avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme vanzare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme vanzare mostenire

Buna ziua,
Am cumparat un teren pe care se afla un imobil demolabil. Cei de la care l-am cumparat (numiti X), l-au cumparat la randul lor de la un mandatar (numit Y) al unei batrane (numita Z). Mandatarul Y are procura speciala care il indreptateste sa dezbata mostenirea batranei Z ( mostenirea=imobilul specificat mai sus), si sa o vanda cui doreste el. La dezbaterea mostenirii batrana Z declara ca este unic mostenitor al imobilului . Se elibereaza certificat de mostenitor , in care se specifica faptul ca ,,nu sunt renuntatori sau straini de succesiune prin neacceptare conform art. 700 Cod Civil" . In baza certificatului de mostenitor se inscrie imobilul in cartea funciara ( nu mai fusese inscris inainte niciodata) , si se declara imobilul la finante.
Dupa toate acestea mandatarul Y, vinde imobilul , in baza procurii, cumparatorilor X. Vanzarea este autentificata la notar si se face conform legii. La cateva luni , cumparatorii X imi vand imobilul mie, tot cu contract de vanzare cumparare autentificat la notar . In ambele contracte de vanzare cumparare, vanzatorii garanteaza pentru evictiune partiala sau totala.
Eu intentionez sa demolez constructia existenta care este pe jumatate cazuta, si sa construiesc alta. In acest sens m-am deplasat de mai multe ori la imobil venind in contact astfel si cu vecinii de acolo. Din discutiile avute cu ei am aflat ca exista posibilitatea sa mai existe un nepot care ar putea avea si el dreptul la mostenirea despre care am vorbit mai sus, situatia fiind urmatoarea : proprietara initiala a imobilului, adica mama batranei Z, a decedat in anul 1945 . Batrana Z mai avea un frate T care a decedat si el in anul 1960. Fratele T are un fiu care traieste si acum. Deci la aceasta data mai traieste batrana Z si nepotul acesteia , cere este fiul fratelui ei.
Acest nepot nu are niciun act de acceptare sau de renuntare la mostenire . Deci, avand in vedere ca in 6 luni de la decesul tatalui sau ( mort in 1960) si de asemenea in 6 luni de la decesul primei proprietare(bunica sa, moarta in 1945) el nu a acceptat mostenirea ( nu are niciun act scris in acest sens ) , mai poate el sa ceara anularea certificatului de mostenitor? Mentionez ca in imobil a locuit din 1940 si pana acum circa 1 an( cand a fost mutata la un azil de catre vecini), batrana Z . Nepotul a locuit si locuieste in alta parte .
INTREBARI :
1. Are sanse nepotul sa anuleze in instanta certificatul de mostenitor , si daca are, atunci in baza carei legi o poate face?
2.Ce se intampla cu imobilul daca totusi se anuleaza certificatul de mostenitor pe cale judiciara ?
3. Mai raman eu proprietar , avand in vedere ca eu am fost cumparator de buna credinta ? Totodata eu nu l-am cumparat de la vreunul din mostenitori ci de la alta persoana care la randul ei il cumparase de la batrana Z.
4. Ce se intampla daca eu construiesc pe teren o constructie a carei valoare depaseste valoarea de piata a terenului ? Ce se intampla cu constructia mea ?
Va multumesc pentru raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:18, 18 Decembrie 2010
1. teoretic se poate anula Cm pentru frauda la lege.
2. dvs va puteti apara invocand "teoria mostenitorului aparent".
in ce consta teoria mostenitorului aparent? pe ce legi si pe ce articole se bazeaza? exista un precedent judiciar?
nu cred ca instanta ii va admite actiunea privind anularea actului. dvs beneficiati de prezumtia cumparatorului de buna-credinta.
cunoasteti vreun precedent in practica judiciara?
Exista precedente in practica judiciara, dar sfatul meu ar fi sa va angajati avocat la proces.
Daca faceti vreo gafa puteti sa pierdeti procesul.
Dreptul civil nu este atat de simplu precum credeti.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparator de rea credinta sau de buna credinta ? eugen05 eugen05 buna ziua, am cumparat un imobil (casa+teren), de la o familie X. Acestia cumparasera de la o batrana care mostenise imobilul. Batrana le-a vandut printr-un ... (vezi toată discuția)
Obligatie de intretinere agromav agromav Batrana 85 ani,vaduva cu 2 copii(fata si baiat),si cu o pensie de 300 ron. locuieste la tara(are casa mare si vreo 4 hectare pamant).A dat acte ... (vezi toată discuția)
Am 90 de ani, unde sa ma duc la varsta mea, am muncit o viata....cine poate sa-mi faca dreptate? licamirela licamirela Buna ziua, dragi forumisti! Va descriu o situatie grava din punct de vedere moral, in numele unei batrane batuta de soarta, in speranta ca ne veti da ... (vezi toată discuția)