avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cauza:continuarea platii de intretinere la valoarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cauza:continuarea platii de intretinere la valoarea actuala pana la terminarea studiilor si recalcularea acesteia pe ultimii ani

-sentinta de divort prevede acordarea a 25% din venitul net pana la majorat(august 2019)
-copilul major face plangere cu cauza din titlu in decembrie 2019
-paratul a finalizat procedura de adoptie a unui copil minor in ianuarie 2020 si il are in intretinere;
-paratul are contractate credite Prima Casa(scadent 2042 si nevoi personale scadente in 2022) in nume personal in cuantum de 3500 lei cu un venit net de 5000 lei
- reclamantul nu intretine nicio relatie personala cu tatal-parat(vizite,telefoane etc),ba mai mult sufera de alienare parentala severa.

1.Se mai ia in calcul recalcularea/verificarea sumelor platite de tata pana la majorat,in conditiile in care efectele sentintei au incetat in august 2019,iar plangerea este depusa de copilul major in decembrie 2019?
2.Paratul admite plata unei pensii de intretinere pentru copilul major,insa are un minor in intretinere prin adoptie.Care va fi cuantumul maxim acordat de instanta pentru copilul major?
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2020
Iustin25, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:12, 4 Februarie 2020
Nu aveți nimic de pierdut sa încercați pensia în natura mai ales ca legea acorda întâietate acestei modalități.
Nu e pierduta ca fiica, e pierduta ca om, ca femeie, ca viitoare posibila mama.
E adult însă nu prea. Ca sta cu mana întinsă la tata și crede ca o relație cu un părinte înseamnă doar bani. Adultul se descurca singur. Fata în cauza nu.
A deraiat de mult, are ifose ca e deșteaptă și autonoma dar pe ascuns își da tatăl în judecata pentru bani.
Stimate user, dacă pierdeți, eu unul m-aș duce la ea la facultate cu plicul de bani și chitanța. Înainte sa înceapă cursurile, de fata cu profesorul și toți colegii. Sa am și martori ca am plătit pensia. Vrea show? De ce sa nu îl primească?
Stimate, în plus, puteți arata ca pe parcursul anilor, alienat fiind fata v-a tratat mereu urat și cu dispreț în ciuda faptului ca v-ați achitat de toate datoriile ca părinte. Posibil sa ajute la stabilirea unui procent mai mic.
Eu as depune toate conversațiile și toate impertinentele ei.
Îndatorirea de respect

Art. 485. - Jurisprudență, Reviste (5), Doctrină (5)
Copilul datorează respect părinților săi indiferent de vârsta sa.

Nu o pedepsește nimeni cu nimic însă cereți micșorarea pensiei pana la o suma modica pentru ca reclamanta a încălcat mereu flagrant legea de mai sus și nu e normal sa fiți silit sa ca achitați de o obligație legala atâta timp cât ea e lăsată sa o încalce.
Acest lucru i-ar afecta percepția despre viata și despre relații considerând ca tupeul și proasta creștere reprezinta de fapt un mod funcțional de comportament.
În plus, aveți un copil care deși adoptat e mai al dumneavoastră decât ea, având o vârstă mai mica nevoile lui sunt mai mari.
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2020
When, utilizator
Pensia de intretinere va fi 1/ 6 din veniturile nete efective, venituri impozabile.

Pensia de intretinere poate atinge acest plafon maximal, in functie de nevoile creditorului, precum si in functie de posibilitatile efective ale debitorului.

In acest mod, instanta de tutela determina obligatia de intretinere, prin plata unei sume de bani .
Succes!

Scuze,la art.485 ma refeream,insa am gasit o adnotare cu ,,507'' si am confundat.(,,Comentariile Codului civil - Familia (art. 258-534)
507. Obligația de respect a copilului față de părinții săi. Așa cum părinții exercită autoritatea părintească cu respectul datorat persoanei copilului, tot astfel copilul datorează respect părinților săi, fie că este minor, fie că a devenit major.
Îndatorirea de respect există pe tot parcursul vieții copilului, atât timp cât părinții săi sunt în viață. O asemenea obligație presupune ca și copilul să acționeze cu grijă ca să nu-și rănească părintele, să îl accepte așa cum este, cu calitățile și defectele sale, să fie sincer, atent cu acesta. '')

Multumesc tuturor pentru sfaturi !
gi-jane2 a scris:

Acum e adulta si pare pierduta pentru dvs ca fiica. Nu o mai puteti obliga sa va vada sa va scrie , sa va telefoneze, sa va raspunda.
art 507 se refera la exercitarea aut parintesti de catre un singur parinte, nu vad legatura cu discutia.

art 526 care se refera la comp necorespunzator, nu stiu daca e cazul sa insiata pe partea asta, o data ca nu stiu de ce fapte grave se face vinovata si doi, nu vrea nimic in plus, nu cred ca 1/6 depseste minimul necesar. Fiind vb de un major, un om adult adica, nu mai e vb de un copil, nu ii puteti administra dvs venitul, Cel mai probabi, se va admite pensia in bani.

(1) Nu poate pretinde întreținere acela care s-a făcut vinovat față de cel obligat la întreținere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.

(2) Acela care se află în stare de nevoie din culpa sa poate cere numai întreținerea de strictă necesitate.

Daca va incalzeste cu ceva, nu veti mai plati multa vreme pensie, in curand se va intretine singura.
Veti putea cere sistarea sau micsorarea pensiei daca aflati ca are venituri.
Depuneti dovada a ce obligatii aveti de plata si propuneti o suma pe care credeti dvs de cuviinta ca o puteti plati si care ar fi suficienta pt carti etc

Nu stim care au fost relatiile cu ea cand era mica, poate intrebata, o avea si copilul ceva de spus.
Poate o veni si vremea sa va lamuriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere: cuantumul maxim depășește nevoile copilului iar pe mine m-ar pune în dificultate cu plata ratelor. cum aș putea proceda în acest caz? Adrian19851411 Adrian19851411 Buna ziua Din păcate eu și soția mea am ajuns in pragul unui divorț. Avem o fetița, și am o întrebare legată de pensia alimentara care trebuie ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere 2cool4school 2cool4school Spuneti-mi, va rog, este posibil sa apara intr-o hotarare judecatoreasca pensia de intretinere ca procent-25% din veniturile nete lunare, spre exemplu? Nu mi ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara RaalManitiu RaalManitiu Buna Ziua, Va solicit sprijinul si indrumarea cu urmatoarea speta. Sunt mama a 2 copii minori de a caror tata am divortat in 2010. In urma divortului am ... (vezi toată discuția)