avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Radiere ipoteca IMOBILIARA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Radiere ipoteca IMOBILIARA

Doua intrebari:
1. Cum poate fi obligata o banca sa radieze o ipoteca IMOBILIARA la un credit achitat? Articolul 2419 din Codul Civil acopera si aceasta situatie, din moment ce articolul este inclus in sectiunea ipotecilor MOBILIARE? Daca nu, care act normativ se poate aplica in acest caz?

2. Sunt de acord ca taxele de radiere si cele notariale (standard) sa fie platite de creditat. In cazul meu insa, creditul a fost mutat de la banca X la banca Y iar notarul solicita suplimentar o "taxa de fuziune". Este corect daca consider ca banca Y trebuie sa achite aceasta taxa, nascuta exclusiv din operatiunea de preluare bancara si care nu imi poate fi in niciun fel imputata?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:39, 13 Decembrie 2016
Eu nu inteleg care au fost pasii si succesiunea operatiunilor juridice, cine a solicitat mutarea ipotecii/creditului etc.
Poate ar trebui sa ne descrieti putin, ca mergem in orb aici.
no_btr a scris:

Tocmai pentru ca am citit foarte atent, am pus aceasta intrebare. Pe acest site s-a mai ridicat in 2012 problema radierii unei ipoteci imobiliare si cineva a raspuns invocand articolul 2419. Am citit cu mare atentie si capitolul dedicat creditelor imobiliare iar acolo nu scrie niciun cuvintel despre radierea ipotecii. Exista vreo alta lege care sa reglementeze acest fapt sau suntem pur si simplu la bunavointa bancilor?



cred ca nu ati citit bine; zic sa mai incercati o data :
În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro.

Intrebarea e daca se aplica art. asta (ca asa a gasit pe undeva, nu in lege) sau ce alta solutie este.
Unii considera ca se aplica prin asemanare, altii ca nu, depinde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere ipoteca bcr vedea1 vedea1 Buna ziua ! In urma achitarii integrale a unui credit ipotecar de la BCR am solicitat la banca radierea ipotecii care a constituit garantia creditului . De ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca. onorariu notarial si taxa cf alina_valentina alina_valentina Buna ziua, As dori sa aflu cat este taxa notariala pentru radiere de ipoteca? Se poate efectua radierea de ipotedca si la alt notar decat cel care a ... (vezi toată discuția)
Radierea ipotecii ilieemanuela ilieemanuela un credit care a fost achitat integral in 2010 in luna iulie,am constatat ca ipoteca nu a fost radiata in iulie 2014 din cartea funciara intrbare: care erau ... (vezi toată discuția)