avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cauza:continuarea platii de intretinere la valoarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cauza:continuarea platii de intretinere la valoarea actuala pana la terminarea studiilor si recalcularea acesteia pe ultimii ani

-sentinta de divort prevede acordarea a 25% din venitul net pana la majorat(august 2019)
-copilul major face plangere cu cauza din titlu in decembrie 2019
-paratul a finalizat procedura de adoptie a unui copil minor in ianuarie 2020 si il are in intretinere;
-paratul are contractate credite Prima Casa(scadent 2042 si nevoi personale scadente in 2022) in nume personal in cuantum de 3500 lei cu un venit net de 5000 lei
- reclamantul nu intretine nicio relatie personala cu tatal-parat(vizite,telefoane etc),ba mai mult sufera de alienare parentala severa.

1.Se mai ia in calcul recalcularea/verificarea sumelor platite de tata pana la majorat,in conditiile in care efectele sentintei au incetat in august 2019,iar plangerea este depusa de copilul major in decembrie 2019?
2.Paratul admite plata unei pensii de intretinere pentru copilul major,insa are un minor in intretinere prin adoptie.Care va fi cuantumul maxim acordat de instanta pentru copilul major?
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2020
Iustin25, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:12, 4 Februarie 2020
La ce plangere va referiti ? unde a facut mai exact plangere si pt ce ?
penia ce se va plati se raporteaza la nevoile majorului si veniturile tatalui, insa nu poate depasi 1/6 din venitul net al parintelui.
Copilul major a deschis proces impotriva tatalui natural cu cauza trecuta in topicul postarii.

1.Continuarea platii pensiei de intretinere la valoarea actuala (25% din veniturile nete ale paratului prin sentinta judecatoreasca ce si-a terminat efectul in august 2019,odata cu majoratul reclamantei) si pana la terminarea studiilor(reclamanta este eleva in clasa a 12-a,probabil viitoare studenta).
2.,,Recalcularea pensiei alimentare pe ultimii ani,cand am fost minora si paratul nu s-a achitat in mod corect de plata acesteia.''
Doreste ca cauza sa se judece in absenta partilor.
Chemarea in judecata este datata decembrie 2019.Pensia alimentara se va plati din ianuarie 2020,indiferent de cuantumul stabilit de instanta?

La ce se refera art.527, din N.C.C. si daca poate fi invocat in intampinare ?
Poate fi invocat art.526,pct.1 din N.C.C. cu dovezi constand in probe audio si inscrisuri ?

Copilul major va obține dreptul la pensie de întreținere începând cu data depunerii cererii de chemare în judecată.

Procentul maxim va fi de 16.66% din venitul lunar NET al părintelui obligat. Nu va mai obține 25%.
Din urma nu mai are ce sa sa recalculeze, poate executa silit doar ce e neplatit fata de ce s-a stabilit.
La ce se refera art.527, din N.C.C. si daca poate fi invocat in intampinare ?

Nu e cazul dvs pt ca suunteti apt de munca, aveti venituri si puteti obtine.
Poate fi invocat art.526,pct.1 din N.C.C. cu dovezi constand in probe audio si inscrisuri ?

Puteti invoca, desigur, dar pensia ce se va stabli oricum nu e mare, asa ca invocati inutil.

Depuneti intampinare si scrieti si divediti ca mai aveti un copil in intretinere si propuneti o suma fixa pe care sa o puteti da lunar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Propuneți o suma în natura, data fiind relația precara, ar ajuta la o apropiere și în plus,daca banii ar fi pentru cărți și învățătură nu ar trebui sa aibă nici o problema ca le cumpărați dumneavoastră.
Conform legii copilul datorează respect părintelui. Fiica dumneavoastră nu se achita de aceasta obligație, vine cu mana întinsă dar nu are decenta unei discuții. Dacă pensia se va stabili în natura ați putea să o adaptați în funcție se nevoile ei și ar deschide calea unei comunicări care sa ajute copilul sa nu mai încalce legea și sa aibă mai puține traume emoționale.

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere: cuantumul maxim depășește nevoile copilului iar pe mine m-ar pune în dificultate cu plata ratelor. cum aș putea proceda în acest caz? Adrian19851411 Adrian19851411 Buna ziua Din păcate eu și soția mea am ajuns in pragul unui divorț. Avem o fetița, și am o întrebare legată de pensia alimentara care trebuie ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere 2cool4school 2cool4school Spuneti-mi, va rog, este posibil sa apara intr-o hotarare judecatoreasca pensia de intretinere ca procent-25% din veniturile nete lunare, spre exemplu? Nu mi ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara RaalManitiu RaalManitiu Buna Ziua, Va solicit sprijinul si indrumarea cu urmatoarea speta. Sunt mama a 2 copii minori de a caror tata am divortat in 2010. In urma divortului am ... (vezi toată discuția)