O companie care detine un birou la parterul blocului vrea sa inchirieze acest spatiu unei alte companii ce doreste sa deschida o bucatarie pentru catering (alimentatie publica). Cand am fost intrebati, nu ne-am dat acordul pentru proiectul propus, dar dupa o perioada de timp, cei care doreau sa deschida firma de catering au inceput lucrarile de amenajare a spatiului, avand chiar o autorizatie de construire valida cu urmatorul titlu: RECOMPARTIMENTARE APARTAMENT SI SCHIMBARE DE DESTINATIE DIN SPATIU COMERCIAL IN SPATIU PENTRU SERVICII PROFESIONALE.
Cand am intrebat care este noua destinatie a spatiului, proprietarii companiei au evitat sa ne dea un raspuns, spunand ca "inca nu stiu".
Asadar, am 2 intrebari:
1. Este nevoie de acordul vecinilor la schimbarea destinatiei unui apartament din spatiu comercial in spatiu pentru servicii profesionale?
2. Ce reprezinta mai exact "servicii profesionale"? Poate reprezenta o "portita" catre alimentatie publica (catering)?
N-as putea zice ca refuzul este nejustificat. Constructorul a promis mai multe lucruri in faza de proiect a blocului (locuri de parcare, spatiu verde, renovarea casei scarii) de care nu s-a tinut de cuvant. Avem motive sa credem ca nici de aceasta data nu va respecta proiectul intocmai, motiv pentru care nu dorim sa-i acceptam aceasta schimbare. De altfel, nu avem nicio problema cu utilizarea spatiului cu destinatia actuala (birouri).
Proprietarul spațiului comercial de la parter doreste să schimbe destinația spațiului din birouri (cum este in prezent - nu cunosc exact încadrarea juridică) în alimentație publică (catering).
Majoritatea locatarilor și-au exprimat verbal dezacordul, moment în care proprietarul spațiului ne-a trimis o notificare prin executor judecătoresc prin care ne cheamă la un notar să ne exprimăm opțiunea.
Am 2 întrebări:
1. În notificare este atașată o expertiză cu valoarea de închiriere a spațiului, sumă pe care proprietarul vrea să ne-o solicite în cazul în care nu ne prezentăm în data respectivă la notar. În condițiile în care nimeni nu și-a exprimat dezacordul în legătură cu activitatea curentă din spațiul respectiv, are vreun temei legal să ne ceară suma respectivă sau e doar o manevră de intimidare?
2. Tot verbal, proprietarul ne-a amenințat că ne va chema în instanță pentru a obține acordul schimbării destinației spațiului, motivând că a obținut deja acordul primăriei (certificatul de urbanism). Care credeți că sunt sansele lui de reușită în acest caz?
In multe companii domneste aceasta cutuma conform careia consumul de alcool este strict interzis la birou. Sunt curios daca aceasta are o origine legitima undeva in Codul muncii sau este o simpla legenda urbana.
Pun aceasta intrebare in contextul organizarii unui eveniment in cadrul biroului la care se poate servi bere, spre exemplu.
Tin sa precizez ca imobilul nou a fost costruit peste o casa mai veche, pentru care constructorul are CF (atat pt casa cat si pt terenul aferent). De asemenea, am citit in REGULAMENTUL DE AVIZARE, RECEPȚIE ȘI ÎNSCRIERE ÎN EVIDENȚELE DE CADASTRU ȘI CARTE FUNCIARĂ:
Art. 95. (1) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza autorizaţiei de construire şi a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor semnat de reprezentantul autorităţii locale sau a unui certificat eliberat de autoritatea locală pe raza căreia este edificată construcţia, precum şi a unei documentaţii cadastrale.
(3) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se poate înscrie în cartea funciară şi pe stadii de execuţie, în baza următoarelor documente:
a) certificatului de atestare a stadiului realizării construcţiei, eliberat de primarul unităţii administrativ-teritoriale;
b) procesului-verbal de constatare privind stadiul realizării construcţiei;
c) documentaţiei cadastrale.
Constructorul a mentionat faptul ca CF-urile ii vor fi acordate pe rand, pentru unele apartamente (care sunt finalizate 100%) sustinand ca a obtinut deja.
Doresc sa cumpar un apartament intr-o zona centrala a unui oras. Constructia este 95% finalizata. Apartamentele inca nu au CF, dar constructorul spune ca documentatia a fost depusa si trebuie sa obtina CF-urile in aprox 30 de zile. Uitandu-ma pe site-ul primariei, am vazut ca nu a fost eliberata autorizatie de construire pentru acel imobil, doar certificat de urbanism. Constructorul evita sa spuna ca nu are autorizatie si afirma ca va obtine cu siguranta CF pentru apartamente la termen. Este posibila obtinerea acesteia fara autorizatie?