avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Activitate gabbello

Activitate gabbello

Buna ziua, stiu ca pentru diferite venituri extrasalariale (chirii, divindende, crypto, etc) daca se depaseste pragul de 12 salarii minime, atunci trebuie platite CAS si CASS la nivelul acestui prag (27.600 pentru 2021).
Insa in cazul in care exista un PFA platitor de CAS si CASS, mai trebuie platite incaodata aceste 2 taxe daca persoana fizica realizeaza astfel de venituri (pe langa cele ale PFA-ului)? Daca da, trebuie platite pentru fiecare categorie de venit care depaseste acel prag?
Buna ziua,

Potrivit instructiunilor de completare pt declaratia 390 (privind livrarile intracomunitare) declaratia se poate depune pana la data de 15 a lunii urmatoare a unei luni calendaristice (in care s-a desfasurat actvitatea?). Asta inseamna ca daca emit o factura la sf. lunii martie pentru un serviciu desfasurat in luna martie, declarartia trebuie depusa pana pe 15 aprilie, chiar daca nu am incasat factura inca? Sau este vorba de luna incasarii facturii.

De asemenea, daca factura este in valuta, ce curs valutar trebuie sa folosesc in declaratie (cel de la data facturii?), intreb pentru ca in alte registre (gen registru de incasari si plati) trebuie trecute valaorile din ziua lucraatoare precedenta incasarii.
Buna ziua,

Din ce am citit in RJIP se trec doar valori in LEI si se specifica in coloana unde se mentioneaza felul operatiunii valoarea in valuta.
Insa la ce curs ar trebui sa fac schimbul in acest caz? La cursul BNR din ziua incasarii?

Aceeasi intreabre is pentru Registru evidenta fiscala, mai ales ca acolo inteleg ca ar trebui sa trec incasarile cumulate in timpul anului fiscal (deci o singura linie pentru toate incasarile, facute in zile diferite/cursuri diferite)
Răspuns la discuția CCC pentru celalalt parinte
Multumesc

Cornel Vasile a scris:

1. Tatal copilului nu este obligat sa intre in CCC. Insa:
- Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil, atunci mama va putea beneficia de CCC pana inclusiv in ziua cand copilul implineste varsta de 2 ani.

Deci in mod practic cei de la min muncii (cred ca ei sunt cei ce platesc indemnizatia) vor sista platile/ccc mamei cu o luna mai tarziu (adica la 2 ani) in cazul in care tatal nu indeplineste conditiile (verifica ei automat), sau trebuie facut ceva special pt cazul asta?
Răspuns la discuția CCC pentru celalalt parinte
Multumesc pentru raspuns.

Ionut.ion a scris:

1. Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci concediul mamei se reduce cu o luna ( revine la serviciu in ziua urmatoare celei in care copilul implineste 1 an si 11 luni).

Adica daca tatal nu ar îndeplini conditiile CCC concediul mamei ar fi pana la 2 ani? Eu inteleg ca in orice caz concediul mamei este pana la maxim 1 an si 11 luni.

Legat de perioada care se iai in calcul, din lege si eu inteleg ca se refera doar la perioada dinaintea nasterii copilului, adica inclusiv daca tatal nu a mai lucrat deloc dupa nasterea copilului (dar a lucrat inainte cel putin 12 luni), tot este elegibil pentru CCC
Inteleg ca parintele care nu aplica pentru CCC trebuie/are dreptul sa stea si el 1 luna in CCC si as avea cateva intrebari legate de aceasta luna:

1. Daca mama a stat 2 luni (dupa nasterea copilului) in concediu de maternitate si apoi direct in CCC inseamna ca CCC-ul ei se termină la varsta copilului de 1 an si 11 luni si atunci celalalt parinte are dreptul la luna urmatoare (pana copilul implineste 2 ani)? Sau tatal poate renunta la luna lui si mama sa stea in concediu pana copilul face 2 ani?

2. In cazul in care tatal aplica pt acea luna la sf CCC mamei (de la 1 an si 11 luni copil) pentru calculul indemnizatiei se iau in calcul ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului sau ultimele 12 luni dinainte de luna de concediu propriuzisa?

3. In acelasi context ca la pct 2 cand trebuie depus dosarul pentru aceasta luna?
Multumesc pentru raspuns.

Da este vorba de actele pentru permisul de sedere.

Ares-3 a scris:
Daca da, dupa ce va casatoriti e coasigurata pe asigurarea platita de angajatorul dvs. si e suficienta o adeverinta de la locul dvs. de munca.nn


Da, doar ca dreptul de coasigurat nu este dobandit automat (mai trebui niste schimbari operate de catre angajatorul meu, din cate stiu) si eu as dori sa depun actele imediat dupa casatorie. Nu este problema sa cumpar o asigurare privata, intrebarea este doar ce tip, pentru ca preturile variaza de la 60 de Ron la 600 de EUR pe an, si nicaieri nu este clar specificat ce trebuie sa acopere. Am gasit ca cei de la groupama au un tip de asigurare care se numeste: Asigurare medicala rezidenti.

Ares-3 a scris:
Adeverinta aceea o puteti lua de la orice medic de familie care vrea sa v-o elibereze (dvs. nu aveti?) sau de la o clinica privata.


Da, intrebarea este daca este vorba de un formular standard de care stie orice medic de familie.

Intreb asta dupa ce cu certificatele medicale necesare pentru casatorie a trebuit sa ma intorc la medlife pentru simplul motiv ca la datele ei de ideitificare la "emis de" scria doar institutia din ucraina care emisese pasaportul dar nu si cuvantul "ucraina" #-o (in dulcele stil romanesc de a plimba omul cu actele pana simte cu adevarat ca statul roman isi bate joc de el)
Buna ziua,

Urmeaza sa ma casatoresc cu o persoana din Ucraina si am fost la IGI pentru a obtine lista de acte necesare si am cateva nelamuriri:

1. Dovada asgirurarii de sanatate (daca este cazul) - ea este angajat pe perioada determinata in Romania (are permis de sedere pe baza contractului de munca) dar as prefera sa ii fac o asigurare medicala privata (mai ales ca contractul ii expira luna aceasta), insa nu imi este clar ce tip de asigurare este necesara si pe ce perioada. Singura informatie obtinuta este ca nu se accepta cele turistice.

2. Adeverinta medicala ca nu sufera de boli care pot pune in pericol sanatatea publica.

Exista vreo adeverinta/analize standard pentru asa ceva? Putem merge in privat la orice medic de familie?