avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Activitate bascu

Activitate bascu

As mai avea o întrebare :
Daca veniturile din cele 12 luni anterioare nasterii copilului provin din ICC se mai aplica procentul de 85% la calcularea noii indemnizatii?
Mulțumesc
Asta intentionez. Vroiam sa vad daca am interpretat corect
Mulțumesc pentru răspuns
Bună ziua
În data de 10.04.2018 mi s-a terminat concediul pentru creștere copil pentru care am beneficiat de indemnizatie timp de 2 ani. În 05.06.2018 mi s-a născut al doilea copil. Pentru intervalul 10.04.2018 - 05.06.2018 am convenit cu angajatorul sa întru în concediu fără plata, pentru a nu-mi pierde calitatea de angajat, urmând ca apoi sa întru în concediu de creștere pt al doilea copil. După depunerea dosarului am primit decizia iar la calculul noii indemnizații s-a făcut pe baza ultimelor 12 luni anterioare nașterii copilului, făcându-se practic media din 10 luni cu indemnizația anterioara și 2 luni cu venit zero aferente concediului fără plata, fapt ce a dus evident la scăderea valorii noii indemnizații fata de cea precedenta.
Având în vedere ca în cele 2 luni de concediu fără plata nu am avut venit nu ar fi trebuit sa se ia în calcul 12 luni cu venit din indemnizație creștere copil din perioada 01.04.2017 - 01.04.2018? Pentru ca legea spune ca se iau în calcul 12 luni cu venit din ultimele 24 anterioare nașterii copilului...
Va mulțumesc pentru răspuns
Cristian Bascoveanu
Buna ziua.
Sunt in concediu pentru crestere copil(2ani). Fetita implineste 2 ani in 10 aprilie 2018.
Sotia este din nou insarcinata urmand sa nasca pe la inceputul lunii iunie 2018.
Va rog sa ma sprijiniti cu raspuns la urmatoarele intrebari:
- daca voi incheia contractul de munca in 10 aprilie, odata cu incheierea concediului de crestere copil, care va fi baza de calcul a indemnizatiei de crestere a celui de-al doilea copil?Aceeasi ca si la primul copil ?(adica venitul obtinut in ultimele 12 luni anterioare nasterii primului copil)
- Pentru ultima luna a concediului actual voi primi indemnizatie?
- primele financiare obtinute de la angajator pe perioada concediului actual pot fi luate in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru concediul urmator?

Va multumesc
Cristian Bascoveanu
Multumesc pentru raspuns.
Dar daca noua lege nu mai are 2 optiuni (1 an sau 2 ani) mai este necesar sa fac cerere de schimbare a optiunii din 1 an in 2 ani ?

Multumesc
Buna ziua

Va rog sa ma sprijiniti cu un raspuns la urmatoarea situatie:

Copilul meu s-a nascut in 10 aprilie si eu ca tata vreau sa intru in concediu de crestere copil, pentru 2 ani. Avand in vederea ca noua lege intra in vigoare de la 01 iulie si tinanad cont ca eu pot intra in concediu doar dupa 42 de zile de la nastere adica din 22 mai, nu stiu cum sa procedez cu solicitarea concediului:
Daca fac cerere direct pentru 2 ani, voi primi indemnizatia de 1200 lei, pana la 01 iulie, cand va intra noua lege...
Intrebarea mea este: Daca optez pentru un an (pentru a beneficia de 85% inca de la inceput) incepand cu 01 iulie voi intra pe noua lege si voi putea sta acasa 2 ani cu 85% ?

Multumesc
Va multumesc mult pentru raspuns!
Buna ziua,

Am rugamintea sa ma sprijiniti cu raspuns la urmatoarele intrebari, avand in vedere ca iau in calcul intrarea in concediu de crestere copil pt perioada de 1 an.

- Avand in vedere ca viitoarea mama este angajata cu norma intreaga si a realizat venituri in ultimele 12 luni, concediul de crestere copil solicitat de tata va fi acordat numai incepand cu cea de-a 43 zi de la nasterea copilului? Este oligatoriu concediul de lauzie al mamei de minim 42 de zile ca parte integranta a concediului de maternitate? Sau se poate renunta la acesta si eu voi putea beneficia de concediu imediat dupa nasterea copilului?

- Daca optez pentru un an de concediu, vor fi doar 11 luni remunerate de stat? (urmand ca de ultima luna de concediu sa beneficieze mama optional?) (Practic: 12 luni - 1 luna – 42 zile = 9 luni si 18 zile?)

- Daca optez pentru concediul de crestere copil de 1 an mai beneficez si de concediul paternal? (5 zile + 10 zile in caz ca fac un curs de puericultura)

- In ce conditii voi putea beneficia de stimulentul de reinsertie si pe ce perioada? Cand ar tebui sa revin la locul de munca?

- Care sunt documentele pe care trebuie sa le prezint in momentul cand solicit acordarea concediului de crestere copil si care este termenul maxim in care trebuie sa ma incadrez?

Va multumesc!