avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Radiere ipoteca BCR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Radiere ipoteca BCR

Buna ziua !

In urma achitarii integrale a unui credit ipotecar de la BCR am solicitat la banca radierea ipotecii care a constituit garantia creditului . De la banca mi-au spus ca radierea se face pe baza unei declaratii a banci autentificate notarial si ca eu trebuie sa suport costurile notariale pentru declaratia respectiva .

Va rog sa-mi spuneti care este baza legala care prevede obligatia bancii de a da declaratia autentica si de ce trebuie sa suport eu costurile autentificarii . In fata notarului se va prezenta reprezentantul bancii iar notarul pentru suma care o va incasa va emite o chitanta pe numele celui care a dat declaratia (adica banca ) eu ce rol am aici ? sa platesc ?

Multumesc !

Cel mai recent răspuns: Andreiuitu , utilizator 17:20, 20 Septembrie 2018
Legea 7 /1996 a cadastrului spune ca orice act care constituie modifica sau stinge un drept real imobiliar trebuie comunicat de notarul public CF.
Avand in vedere ca dvs aveti o ipoteca conventionala inscrisa in favoarea BCR printr un act autentic - contract de ipoteca, stingerea acestuia se face tot prin act autentic , si anume avea declaratie a Bancii prin care se spune ca acel credit luau de dvs a fost achitat si care urmare ipoteca care este un accesoriu la credit s a stins.
Este interesul dvs ca sa aveti aceasta declaratie si sa nu mai a para in CF imobilul great de sarcina. Asta este practica ca dvs sa platiti atat extrasul de CF, declaratia si inscrierea acesteia in CF.
Buna seara,
Conform art. 899 alin. (2) Cod civil, care prevede: "Justificarea radierii dreptului de ipoteca se face in temeiul hotararii judecatoresti de validare ramasa definitiva, al consimtamantului creditorului dat in forma autentica, al procesului-verbal intocmit de executorul judecatoresc prin care se constata acceptarea platii sau, dupa caz, al incheierii intocmite de acesta prin care se constata efectuarea platii, ramasa definitiva." Am subliniat din acest text ce va priveste pe dvs.
In situatia dvs. radierea din cartea funciara nu se face din oficiu, dvs. cel care aveti interes trebuie sa suportati costurile din procedura radierii ipotecii din c.f. a imobilului.
Multumesc
Daca mergem pe interes atunci de ce banca nu a suportat cheltuielite de instituire a ipotecii ?

Am rugamintea daca se poate sa-mi raspundeti si la partea doua a mesajului meu respectiv cum face notarul cu chitanta , autentifica o declaratie data de o persoana si elibereaza chitanta pe numeta altei persoane ?
Pentru ca in ambele cazuri dvs erati interesat. Nu Banca a venit la dvs sa va roage sa va dea credit ci dvs ati apelat la Banca sa va dea credit pt care ati garantat cu acel imobil.
La punctul 2. Nu este nimic iesit din comun. Chitanta se va emite pe numele celui care plateste chiar daca declaranta este Banca. Dvs veti suporta toate costurile, pe care le am amintit mai sus.
Pentru ca dvs., proprietarul fostului imobil ipotecat, sunteti cel interesat de radierea ipotecii. Notarul va lua declaratia bancii iar chitanta va fi emisa pe numele dvs., pt. ca dvs. veti plati banii respectivi.

Imi cer scuze - daca este cazul - pentru suprapunerea temporala a acelorasi mesaje cu Joha :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Decembrie 2013
Ariel_tm, utilizator

Alte discuții în legătură

Radiere ipoteca. onorariu notarial si taxa cf alina_valentina alina_valentina Buna ziua, As dori sa aflu cat este taxa notariala pentru radiere de ipoteca? Se poate efectua radierea de ipotedca si la alt notar decat cel care a ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca - procedura n_roxxanne n_roxxanne Va rog sa-mi spuneti pasii de urmat pentru radierea ipotecii dupa ce am achitat integral un credit ipotecar la casa.Multumesc frumos. (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca imobiliara no_btr no_btr Doua intrebari: 1. Cum poate fi obligata o banca sa radieze o ipoteca IMOBILIARA la un credit achitat? Articolul 2419 din Codul Civil acopera si aceasta ... (vezi toată discuția)