avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire între fosti soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire între fosti soti

Bună ziua,
Aș avea nevoie de lămuriri cu privire la următoarea problemă:
Doi soți au divorțat, dar ulterior s-au împăcat și conviețuiesc la fel ca înainte de divorț. Prin urmare, doresc să se moștenească între ei, însă fără a se recăsători. Prin hotărârea de divorț (cu acordul ambilor soți) s-a făcut partajul, imobilul în care locuiesc revenind în totalitate unuia dintre ei. Acesta, însă, nu dorește să-l înscrie în Cartea Funciară pe numele său, ci să rămână pe numele ambilor soți, așa cum a fost întocmit actul de vânzare-cumpărare al imobilului în timpul căsătoriei.
Două întrebări decurg de aici:
1. Pe durata vieții, ambii soți rămân în aceleași drepturi ca și înainte de divorț, cu privire la imobil?
2. Pentru ca soțului supraviețuitor să-i revină întreaga moștenire, este suficient un testament olograf?
Dacă este recomandabil testamentul notarial, prezența a doi martori este obligatorie, sau se poate face și fără martori?
Mulțumesc,
C. Radu
Cel mai recent răspuns: ciradu , utilizator 09:27, 25 Septembrie 2018
1. Pe durata vietii, legal, unic proprietar este doar soțul caruia i-a fost atribuit imobilul la partaj. Indiferent daca imobilul a fost sau nu intabulat. Este tot bun propriu.
2. Dacă soții au moștenitori rezervatari (părinți și copii/nepoti/stranepoti etc), testamentul este supus reductiunii.
Mulțumesc pentru lămuriri.
1. Aș vrea să mai știu dacă actul de proprietate, făcut în timpul căsătoriei, este în continuare valabil dacă soțul devenit unic proprietar în urma partajului nu-l intabulează, astfel încât să-l poată folosi și celălalt soț, pentru a-și atesta domiciliul, spre exemplu.
2. Înțeleg că moștenitori rezervatari sunt doar cei în linie directă (ascendenți sau descendenți), nu și fratele, respectiv nepoții pe linie fraternă ai proprietarului imobilului. Am înțeles bine?
3. În situația succesiunii notariale va exista vreo problemă (impediment) dacă imobilul nu este intabulat conform hotărârii de divorț/partaj, având în vedere că actul de proprietate se referă la cei doi în calitate de soți, care calitate nu mai există?
1. Actul de proprietate valabil in prezent este hotararea judecatoreasca de partaj. Repet. nu are relevanta daca imobilul este sau nu intabulat. Indiferent ca lucrurile raman asa, sau se intabuleaza dupa 20 de ani, juridic, apartamentul are doar un singur proprietar.
Daca sotul proprietar decide sa il gazduiasca pe celalalt sot, il priveste. Acesta isi poate stabili domiciliul acolo, insa la intocmirea cartii de identitate, proprietarul trebuie sa dea o declaratie ca e de acord sa il ia in spatiu. Insa acest aspect, nu ii confera drepturi egale.
2. Rezervatarii sunt descendentii (copii/nepoti/stranepoti etc), parintii si sotul suprevietuitor al persoanei care lasa testamentul.
3. Pentru dezbaterea succesiunii, nu este obligatorie intabularea.
Mulțumesc mult pentru răspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire DanCristian199 DanCristian199 Cand poate fi un urmaș dezmostenit? În ce fel isi poate pierde dreptul? Dacă părintele lasa averea în timpul vieții lui altcuiva,urmașul isi pierde ... (vezi toată discuția)
Cine poate cere reductiunea liberalitatilor excesive? calin_andrei calin_andrei Concret: defunctul nu a avut copii si nici sot. A avut 2 frati (ambii decedati la data deschiderii testamentului). Un frate a avut 2 copii, celalalt 1 copil. ... (vezi toată discuția)
Testamentul "socrului" paoleta paoleta buna ziua As dori si eu informatie - mama sotului meu este casatorita de peste 10 ani cu sotul dansei, care are un apartament. Apartamentul este doar ... (vezi toată discuția)