avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Activitate Cetatean29

Activitate Cetatean29

Buna ziua,

Dupa cum stim, Amazon este o companie care are sediul in SUA. Serviciul de publicat carti in format electronic accepta autori din orice loc al lumii, cu conditia sa aiba un cod de identificare fiscala.

Eu pot folosi la inregistrare pe site-ul lor, CNP-ul meu ca si cod de inregistrare fiscala? Sau trebuie neaparat sa merg la Registrul Comertului (in Romania) pentru a obtine un Cod Identificare Fiscala pe persoana fizica ?

Intrebarea o pun pentru a intelege cum ar fi legal sa procedez, ca sa nu am probleme cand voi declara profitul (in Romania) in luna Mai a anului viitor obtinerii acelui profit, asa cum specifica legea.

De asemenea va rog sa imi clarificati: banii astfel obtinuti, din vanzarea cartilor in format electronic, se considera VENIT din alte surse, sau PROFIT ? (nu ma pricep foarte bine la aceasta terminologie... multumesc).

Va urez o zi buna in continuare si multumesc anticipat.
Noul angajator (multinationala) mi-a facut o oferta de munca, pe care am acceptat-o online, in sistemul lor propriu, cu confirmarea HR ca ma vor chema sa semnez contractul in 2 saptamani. Mi-am prezentat demisia vechiului angajator, am obtinut nota de lichidare, desfasuratorul cu functiile detinute, salariile, etc.

Totusi, noul angajator insista ca la semnarea contractului sa aduc o adeverinta oferita de ei, in care se afla niste casute ce trebuiesc bifate, care specifica ca nu am avut probleme administrative si nu am adus daune fostului angajator.

Fostul angajator (tot multinationala) nu accepta sa semneze nici un astfel de document deoarece compania lor isi rezerva dreptul de a nu oferi altor angajatori asemenea date, care sunt altele decat cele prevazute de lege.

Am oferit noului angajator raspunsul HR de la vechiul loc de munca, ca ei nu semneaza asa ceva, dar si confirmare scrisa de la managera (email) ca nu am adus prejudicii si nu am avut probleme administrative.

Noul angajator mi-a confirmat data si ora cand sa vin sa semnez contractul, cu mentiunea ca fara adeverinta nu pot semna (!?).

Intrebarea mea ar fi, cine are dreptate? Noul angajator sau vechiul?

E posibil ca noul angajator sa refuze semnarea contractului chiar daca am acceptat oferta lor in sistem... au temei legal?
Cetatean29 a scris:

Problema la SRL ar fi ca trebuie neaparat sa aduc acord de la asociatia de locatari. La PFA am inteles ca nu este necesar (in functie de tipul de activitate...cred) - corect?

Oricum, nu doresc sa deschid firma acum (adica in aceasta jumatate de an) - pentru PFA cand e cel mai indicat sa deschid?


Scuze pentru postul dublu - am o completare: la PFA se poate declara sediul firmei in alt loc decat domiciliul propriu. La SRL se poate acelasi lucru ? Adica sediul firmei sa fie la casa parintilor, (localitate diferita de Bucuresti) iar domiciliul meu sa fie in Bucuresti.
Problema la SRL ar fi ca trebuie neaparat sa aduc acord de la asociatia de locatari. La PFA am inteles ca nu este necesar (in functie de tipul de activitate...cred) - corect?

Oricum, nu doresc sa deschid firma acum (adica in aceasta jumatate de an) - pentru PFA cand e cel mai indicat sa deschid?
Buna seara,

Sunt persoana fizica, si produc niste obiecte handmade pe care doresc sa le vand international, livrate cu firme de curierat cum ar fi UPS/DHL.

Doresc sa platesc impozit statului roman pentru veniturile mele. Am auzit ca cea mai simpla metoda ca sa fie totul legal este sa ma inregistrez ca PFA. Este corect?

Intreb deoarece veniturile ma astept sa fie deloc constante , adica mai exact posibilitate foarte reala de 5-6-7 luni sa nu vand nimic, dupa care in urmatoarea luna sa vand mai multe obiecte in valoare de aproximativ 2-3000 EURO (estimat).

Multumesc anticipat!