avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu Crestere Copil solicitat de tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu Crestere Copil solicitat de tata

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma sprijiniti cu raspuns la urmatoarele intrebari, avand in vedere ca iau in calcul intrarea in concediu de crestere copil pt perioada de 1 an.

- Avand in vedere ca viitoarea mama este angajata cu norma intreaga si a realizat venituri in ultimele 12 luni, concediul de crestere copil solicitat de tata va fi acordat numai incepand cu cea de-a 43 zi de la nasterea copilului? Este oligatoriu concediul de lauzie al mamei de minim 42 de zile ca parte integranta a concediului de maternitate? Sau se poate renunta la acesta si eu voi putea beneficia de concediu imediat dupa nasterea copilului?

- Daca optez pentru un an de concediu, vor fi doar 11 luni remunerate de stat? (urmand ca de ultima luna de concediu sa beneficieze mama optional?) (Practic: 12 luni - 1 luna – 42 zile = 9 luni si 18 zile?)

- Daca optez pentru concediul de crestere copil de 1 an mai beneficez si de concediul paternal? (5 zile + 10 zile in caz ca fac un curs de puericultura)

- In ce conditii voi putea beneficia de stimulentul de reinsertie si pe ce perioada? Cand ar tebui sa revin la locul de munca?

- Care sunt documentele pe care trebuie sa le prezint in momentul cand solicit acordarea concediului de crestere copil si care este termenul maxim in care trebuie sa ma incadrez?


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: bascu , utilizator 16:47, 29 Ianuarie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lãuzie stabilit prin OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.


2. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003:

Art.4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.


3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).


4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusã peste termenele prevãzute la lit. a), b) şi c);
...


5. - Mama copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate.
- Ea nu este obligata sa ia toate cele 126 de zile acordate de lege, singura obligatie este sa intre in concediu de lauzie cel putin 42 de zile, incepand cu data nasterii copilului.
- Pentru aceasta trebuie sa vorbeasca cu medicul sa-i acorde doar cele 42 de zile din tot concediul de maternitate.
- In aceasta situatie tatal copilului poate solicita concediu crestere copil (CCC) incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

6. - Deoarece mama copilului indeplineste si ea conditiile pentru a beneficia de CCC atunci CCC al atatalui se reduce cu o luna de zile.
- Adica veti beneficia de CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 11 luni.

7. - Concediul paternal (5 + 10 zile) se poate solicita numai in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
- Dupa aceea puteti solicita intrarea in CCC.

8. Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte) veti putea solicita stimulentul de insertie care se va acorda incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si pana inclusiv in ziua in care acesta implineste 2 ani.

9. - Documentele cu caracter general necesare pentru acordarea indemnizatiei penru CCC sunt urmatoarele:

• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;

- Ar fi bine sa meregeti la Primarie sa solicitai lista cu actele necesare specifice situatiei dvs.

- Cum va spuneam si mai sus actele pentru indemnziatia pentru CCC se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care ati solicitat intrarea in CCC.
Va multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu post-natal Florea3 Florea3 Buna.As dori sa va întreb in legătura cu concediul post natal.Eu sunt Inca in prenatal si luna asta ar trebui sa nasc.am lucrat mai putin de un an si nu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tati biutza20 biutza20 Buna ziua.As vrea sa stiu de cand poate intra in concediul pentru crestere copil un tata, daca mama nu poate beneficia de acest drept deoarece nu a avut ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)