avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1337 soluții astăzi
Forum Activitate florinahiba

Activitate florinahiba

As vrea sa mentionez si faptul ca tatal ( acum decedat in urma cu o saptamina) in perioada cind a fost redactat testamentul era sub tratament de quimioterapie si analgezice. Se poate face un testament fara o adeverinta de control de la un medic ca bolnavul este in deplinatatea facultatilos mintale si este apt sa semneze acte legale? In aceste circunstante, cu cáncer si tratament foarte puternic, ar fi posibil sa se accepte un act legal semnat de bolnav, fara sa se fi consultat cu medicul curant despre facultatile mintale ale bolnavului?
as mai avea o intrebare d-le avocat Popescu, domiciliul tatalui era in Spania in perioada cind a fost facut testamentul, si a decedat cu acelasi domiciliu. Are vreo legatura acest fapt, toata mostenirea fiind in Romania? (testamentul a fost redactat la un notar din Romania) Va multumesc
si care este primul pas? un avocat se poate ocupa de toate demersurile? sau este necesar un notar?
faptul ca decedatul avea domiciliul in Spania, influenteaza lucrurile cu ceva? trebuie sa apelam in Romania in Instanta? Exista o perioada limita ptr a actiona in instanta? primul lucru pe care trebuie sa l facem este sa angajam un avocat?
Mama a murit in 1985 la varsta de 36 ani; am ramas 5 cpiii intre 16 si 7 ani. Mama impreuna cu tata au construit o casa cu doua nivele, parter si etaj 1, pe teritorium mamei mele, inscris in CF pe bunica mamei mele.
La casatorie mama a mai avut ceva paminturi care au fost vandute in 1970-1980 sa se finanteze constructia casei. La moartea mamei mele au ramas din partea mamei mele : casa construita cu curte si o gradina mica-medie ca marime.

In 1994 tata s-a recasatorit si tata cu mama vitrega au locuit impreuna in casa noastra. Nu am facut partaj si dupa ce toti am terminat liceul/colegiul am plecat din casa si am lasat casa si gradina in folosinta tatalui si mamei vitrege ...sa fie pace si bine.

Din parterul casei s-a facut bar( 3 camere si o parte din hol) din profitul caruia numai tata si mama vitrega au beneficiat. Pe o parte din curte s-a construit o cofetarie mica pt sandwich-uri si inghetata, din profitul caruia a beneficiat tata si mama vitrega.
In 16 Feb 2016 a murit tata si am gasit un testament ( ascuns in lucrurile peronale a mamei vitrege) care a fost intocmit in Nov2014 in timp ce tata era sub tratament de chemotherapie de mai bine de 10 luni, testament care spune:
subsemnatul AI , CNP ..., casatorit, stiutor de carte, avand 5( cinci) descendenti in viata , in deplinatatea facultatilor mintale, dispun prin prezentul testament urmatoarele:..las sotiei mele AI nascuta C, CNP ...INTREAGA MEA MEA AVERE MOBILA SI IMOBILA INTELEGAND SA O DESEMNEZ LEGATAR UNIVERSAL, POTRIVIT art 1055 cod civil

Ati putea, va rog frumos sa imi spuneti ce parte ni se cuvine noua, celor 5 copii dupa mama si in urma testamentului ce parte i se cuvine mamei vitrege?

Tata are cont in banca, din care mama deja a mutat ceva bani cateva luni innainte. Banii sunt facuti din bar si cofetarie care sunt pe teritoriul mamei noastre naturale si noi copii nu am cerut chirie.
Noi am lasat pe tata si mama vitrega sa foloseasca toata casa si gradina, sa transforme parterul casei in bar, o parte din curte in cofetarie fara sa le cerem chirie, fara sa le cerem un ban din profit.
Au folosit ei doi totul din 1988 innainte de a se casatori in 1994.
Din garaj, grajd si o anexa aflate in spatle casei, au facut un dormitor cu baie, o bucatarie, o cenrtrala pt caldura si o magazie pt produsele din bar. Constructia exterioara a acestor anexe exista innainte de moartea mamei mele, numai ca acuma s-au mai mutat ceva pereti interiori si au primit o alta utilizare.

Cu mare respect, va rog sa imi spuneti de ce putem, noi copiii beneficia acuma dupa 31 de ani de la moartea mamei noastre si care este partea mamei vitrege care a folosit toata casei si gradina mamei naturale din 1989 fara ca noi sa cerem beneficii.

Tata a cumparat o casa si pamant cam in 2002 care le-a vandut mamei vitrege in acceasi zi cand a facut testamentu,( Nov 2015) cu o suma fictiva de 20.000 lei/Ron. Banii au provenit dupa moartea bunicului din partea lui tata si dupa ce tata a preluat ceva pamant care a apartinut mamaei mele si care l-au luat comunistii.
La cativa ani dupa 1989 la mijlocul anilor 1990 tata a fost chemat de surorile mamei mele si a luat pamantul ce i se cuvenea mamei mele .

Este o perioada limita pana cand noi putem deschide or revoca testamentul?

Aveam o intelegere verbala cu mama vitrega ca ea v-a continua sa locuiasca in casa mamei naturale si a lui tata impreuna cu sora mea si cei 2 copii ai sorei mele care s-au mutat in 2014 cand tata s-a mutat in Spania la sora mea pt tratamnt.
Intelegerea verbala s-a facut in 19 Feb 2016 innainte ca noi copiii sa gasim testamentul.
Dupa gasirea testamentului nu stim ce parte avem noi cei 5 copii,cine ia profitul de la bar, ce drepturi are mama vitrega. La intelegere verbala mama vitrega a ascuns, nu a mentionat nimic ca un testament ar exista.
Barul e pe numele tatalui nostru dar fratele meu e administrator de la infintarea barului.
De bar se ocupa sora mea din 2014 de cand tata a inceput sa mearga regular in Spania pentru tratament; tata si mama vitrega au petercut cam 7-10 luni pe an , in ultimii 2 ani in Spania la sora si fratele meu pt chimotherapie si radiotherapie platite de noi, ca noi nu stiam citi bani au ei in banci( si sunt cam in jur de 40-50.000 Euro). nu stim cum sa aflam cati bani sunt in banci.


Sper ca detaliile date nu sunt prea confuze.

Va multumesc pentru timpul acordat si pentru sfaturile ce vor urma.

este cetatean roman cu domiciliul in Spania. In cazul unei succesiun deschisa in instanta de judecata, trebuie facuta in Spania sau Romania?
O persoana care are domiciliul in Spania din martie 2014, in vista de 69 de ani, a facut un testament la notar in Romania in noiembrie 2014, lasind mostenire casa din Romania. Intrebarea este daca acest testament este valabil? Sau ar fi trebuit facut unde persona are domiciliul. Acum persoana a decedat.
va multumesc
da, casa a fost facuta impreuna cu sotul supravietuitor, in timpul casatoriei, pe terenul difunctei.
As dori sa intreb cum se imparte casa lasata mostenire? Sotia este decedata, ramin 5 copii si sotul supravietiutor. Am inteles ca sotului supravietuitor revine 1/4 din casa. Cum se face partajul intre cei 5 frati si 1/4? Este o casa cu 2 etaje, 4 camere, o bucatarie de vara, si un teren de aprox 800 m2. Ce revine fiecaruia? se face in functie de metrii patrati?? Multumesc anticipat