avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare de actiuni contestata de actionari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare de actiuni contestata de actionari

In urma decesului mamei eu sunt unicul mostenitor, fratele meu ramânând strain de mostenire în conditiile art.700 C. Civil.
Imediat dupa eliberarea certificatului de mostenitor, am încheiat un contract de vânzare-cumparare cu copiii fratelui, prin care le-am « vândut » ½ din mostenire, în aceasta fiind incluse si un numar de actiuni la o societate comerciala.
Cum toate operatiunile s-au desfasurat în aceeasi zi din lipsa de timp, eu nu am avut ocazia sa cunosc statutul societatii.
Or, actionarii nu recunosc actul de vanzare a actiunilor autentificat de notar, pentru ca statutul societatii prevede ca actiunile pot fi obtinute prin mostenire sau prin vanzare sau cesionare ; în caz de vânzare/cesionare este necesar acordul tuturor actionarilor, acestia având si dreptul de preemptiune.
Deci, ei contesta contractul de vânzare pe care eu l-am facut.
Va rog sa îmi raspundeti care act prevaleaza în acest caz : statutul societatii sau contractul facut la notar ? Se poate anula contractul ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: marine , utilizator 00:09, 12 Ianuarie 2016
Statutul societatii.
Contractul de vanzare incheiat la notar era obligatoriu sa fie incheiat cu respectarea prevederilor statutului societatii.

Da, in asemenea conditii, exista sanse de anulare a contractului incheiat.
Ei de ce anume nu sunt de acord cu cesionarea actiunilor catre nepotii dv.?
In aceste conditii, chiar daca nepotii ar cere în justitie respectarea contractului, nu ar avea câstig de cauza ?
Pentru ca pur si simplu nu doresc alti actionari ; daca unul din actionari doreste sa vanda sau sa cesioneze actiuni, ceillalti vor sa îsi exercite dreptul de preemptiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca este vorba de o fapta penala? karmeni karmeni Am un act de mostenitor in care sunt specificati: eu, bunicul meu si fratele. In acel act sunt specificate un numar de actiuni, la o anumita societate. Eu nu ... (vezi toată discuția)
Probleme vanzare mostenire eugen05 eugen05 Buna ziua, Am cumparat un teren pe care se afla un imobil demolabil. Cei de la care l-am cumparat (numiti X), l-au cumparat la randul lor de la un mandatar ... (vezi toată discuția)
Vanzare actiuni apetra apetra Mai multi actionari care vor vinde toti unui singur tert. Este necesar ca toti actionarii sa renunte la dreptul de preemtiune cu ocazia AGA unde se va vota ... (vezi toată discuția)