avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Activitate Iustin25

Activitate Iustin25

Studiile de masterat nu sunt obligatorii pentru găsirea unui loc de munca, fiind suficienta absolvirea studiilor universitare in acest sens.
Ținând cont si de prevederile art.528 NCC, pensia de întreținere se datorează si se stabilește si in funcție de starea de nevoie a persoanei îndreptățite si in măsura in care aceasta nu are posibilitatea de a se întreține din munca.
Masterul in România este conceput pentru a putea urma cursurile acestuia independent de activitatea profesională pe care (o poate ) derula absolventul de studii cu licență ( de 8 semestre și nu de 6 semestre, unde masterul este obligatoriu pentru o calificare).
Oricum, este discutabil daca un program de master reprezintă ,,continuare de studii", acesta fiind o forma de învățământ care nu pune cursantul in imposibilitatea de a se întreține din munca, ci dimpotrivă, (repet) este la baza un program creat special pentru a munci in timpul derulării sale.
Deci masteranzii nu se afla in nevoie neavând putința unui câștig din munca, deoarece ,,studiile universitare de licența” asigura un nivel adecvat exercitării unei profesii in vederea inserției pe piața forței de munca.
Cred că o speță adecvată acestui caz, o reprezintă Decizia Civilă Nr. 535/2015 din ședința publică de la 18 Iunie 2015 a Tribunalului Sibiu.

Bună ziua ! Prin Hotărâre Judecătorească, in 2020,am fost obligat la plata pensiei alimentare în cuantum de 1/6 din salar până la finalizarea studiilor, perioadă în care fiica mea a urmat cursurile unei facultăți.
În iulie 2024 a absolvit studiile universitare cu licență.
Începând cu oct. 2024, este inscrisă la master.

Având în vedere că, în conformitate cu legea pensiilor 360/2023 ,,În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz”, FINALIZAREA STUDIILOR este considerată absolvirea in iulie 2024 a facultății ?
Termenul ,,ori'' din articolul de lege, implică anularea efectelor sentinței judecătorești de plată a pensiei alimentare ODATĂ cu absolvirea studiilor cu licență ?

Menționez că mai in intretinere un copil minor in vârstă de 6 ani ale cărui nevoi de creștere și educare sunt mult mai mari decât cele ale unei persoane majore în vârstă de 23 de ani. Se poate admite în instanță solicitarea de diminuare/anulare a obligației de plată a pensiei alimentare ?

Mulțumesc anticipat pentru lămuriri !
Anularea de contract de vânzare cumpărare între tată-fiu este posibilă? Prin vânzare, tatăl eliminând de la masa succesorala alți doi frați. Prețul pentru apartament a fost unul derizoriu, neplătit prin transfer bancar.Actele notariale s-au perfectat in noiembrie 2022.Tatal oferă 10.000 de euro celorlalți frați pentru nu a avea pretenții ulterioare.Valoarea de piață imobiliară a apartamentului este de 90.000 euro.
Buna seara tuturor !

Un executor judecatoresc poate dispune de validarea popririi pentru o sentinta judecatoreasca ale carei efecte (pensie alimentara) au incetat din august 2019?

În reclamatia inaintata Tribunalului in decembrie 2019,reclamanta(fiica majora) solicita majorarea pensiei de intretinere pe perioada pana la incheierea studiilor si recalcularea din urma a sumelor datorate.

Prin intampinarea inaintata instantei de judecata am solicitat fata de Sentinta civila din 2003 aplicarea prescriptiei extinctive in conformitate cu art 2517 Cc.

In consecinta celor prezentate in intampinare de catre mine(paratul) reclamanta admite diminuarea pensiei de la 25% la 1/6 din venituri(intrucat am adoptat o fetita de varsta anteprescolara) si mentioneaza că modalitatea in care m-am achitat de plata pensiei alimentare pana la implinirea varstei de 18 ani a fiicei mele ,,va face obiectul unei cereri separate(validare poprire)adresate unui executor judecatoresc''.

Puteti sa imi precizati ,vă rog,daca această amenintare/precizare/formulare de intentie mai mult sau mai putin voalata are temei legal si castig de cauza?

Multumesc.



