Bună ziua. Aș dori lămuriri privind situația următoare. Am un unchi care locuiește într-o garsonieră cf. 3, având o datorie de peste 6000 de lei la întreținere acumulată înainte de 2019. Începând cu acest an întreținerea a fost plătită la zi. Deci pentru 2019-2022 chitanțele pot dovedi acest lucru. Asociația de proprietar, însă, îi cere administratorului să îl acționeze în judecată pe proprietar, pentru datoria restantă. Întrebarea mea este dacă există vreun termen de prescripție de care ar putea beneficia unchiul meu, astfel încât să nu mai fie obligat la plata datoriei dinainte de 2019. Mulțumesc.
Buna ziua, va rog, daca se poate, un raspuns la urmatoarea situatie.
Doua persoane au fost casatorite 12 ani, au divortat dar s-au recasatorit (tot aceleasi doua persoane intre ele).
1. Care este nr. minim de ani de casatorie necesar ca sotul supravietuitor sa poata primi pensie de urmas?
2. La acordarea pensiei de urmas se iau in considerare, prin cumul, si anii de casatorie, respectiv cei 12 ani de dinaintea divortului?
Multumesc respectuos, FR
Mulțumesc pentru lămuriri.
1. Aș vrea să mai știu dacă actul de proprietate, făcut în timpul căsătoriei, este în continuare valabil dacă soțul devenit unic proprietar în urma partajului nu-l intabulează, astfel încât să-l poată folosi și celălalt soț, pentru a-și atesta domiciliul, spre exemplu.
2. Înțeleg că moștenitori rezervatari sunt doar cei în linie directă (ascendenți sau descendenți), nu și fratele, respectiv nepoții pe linie fraternă ai proprietarului imobilului. Am înțeles bine?
3. În situația succesiunii notariale va exista vreo problemă (impediment) dacă imobilul nu este intabulat conform hotărârii de divorț/partaj, având în vedere că actul de proprietate se referă la cei doi în calitate de soți, care calitate nu mai există?
Bună ziua,
Aș avea nevoie de lămuriri cu privire la următoarea problemă:
Doi soți au divorțat, dar ulterior s-au împăcat și conviețuiesc la fel ca înainte de divorț. Prin urmare, doresc să se moștenească între ei, însă fără a se recăsători. Prin hotărârea de divorț (cu acordul ambilor soți) s-a făcut partajul, imobilul în care locuiesc revenind în totalitate unuia dintre ei. Acesta, însă, nu dorește să-l înscrie în Cartea Funciară pe numele său, ci să rămână pe numele ambilor soți, așa cum a fost întocmit actul de vânzare-cumpărare al imobilului în timpul căsătoriei.
Două întrebări decurg de aici:
1. Pe durata vieții, ambii soți rămân în aceleași drepturi ca și înainte de divorț, cu privire la imobil?
2. Pentru ca soțului supraviețuitor să-i revină întreaga moștenire, este suficient un testament olograf?
Dacă este recomandabil testamentul notarial, prezența a doi martori este obligatorie, sau se poate face și fără martori?
Mulțumesc,
C. Radu