avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbarea destinației spațiului comercial de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbarea destinației spațiului comercial de la parter fără acordul locatarilor

Proprietarul spațiului comercial de la parter doreste să schimbe destinația spațiului din birouri (cum este in prezent - nu cunosc exact încadrarea juridică) în alimentație publică (catering).
Majoritatea locatarilor și-au exprimat verbal dezacordul, moment în care proprietarul spațiului ne-a trimis o notificare prin executor judecătoresc prin care ne cheamă la un notar să ne exprimăm opțiunea.
Am 2 întrebări:
1. În notificare este atașată o expertiză cu valoarea de închiriere a spațiului, sumă pe care proprietarul vrea să ne-o solicite în cazul în care nu ne prezentăm în data respectivă la notar. În condițiile în care nimeni nu și-a exprimat dezacordul în legătură cu activitatea curentă din spațiul respectiv, are vreun temei legal să ne ceară suma respectivă sau e doar o manevră de intimidare?
2. Tot verbal, proprietarul ne-a amenințat că ne va chema în instanță pentru a obține acordul schimbării destinației spațiului, motivând că a obținut deja acordul primăriei (certificatul de urbanism). Care credeți că sunt sansele lui de reușită în acest caz?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 04:59, 18 Iunie 2021
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
2. Da, poate face asta, pentru a demonstra :
Art.27
(6) Refuzul nejustificat de a-și da acordul se constată de către instanța de judecată competentă, hotărârea acesteia urmând să fie acceptată de către emitentul autorizației de construire/desființare în locul acordului vecinilor.
[ link extern ]
1. Cred ca e o notificare prin avocat si se refera la :
Art. 27
(5) Acordul vecinilor este valabil numai în formă autentică.

De aia va cheama la notar.
Apoi in instanta, daca refuzul e nejustificat.
normal ca are sanse mari sa castige in instanta......fiind proprietatea lui e normal sa o foloseasca in interesul lui
daca gasiti motive(reale) prin care aceasta modificare va dauneaza va puteti judeca

daca castiga in instanta aceasta modificare(si o sa castige), se poate intoarce si impotriva voastra pt daune reprezentand chiria pe care ar putea sa o incaseze

nu prea aveti ce sa faceti.....doar daca aveti bani de cheltuit(el e obligat sa obtina in scris decizia voastra......fie ca da fie ca nu, iar mai departe merge pe caile legale care sunt de partea lui)
Multumesc pentru raspuns.

N-as putea zice ca refuzul este nejustificat. Constructorul a promis mai multe lucruri in faza de proiect a blocului (locuri de parcare, spatiu verde, renovarea casei scarii) de care nu s-a tinut de cuvant. Avem motive sa credem ca nici de aceasta data nu va respecta proiectul intocmai, motiv pentru care nu dorim sa-i acceptam aceasta schimbare. De altfel, nu avem nicio problema cu utilizarea spatiului cu destinatia actuala (birouri).
din pacate cam asta se intampla in majoritatea cazurilor...promisiunile verbale cu o sa facem si o sa dregem raman la stadiul de vorba

cu promisiunile astea, asumate in scris...altfel statea treaba

daca nu respecta proiectul ii puteti face sesizare.....puteti face de ex sesizare pt miros daca este deranjant
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


PaulD91 a scris:

Avem motive sa credem ca nici de aceasta data nu va respecta proiectul intocmai, motiv pentru care nu dorim sa-i acceptam aceasta schimbare.

Treceti in acordul incheiat la notar conditiile dvs.
Art. 27
(4) Acordul vecinilor se va da condiționat de asigurarea, prin proiectul tehnic P.Th. și autorizația de construire/desființare, a măsurilor de punere în siguranță a construcției preexistente rezultate în urma raportului de expertiză tehnică întocmit la comanda investitorului noii construcții.

Alte discuții în legătură

Schimbare de destinatie armand67 armand67 As dori sa stiu care sunt formalitatile si - binenteles - care este baza legala necesar a fi respectata pentru a realiza un schimb de destinatie a nivelului ... (vezi toată discuția)
Acord vecini pentru spatiu pentru servicii profesionale PaulD91 PaulD91 O companie care detine un birou la parterul blocului vrea sa inchirieze acest spatiu unei alte companii ce doreste sa deschida o bucatarie pentru catering ... (vezi toată discuția)
Schimbarea destinatiei unui spatiu camercial Doldrums Doldrums Buna ziua. La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis recent un restaurant in incinta unui spatiu comercial(a fost spatiu comercial de la ... (vezi toată discuția)