avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PENSIA ALIMENTARA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PENSIA ALIMENTARA

BUNA ZIUA! AM UN COLEG CARE A DIVORTAT DE SOTIE SI PANA ACUM A PLATIT PENSIE ALIMENTARA IN PROCENT DE 25% DIN VENITURI. ACUM SOTIA L-A DAT IN JUDECATA PENTRU MAJORAREA ACESTUI PROCENT.MENTIONEZ CA AU IMPREUNA 1 COPIL. CE SANSE ARE SOTIA SA CASTIGE?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:34, 19 Ianuarie 2010
Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotara incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Buna ziua !
Daca fosta sotie poate dovedi ca veniturile colegului au crescut, atunci are toate sansele de a castiga .
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
Marius Zaharia, Avocat
vsandu a scris:

BUNA ZIUA! AM UN COLEG CARE A DIVORTAT DE SOTIE SI PANA ACUM A PLATIT PENSIE ALIMENTARA IN PROCENT DE 25% DIN VENITURI. ACUM SOTIA L-A DAT IN JUDECATA PENTRU MAJORAREA ACESTUI PROCENT.MENTIONEZ CA AU IMPREUNA 1 COPIL. CE SANSE ARE SOTIA SA CASTIGE?


Daca pensia alimentara pe care a platit-o pana acum a fost stabilita in procent si nu in suma fixa, cererea de majorare a procentului va fi respinsa deoarece 25% reprezinta limita maxima pana la care se poate intinde obligatia de intretinere pentru un copil.
Este vorba despre 25% din veniturile realizate,iar daca acestea s-au majorat se va majora si pensia.
Daca veniturile colegului dvs au crescut ,iar minorul a crescut la randul sau in varsta,deci crescandu-i si nevoile de intretinere,instanta de judecata ,va majora pensia de intretinere pentru minor.
Mama copilului nu poate solicita cresterea % ci doar cresterea pensiei de intretinere in favoarea minorului, respectiv aplicarea acestui % la veniturile debitorului obligatiei, daca va face dovada ca veniturile debitorului au crescut sau daca aceste venituri sunt mai mici decat venitul minim pe economie.
Procentul legal de 25% este maxim astfel incat instanta nu-l poate majora printr-o hotarare. Daca se solicita majorarea % si nu a pensiei prin aplicarea % la veniturile debitorului, actiunea se va respinge. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procent pensie alimentara scap.cm scap.cm Buna ziua ! As dori o lamurire pentru urmatoarea situatie: sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita pentru care plateste un procent de 25 % din ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara fluerariu fluerariu as dori sa stiu care este procentul din salariu obtinut in strainatate cu documente pentru un copil (pensie alimentara)?? (vezi toată discuția)
Divort - trebuie sa dau procent din toate veniturile , fiicei mele? adriana2011 adriana2011 Am divortat si s-a hotarat sa dau 1/4 din venituri fiicei mele, pana la 18 ani. Vreau sa stiu daca parintii mei , trec 2 apartamente pe numele meu, pe care le ... (vezi toată discuția)