avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Activitate marine

Activitate marine

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns.
Din ceea ce mi s-a spus de la societate, nu au avut nici o solicitare pâna acum 2 zile.
Buna ziua,
In anul 2008, sotul meu a vândut o parte din actiunile detinute de el la o societate comerciala.
Contractul de vanzare a fost incheiat si autentificat de notar.
Societatea nu a recunoscut acest contract deoarece este contrar prevederilor statutului, conform carora actionarii au un drept de preemptiune in cazul vanzarii.
Sotul meu a ignorat acest lucru, notarul nu a verificat statutul si societatea a refuzat contractul.
Cumparatorul nu a solicitat in scris plata dividendelor, nici nu a depus contractul la societate ; la solicitarea verbala facuta prin persoane interpuse, in perioada imediat urmatoare vanzarii, i s-a comunicat motivul refuzului, iar acum, in 2023 a somat societatea sa ii vireze dividendele pe perioada 2008 - 2023.
Dividendele au fost varsate in continuare sotului meu, pâna in anul 2016.
In anul 2017, sotul meu a decedat si, de atunci pâna in prezent, dividendele respective, incepând cu 2017, se afla intr-un cont special al societatii, eu am refuzat sa le includ in succesiune, din motive de ordin moral.
Sumele anterioare anului 2017 nu mai exista, au fost folosite, deoarece, in urma refuzului societatii de a recunoaste contractul de vanzare, i se cuveneau sotului.
Acum 2 zile am fost contactata de cumparator care mi-a comunicat ca va face demersuri pentru recuperarea dividendelor.
Am raspuns ca nu am nimic impotriva, banii sunt in contul societatii dar, dumnealui doreste si sumele dinaintea decesului sotului meu.
Intrebarea mea este : sunt eu obligata sa ii platesc acele dividende, se poate indrepta impotriva mea ?
Va multumesc.
Cu respect,
Multumesc mult pentru raspuns.
Buna ziua,

In urma successiunii am mostenit împreuna cu fratele meu o casa si pamânt.
Certificatul de mostenitor prevede ca în caz de înstrainare, co-mostenitorul are drept de preemptiune.
Pentru casa si terenul afferent am facut iesirea din indiviziune, ramânand în comun pivnita si podul (casa este cu etaj, fiecare din mostenitori având un nivel).
Contractul de iesire din indiviziune nu mai prevede dreptul de preemptiune al celullalt mostenitor în caz de vânzare.
Eu vreau sa vând apartamentul meu + terenul aferent.
Se mai aplica dreptul lui de preemptiune chiar daca nu mai e prevazut în actul de iesire din indiviziune si partaj ?
Cum trebuie sa procedez, stiind ca fratele meu nu are posibilitatea sa cumpere ; daca îi fac propunerea sa cumpere, cât va trebui sa astept pâna sa caut alt cumparator ? Pentru ca el îmi va pune bete în roate, el ar vrea sa obtina apartamentul daca s-ar putea, gratis.

Va multumesc.
Pentru ca pur si simplu nu doresc alti actionari ; daca unul din actionari doreste sa vanda sau sa cesioneze actiuni, ceillalti vor sa îsi exercite dreptul de preemptiune.
In aceste conditii, chiar daca nepotii ar cere în justitie respectarea contractului, nu ar avea câstig de cauza ?
In urma decesului mamei eu sunt unicul mostenitor, fratele meu ramânând strain de mostenire în conditiile art.700 C. Civil.
Imediat dupa eliberarea certificatului de mostenitor, am încheiat un contract de vânzare-cumparare cu copiii fratelui, prin care le-am « vândut » ½ din mostenire, în aceasta fiind incluse si un numar de actiuni la o societate comerciala.
Cum toate operatiunile s-au desfasurat în aceeasi zi din lipsa de timp, eu nu am avut ocazia sa cunosc statutul societatii.
Or, actionarii nu recunosc actul de vanzare a actiunilor autentificat de notar, pentru ca statutul societatii prevede ca actiunile pot fi obtinute prin mostenire sau prin vanzare sau cesionare ; în caz de vânzare/cesionare este necesar acordul tuturor actionarilor, acestia având si dreptul de preemptiune.
Deci, ei contesta contractul de vânzare pe care eu l-am facut.
Va rog sa îmi raspundeti care act prevaleaza în acest caz : statutul societatii sau contractul facut la notar ? Se poate anula contractul ?
Va multumesc.