avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Radiere ipoteca IMOBILIARA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Radiere ipoteca IMOBILIARA

Doua intrebari:
1. Cum poate fi obligata o banca sa radieze o ipoteca IMOBILIARA la un credit achitat? Articolul 2419 din Codul Civil acopera si aceasta situatie, din moment ce articolul este inclus in sectiunea ipotecilor MOBILIARE? Daca nu, care act normativ se poate aplica in acest caz?

2. Sunt de acord ca taxele de radiere si cele notariale (standard) sa fie platite de creditat. In cazul meu insa, creditul a fost mutat de la banca X la banca Y iar notarul solicita suplimentar o "taxa de fuziune". Este corect daca consider ca banca Y trebuie sa achite aceasta taxa, nascuta exclusiv din operatiunea de preluare bancara si care nu imi poate fi in niciun fel imputata?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:39, 13 Decembrie 2016
Nu exista o asemenea taxa. Mergeti la alt notar.
Va multumesc pentru raspuns. Sigur voi schimba notarul (propus de banca) daca banca refuza sa plateasca aceasta taxa. Totusi, prima intrebare este mult mai importanta: este art. 2419 aplicabil pentru ipoteci impobiliare sau nu? Si daca nu, ce se aplica? Banca radiaza ipoteca doar daca si cand vrea ea?
nu. Se aplica ipotecii mobiliare. Daca cititi atent art se afla la inscrierea ipotecii mobiliare.
Tocmai pentru ca am citit foarte atent, am pus aceasta intrebare. Pe acest site s-a mai ridicat in 2012 problema radierii unei ipoteci imobiliare si cineva a raspuns invocand articolul 2419. Am citit cu mare atentie si capitolul dedicat creditelor imobiliare iar acolo nu scrie niciun cuvintel despre radierea ipotecii. Exista vreo alta lege care sa reglementeze acest fapt sau suntem pur si simplu la bunavointa bancilor?
Dupa parerea mea aveti la dispozitie calea justitiei in caz de neintelegeri.

Banca nu are voie sa faca abuzuri daca s-a achitat creditul.

Incercati si la OPC mai intai sa vedeti ce zic.

Alte discuții în legătură

Radiere ipoteca bcr vedea1 vedea1 Buna ziua ! In urma achitarii integrale a unui credit ipotecar de la BCR am solicitat la banca radierea ipotecii care a constituit garantia creditului . De ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca. onorariu notarial si taxa cf alina_valentina alina_valentina Buna ziua, As dori sa aflu cat este taxa notariala pentru radiere de ipoteca? Se poate efectua radierea de ipotedca si la alt notar decat cel care a ... (vezi toată discuția)
Radierea ipotecii ilieemanuela ilieemanuela un credit care a fost achitat integral in 2010 in luna iulie,am constatat ca ipoteca nu a fost radiata in iulie 2014 din cartea funciara intrbare: care erau ... (vezi toată discuția)