avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Activitate ralucapascal

Activitate ralucapascal

Răspuns la discuția Pensionare
Multumesc pentru raspuns.

Dar, daca ar mai fi lucrat perioada pana sa acumuleze vechime de 41 ani si o luna (aproximativ 60 ani) ar fi putut iesi anticipat fara penalizare?

O seara frumoasa!
Răspuns la discuția Pensionare
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta:

Mama, nascuta in martie 1963, a primit decizia de pensionare anticipata cu penalizare, avand 38 ani 10 luni vechime (stagiu cotizare).
Daca ar fi avut vechime de 41 ani si o luna ar fi avut pensia fara penalizare.

Pe ce perioada se aplica penalizarea? Pana se impinesc acesti 41 ani si o luna? Sau pana la limita de varsta - 62 ani si 5 luni?

Va multumesc,
O zi frumoasa!

Valeriu TUDOR a scris:

1. Intreruperea aceea de doi ani nu este stagiu de cotizare la pensie decat daca ati cotizat din mana prin contract de asigurare cu Casa de Pensii.

2. Dvs. nu ati precizat stagiul efectiv de cotizare la pensie (vechimea in munca) dar cred ca este de aproximativ 34 de ani.

3. Pentru o femeie nascuta in martie 1963 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 5 luni, stagiul complet de cotizare este de 33 de ani si 1 luna iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

4. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 62 de ani si 5 luni, in august 2025;
- pensie anticipata partiala, la 57 de ani si 5 luni, in august 2020.

5. Ati putea solicita si pensie anticipata (fara diminuare), la 57 de ani si 5 luni, in august 2020, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 41 de ani si 1 luna.

Anii in care a platit asigurarea intra in calcul, in baza contractului incheiat inainte de 1 ianuarie 2018?

Pe noul contract, la punctul 4.1 avem: "valorificarea, la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a stagiului de cotizare realizat în baza prezentului contract de asigurare socială și a venitului asigurat care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale conform prezentului contract;"
La Casa de Pensii Brasov se pare ca nimeni nu stie informatii despre acest subiect.

Va multumesc.
Multumesc pentru raspuns.
Totusi nu imi este clar anuntul si scopul lui. Ce este diferit fata de 2017?
Buna ziua,

La Casa teritoriala de Pensii este un afis care contine:

"Incepand cu data de 01.01.2018 contractele de asigurare sociala incheiate cf. Legii nr.263/2010 sunt valabile numai pentru PENSIE DE LIMITA DE VARSTA. Nu sunt valabile pentru: pensie anticipta, de invaliditate sau de urmas."

Va rog sa ma lamuriti mai concret pe urmatoarea situatie:

mama, nascuta in martie 1963, cu o vechime de 34 de ani in munca, ultimii 2 ani a platit contributia minima avand un contract de asigurare sociala: am inteles ca ar putea iesi anticipat la pensie in august 2020.

Practic, aceste viramente lunare ii vor "creste" anii de vechime (sa aiba 34 plus cei in care plateste contributia individual) sau nu? Va putea iesi anticipat in 2020?

Va multumesc,
Raluca
Buna ziua,

Daca schimb domiciliul temporar - cu viza de flotant, trebuie sa schimb si talonul auto?

Multumesc,
Raluca
Buna ziua,

Exista vreun "spor" pentru vechimea in munca pentru cei care lucreaza de la varsta de 16 ani?

Multumesc,
Raluca
Răspuns la discuția Stimulent insertie
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns, dar tot nu sunt lamurita.

Daca la data de 1 Iulie 2016 (cand intra in vigoare noua lege):

1. ma aflu in continuare in concediu crestere copil (implineste 2 ani in 10 August 2016) si incep serviciul in 10 iulie, pot beneficia in vreun fel de stimulentul de insertie pana la varsta de 3 ani a copilului?

2. sunt in plata stimulentului de insertie, cu activitatea reluata, sa zicem pe 25 iunie (mai putin de 60 de zile supuse impozitului pe venit), se prelungeste plata stimulentului din oficiu pana la 3 ani? Sau, cand copilul implineste 2 ani se opreste si plata stimulentului deoarce nu voi avea cele 60 de zile lucrate?

3. sunt in plata stimulentului de insertie, cu activitatea reluata in 10 iunie (60 de zile supuse impozitului pe venit), se prelungeste plata stimulentului din oficiu pana la 3 ani?

Multumesc inca o data,
O zi buna!

Raluca
Răspuns la discuția Stimulent insertie
Buna ziua,

Am inteles ca normele de aplicare ale legii sunt in dezbatere publica. Am solicitat un raspuns si de la agentia locala de servicii sociale, care mi-a oferit urmatorul raspuns:

"Daca dreptul la stimulentul de insertie este stabilit ianinte de 1 iulie (deci realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit inainte de aceasta data), stimulentul de insertie se prelungeste pana a 3 ani din oficiu."

Conform legii, normelor de aplicare, raspunsului de la AJPS cand reiau activitatea astfel incat sa pot beneficia de stimulent? 10 Iunie (sa am cele 60 de zile lucrate) sau oricand inainte de 1 iulie astfel incat sa ma aflu in plata stimulentului?

Multumesc,
Numai bine!
Buna ziua,

Sunt in concediu crestere copil, copilul meu implineste 2 ani in 10 august.

Conform noii legi, daca reincep activitatea cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului, pot beneficia de stimulentul de insertie pana copilul implineste 3 ani.

Aceste 60 de zile sunt calendaristice? Cand ar trebui sa reincep activitatea?

Va multumesc,
Raluca