-l va da si peste doi ani. Insa pe BCR s-ar putea sa-i deranjeze mai tare ca au un credit neacoperit. De ce n-ar fi si interesul lor acum?

Intrebarea este retorica, nu trebuie sa-mi raspundeti. Am inteles ca oricum as da-o pana la urma tot clientul plateste. Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.

consider ca marea majoritate a notarilor este in slujba bancilor pentru ca fiecare notar primeste "o paine" de la cate o banca prin reprezentantul acesteia, asadar nu trebuie sa te mire faptul ca raspunsurile primite anterior de la persoane "avizate" sunt in defavoarea ta !
De ce nu ne schimbam mentalitatea si sa ne gandim ca daca persoanele fizice sau juridice nu acceseaza credite bancile dau faliment ? De ce nu acceptam ca aceste contracte de creditare ar trebui sa fie echitabile ambelor parti : creditor si debitor ?....
ContSters 25..... , te rog sa-mi spui si mie unde ai vazut in noul cod civil(paragraful citat mai jos) ca se refera acest articol la credite mobiliare ? Ai citit printre randuri sau cum ?...

"CAPITOLUL III
Ipoteca

SECŢIUNEA a 3-a
Ipoteca mobiliară

Art. 2419

Obligaţia de radiere