Scuze,la art.485 ma refeream,insa am gasit o adnotare cu ,,507'' si am confundat.(,,Comentariile Codului civil - Familia (art. 258-534)
507. Obligația de respect a copilului față de părinții săi. Așa cum părinții exercită autoritatea părintească cu respectul datorat persoanei copilului, tot astfel copilul datorează respect părinților săi, fie că este minor, fie că a devenit major.
Îndatorirea de respect există pe tot parcursul vieții copilului, atât timp cât părinții săi sunt în viață. O asemenea obligație presupune ca și copilul să acționeze cu grijă ca să nu-și rănească părintele, să îl accepte așa cum este, cu calitățile și defectele sale, să fie sincer, atent cu acesta. '')


Multumesc tuturor pentru sfaturi !
gi-jane2 a scris:

Acum e adulta si pare pierduta pentru dvs ca fiica. Nu o mai puteti obliga sa va vada sa va scrie , sa va telefoneze, sa va raspunda.
art 507 se refera la exercitarea aut parintesti de catre un singur parinte, nu vad legatura cu discutia.

art 526 care se refera la comp necorespunzator, nu stiu daca e cazul sa insiata pe partea asta, o data ca nu stiu de ce fapte grave se face vinovata si doi, nu vrea nimic in plus, nu cred ca 1/6 depseste minimul necesar. Fiind vb de un major, un om adult adica, nu mai e vb de un copil, nu ii puteti administra dvs venitul, Cel mai probabi, se va admite pensia in bani.

(1) Nu poate pretinde întreținere acela care s-a făcut vinovat față de cel obligat la întreținere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.


(2) Acela care se află în stare de nevoie din culpa sa poate cere numai întreținerea de strictă necesitate.


Daca va incalzeste cu ceva, nu veti mai plati multa vreme pensie, in curand se va intretine singura.
Veti putea cere sistarea sau micsorarea pensiei daca aflati ca are venituri.
Depuneti dovada a ce obligatii aveti de plata si propuneti o suma pe care credeti dvs de cuviinta ca o puteti plati si care ar fi suficienta pt carti etc


Art.507 din Codul Civil nu prevede(si nici nu imi doresc) sanctiuni pentru copil.
Asa cum ati spus si dumneavoastra,este greu sa castigi increderea si respectul propriului copil daca acesta este supus constant alienarii parentale din partea mamei.
Multumesc inca o data pentru sprijinul acordat !


Extras din conversatia cu fiica mea la data 24.07.2016 (la varsta de 15 ani).

,,Uite, stii ceva? Crezi ce vrei. In momentul de fata, nu am avut semnal. Nimeni nu a intervenit. Aici la Buzau s-au stricat liniile telefonice pentru ca a batut foarte tare vantul. Nu te mai victimiza prin faptul ca nu ti-am raspuns la telefon acum 7 ani sau acum doua ore. Ai avut dreptate, sunt fata desteapta si stiu ce vreau. [...] In al treilea rand, te vei duce la notar si vei accepta sa imi schimb numele. In caz ca ai uitat, sunt fata, iar daca ma voi casatori, numele tau nu va ajunge mai departe de mine. In al patrulea rand, iti vei sterge contul acesta de Facebook [...] Vrei sa fiu genul ala de copil, care sa se inmoaie la intamplari de acum 14 ani? Nu, scuza-ma. Am trecut prin multe din cauza ta. La scoala, când ai venit, toti colegii ma barfeau, ca ,,uite, tatal ei a venit si i-a dat cadouri``. Când am primit scrisoarea scrisa de mama ta, toata scoala ma stia. Nu-ti face pareri, ca n-am primit niciodata ceea ce mi-ai trimis, pentru ca am vazut tot ce mi-ai trimis. Am citit fiecare rand scris. Nu sunt tinuta de nimeni in frau, nu ma obliga nimeni sa nu vorbesc cu tine. Insa, e o chestie de vointa. Eu nu vreau sa am nimic de a face cu tine. Singura legatura pe care o vom avea vor fi mandatele postale, pe care, daca se poate, as vrea sa le vad in fiecare luna. Ma uit acum in lista ta de prieteni si vad atatia oameni care cad in plasa ,,prieteniei `` tale. Atatia cunoscuti de-ai mei! Esti ca un virus, intelegi? De intalnit nu ne vom intalni, eu am vacanta planificata de mult, si nu pot sa imi stric eu planurile pentru tine. Daca doresti, raspunzi. Daca nu, atunci la revedere''

When a scris:

