Buna ziua, as dori sa ma lamuresc cu unele aspecte legate de plata pensiei alimentare in urmatoarea speta. Mentionez ca nu sunt familiarizat cu termenii specifici.
Am introdus actiune de divort la inceputul lunii iunie 2016, sotia nefiind de acord sa finalizam divortul prin mediere. eu si sotia avem doi copii unul minor si unul major (14 sin respective 18 ani). In actiunea inaintata de mine am specificat ca voi plati pensie de intretinere de 25% din venit pentru minor, stiind ca copilul major trebuie sa introduca personal cerere in instanta pentru procentul cuvenit ei pentru plata pensia de intretinere. Fapt ce sa si intamplat, fiica mea introducand actiune separata (in alt dosar) si cerand un procent tot de 25%. In atare situatie instanta poate stabili la plata unui procent mai mare de 1/3 din venitul meu realizat pentru ambii copii? Mentionez ca in cererea pentru pensie alimentara fiica mea majora argumenteaza cu nevoile financiare pentru educarea si scolarizarea in invatamantul superior, ea avand fiind in clasa a 12-a la liceu. As mai vrea sa specific faptul ca eu sunt nevoit sa fac si unele cheltuieli suplimentare suferind de o boala cronica autoimuna (medicatie, internari). Poate instanta stabili un procent mai mare de 1/3 din venitul meu (cat prevede legea)? Multumesc anticipat!
Buna ziua, as dori sa ma lamuresc cu unele aspecte legate de plata pensiei alimentare in urmatoarea speta. Mentionez ca nu sunt familiarizat cu termenii specifici.
Am introdus actiune de divort la inceputul lunii iunie 2016, sotia nefiind de acord sa finalizam divortul prin mediere. eu si sotia avem doi copii unul minor si unul major (14 sin respective 18 ani). In actiunea inaintata de mine am specificat ca voi plati pensie de intretinere de 25% din venit pentru minor, stiind ca copilul major trebuie sa introduca personal cerere in instanta pentru procentul cuvenit ei pentru plata pensia de intretinere. Fapt ce sa si intamplat, fiica mea introducand actiune separata (in alt dosar) si cerand un procent tot de 25%. In atare situatie instanta poate stabili la plata unui procent mai mare de 1/3 din venitul meu realizat pentru ambii copii? Mentionez ca in cererea pentru pensie alimentara fiica mea majora argumenteaza cu nevoile financiare pentru educarea si scolarizarea in invatamantul superior, ea avand fiind in clasa a 12-a la liceu. As mai vrea sa specific faptul ca eu sunt nevoit sa fac si unele cheltuieli suplimentare suferind de o boala cronica autoimuna (medicatie, internari). Poate instanta stabili un procent mai mare decat prevede legea? Multumesc anticipat!
Va multumesc pentru raspunsuri. mai am o nelamurire.
Taxa de timbru aferenta valorii imobilului se va achita de catre ambii soti, in cote egale, daca fostii soti convin sa solicite un procent de 50% din masa partajabila chiar daca instanta solutioneaza ca divortul este numai din cauza unei parti? Concret cheltuielile pentru partaj nu sunt influentate de hotararea instantei privind divortul?
Multumesc inca odata.
Buna ziua, sunt in fata unui divort iar sotia se pare ca nu vrea sa consultam un mediator asa ca voi fi nevoit sa apelez la instanta.
Am cateva intrebari?
1. Toti banii pe care i-am strins impreuna au fost pusi intr-un cont pe numele ei fara sa fiu trecut la clauza. Mentionez ca sotia lucreaza la o banca si a avut avantaje la dobanda, comisioane, etc. Pot avea acces la sumele din conturi (listing, extras de cont) cu ajutorul instantei sau o modalitate oficiala?
2. Daca instanta solutioneaza ca divortul este din cauza ambelor parti (sau numai din cauza unei parti) pot sa-mi recuperez jumatate din valoarea taxei de timbru (partaj) pentru un imobil?. Precizez ca voi solicita 50% din val imobilului.
3. In calcului pensiei alimentare intra si contravaloarea normei de hrana?
Multumesc anticipat si scuze deoarece nu cunosc termenii din acest domeniu.