avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procent din venitul realizat pentru plata pensie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procent din venitul realizat pentru plata pensie intretinere a doi copii

Buna ziua, as dori sa ma lamuresc cu unele aspecte legate de plata pensiei alimentare in urmatoarea speta. Mentionez ca nu sunt familiarizat cu termenii specifici.
Am introdus actiune de divort la inceputul lunii iunie 2016, sotia nefiind de acord sa finalizam divortul prin mediere. eu si sotia avem doi copii unul minor si unul major (14 sin respective 18 ani). In actiunea inaintata de mine am specificat ca voi plati pensie de intretinere de 25% din venit pentru minor, stiind ca copilul major trebuie sa introduca personal cerere in instanta pentru procentul cuvenit ei pentru plata pensia de intretinere. Fapt ce sa si intamplat, fiica mea introducand actiune separata (in alt dosar) si cerand un procent tot de 25%. In atare situatie instanta poate stabili la plata unui procent mai mare de 1/3 din venitul meu realizat pentru ambii copii? Mentionez ca in cererea pentru pensie alimentara fiica mea majora argumenteaza cu nevoile financiare pentru educarea si scolarizarea in invatamantul superior, ea avand fiind in clasa a 12-a la liceu. As mai vrea sa specific faptul ca eu sunt nevoit sa fac si unele cheltuieli suplimentare suferind de o boala cronica autoimuna (medicatie, internari). Poate instanta stabili un procent mai mare de 1/3 din venitul meu (cat prevede legea)? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 23:07, 21 Septembrie 2016
Instanța dacă respectă și aplică legea, nu poate stabili pentru 2 copii un procent mai mare de 33% din venitul lunar net.

Art. 529 COD CIVIL - Cuantumul întreţinerii:

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
Şi dacă fiica dvs. majoră este doar la liceu aveţi obligaţia de intreţinere, fiindcă este elevă.Dacă nu se va înscrie facultate, puteţi cere sistarea pensiei de intreţinere.
Pentru fiecare copil, limita MAXIMĂ a obligaţiei dvs. este de 16,66%, instanţa poate stabili mai puţin dacă posibilităţile dvs. de plată sunt mici.
Sau mai mult:
"Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti"
Leguitorul a ales termenul "mijloace" nu pentru ca nu cunostea termenul "venit" (net/brut), ci pentru ca a inteles sa ia in consideratie si alt tip de venituri sau mijloace de a le obtine, cum ar fi: imobile ce pot fi inchiriate, pamanturi ce pot arendate/cultivate etc.
De aceea, la cererea de pensie trebuie solicitat instantei sa dispuna adrese catre anaf, directia de taxe si impozite, puteti verifica personal printr-o simpla cerere la registrul comertului daca are o firma si daca aceea produce venituri, dar si la cartea funciara (ce imobile are in proprietate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire procent mai mare de 1/3 din venit pentru plata pensiei adoi copii luck123 luck123 Buna ziua, as dori sa ma lamuresc cu unele aspecte legate de plata pensiei alimentare in urmatoarea speta. Mentionez ca nu sunt familiarizat cu termenii ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara vsandu vsandu BUNA ZIUA! AM UN COLEG CARE A DIVORTAT DE SOTIE SI PANA ACUM A PLATIT PENSIE ALIMENTARA IN PROCENT DE 25% DIN VENITURI. ACUM SOTIA L-A DAT IN JUDECATA PENTRU ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara D_stefan D_stefan Buna ziua. In 2008 am fost dat in judecata de fosta partenera , (nu am fost casatoriti) pt a plati pensie alimentara minorului nascut in 2006 in urma relatiei ... (vezi toată discuția)