Ce cere fiica și ce doriți sa dați dumneavoastră sunt 2 lucruri diferite și instanta decide ce e mai bine.
Cu un avocat bun însă, chiar fiind vorba de un major puteți arata instantei ca pensia în natura e în favoarea copilului. 1. Pentru ca ajuta la reluarea unei legături rupte și 2. Pentru ca aveți certitudinea pentru binele copilului ca banii nu ajung sa se ducă pe țigări și chefuri.
Fata deja încalcă legea prin lipsa de respect de care da dovada în privința dumneavoastră, ar fi nevoie de o internare la urgente ca instanta sa înțeleagă ca supravegherea unui părinte e buna mai ales în perioada asta tulbure? Mai ales fiind deja vorba aparent de o persoana centrata doar pe bani nu pe lucruri profunde, cu o busolă morala aparent afectata.
Nu cere nimeni procent mai mic ci modalitate de plata diferite. Ceea ce dacă nevoile ei chiar au crescut nu ar trebui sa fie o problema.
În plus, conform legii pensia în natura ar trebui sa primeze și dacă nu plătiți de bunăvoie atunci stabilește instanta o suma.

Multumesc frumos pentru raspuns.

Din nefericire,fiica solicita judecarea in lipsa partilor iar banii ,,sa ii fie virati direct in cont''...


When a scris:

Propuneți o suma în natura, data fiind relația precara, ar ajuta la o apropiere și în plus,daca banii ar fi pentru cărți și învățătură nu ar trebui sa aibă nici o problema ca le cumpărați dumneavoastră.
Conform legii copilul datorează respect părintelui. Fiica dumneavoastră nu se achita de aceasta obligație, vine cu mana întinsă dar nu are decenta unei discuții. Dacă pensia se va stabili în natura ați putea să o adaptați în funcție se nevoile ei și ar deschide calea unei comunicări care sa ajute copilul sa nu mai încalce legea și sa aibă mai puține traume emoționale.


Copilul major a deschis proces impotriva tatalui natural cu cauza trecuta in topicul postarii.

1.Continuarea platii pensiei de intretinere la valoarea actuala (25% din veniturile nete ale paratului prin sentinta judecatoreasca ce si-a terminat efectul in august 2019,odata cu majoratul reclamantei) si pana la terminarea studiilor(reclamanta este eleva in clasa a 12-a,probabil viitoare studenta).
2.,,Recalcularea pensiei alimentare pe ultimii ani,cand am fost minora si paratul nu s-a achitat in mod corect de plata acesteia.''
Doreste ca cauza sa se judece in absenta partilor.
Chemarea in judecata este datata decembrie 2019.Pensia alimentara se va plati din ianuarie 2020,indiferent de cuantumul stabilit de instanta?

La ce se refera art.527, din N.C.C. si daca poate fi invocat in intampinare ?
Poate fi invocat art.526,pct.1 din N.C.C. cu dovezi constand in probe audio si inscrisuri ?





-sentinta de divort prevede acordarea a 25% din venitul net pana la majorat(august 2019)
-copilul major face plangere cu cauza din titlu in decembrie 2019
-paratul a finalizat procedura de adoptie a unui copil minor in ianuarie 2020 si il are in intretinere;
-paratul are contractate credite Prima Casa(scadent 2042 si nevoi personale scadente in 2022) in nume personal in cuantum de 3500 lei cu un venit net de 5000 lei
- reclamantul nu intretine nicio relatie personala cu tatal-parat(vizite,telefoane etc),ba mai mult sufera de alienare parentala severa.

1.Se mai ia in calcul recalcularea/verificarea sumelor platite de tata pana la majorat,in conditiile in care efectele sentintei au incetat in august 2019,iar plangerea este depusa de copilul major in decembrie 2019?
2.Paratul admite plata unei pensii de intretinere pentru copilul major,insa are un minor in intretinere prin adoptie.Care va fi cuantumul maxim acordat de instanta pentru copilul major?
Buna ziua,

Pe un grup de socializare o persoana aduce acuzatii nefondate cu privire la existenta ,,unei taxe de inscriere'' la gradinita pentru prescolari.In conditiile in care aceasta discutie are loc din ianuarie 2018 si pana in iulie 2018,care este calea prin care institutia poate solicita stergerea acelor postari,eventual solicitarea de daune morale pentru prejudiciul de imagine adus institutiei?Unitatea scolara a trimis persoanei o adresa prin care o informeaza ca ,,s-a autosesizat cu privire la acuzatiile aduse in mediul online'' si o roaga sa confirme afirmatiile prin declaratie/plangere la sediul scolii pentru a se putea lua masuri disciplinare impotriva celor in cauza.In cazul in care aceste acuzatii nu pot fi dovedite,scoala se poate indrepta in instanta cu solicitare de despagubiri pentru daune morale si prejudiciu de imagine?

Multumesc