In urma decesului mamei eu sunt unicul mostenitor, fratele meu ramânând strain de mostenire în conditiile art.700 C. Civil.
Imediat dupa eliberarea certificatului de mostenitor, am încheiat un contract de vânzare-cumparare cu copiii fratelui, prin care le-am « vândut » ½ din mostenire, în aceasta fiind incluse si un numar de actiuni la o societate comerciala.
Cum toate operatiunile s-au desfasurat în aceeasi zi din lipsa de timp, eu nu am avut ocazia sa cunosc statutul societatii.
Or, actionarii nu recunosc actul de vanzare a actiunilor autentificat de notar, pentru ca statutul societatii prevede ca actiunile pot fi obtinute prin mostenire sau prin vanzare sau cesionare ; în caz de vânzare/cesionare este necesar acordul tuturor actionarilor, acestia având si dreptul de preemptiune.
Deci, ei contesta contractul de vânzare pe care eu l-am facut.
Va rog sa îmi raspundeti care act prevaleaza în acest caz : statutul societatii sau contractul facut la notar ? Se poate anula contractul ?
Va multumesc.
Pentru ca pur si simplu nu doresc alti actionari ; daca unul din actionari doreste sa vanda sau sa cesioneze actiuni, ceillalti vor sa îsi exercite dreptul de preemptiune.
Vanzare actiuni
apetra
Mai multi actionari care vor vinde toti unui singur tert. Este necesar ca toti actionarii sa renunte la dreptul de preemtiune cu ocazia AGA unde se va vota ... (vezi toată discuția)