M-ar interesa daca in urmatoarele conditii se poate obtine ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor al unei persoane care, la data decesului, avea calitatea de pensionar.
Sotul a decedat in luna iulie 2016 iar incepand cu acel moment sotia beneficiaza pe urma sotului decedat de o pensie in valoare de 583 lei .
In aceste conditii este posibila acordarea ajutorului lunar ?
Am inteles si pe aceasta cale va multumesc pentru raspunsul dvs. !
O singura neclaritate mai am, din cate stiu la depasirea plafonului de 220.000 lei - cifra de afaceri, firma Srl / persoana impozabila este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA.
Luam cazul
b) cumpar un utilaj din Austria unde TVA este 20% in valoare de 20.000 euro , vanzatorul din Austria imi factureaza fara TVA pretul utilajului - 20.000 Euro si eu ii platesc 20.000 Euro vanzatorului ; apoi in Romania depun formularul 301 in care declar achizitia si apoi platesc catre statul Roman TVA -ul in cazul acesta 4000 Euro.
Intre timp devin platitor de TVA. si dupa aceasta doresc sa pun in vanzare utilajul achizitionat din Austria cu pretul de 40.000.
Cum se procedeaza ? Eu emit factura pentru 40.000 Euro pret brut + 8.000 Euro TVA - total 48.000 Euro
Ce fac acum ...
1) trebuie sa platesc cei 8.000 Euro catre stat integral ?
2) platesc catre stat doar TVA-ul datorat pe profitul din aceasta vanzare ( 8.000 Euro TVA-ul total - 4.000 Euro TVA-ul platit initial statului Roman la achizitionarea utilajului din Austria = 4.000 Euro de plata ) ?
c) platesc cei 8.000 Euro catre stat si apoi cer rambursara TVA-ului initial ( 4.000 Euro TVA-ul platit la achizitionarea utilajului din Austria ) ?
Dvs imi spuneti ca in cazul in care sunt inregistrat cu cod special de TVA pentru achizitii si livrari intracomunitare daca valoarea acestor achizitii intracomunitare nu depaseste suma de 10.000 Euro ( 34.000 lei ) nu este necesar sa platesc TVA in Romania la produsele achizitionate ?
Exemplu
a) cumpar un utilaj din Austria unde TVA este 20% in valoare de 2000 euro , vanzatorul din Austria imi factureaza 2000 Euro + 400 Euro TVA = Total 2400 Euro si eu ii platesc 2400 Euro
b) cumpar un utilaj din Austria unde TVA este 20% in valoare de 20.000 euro , vanzatorul din Austria imi factureaza fara TVA pretul utilajului - 20.000 Euro si eu ii platesc 20.000 Euro vanzatorului ; apoi in Romania depun formularul 301 in care declar achizitia si apoi platesc catre statul Roman TVA -ul in cazul acesta 4000 Euro.
Intrebarea mea este legata de Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) cel care ține evidența persoanelor impozabile și persoanelor juridice neimpozabile din România, care efectuează tranzacții cu parteneri din Uniunea Europeană sau, altfel spus, care efectuează operațiuni intracomunitare.
Înscrierea în ROI este obligatorie atunci când se tranzacționează în UE servicii de orice valoare ( atentie pentru cei care nu stiu aici se incadreaza si reclama cumparata pe Facebook si Google ) și atunci când se tranzacționează bunuri în sumă mai mare de 10.000 de euro (34.000 de lei la cursul de la data aderării României la UE). Pentru înscrierea în ROI este obligatorie existența unui cod valabil de TVA.
Nu se poate efectua înregistrarea în ROI fără înregistrarea prealabilă în scopuri de TVA, fie ea pentru toată activitatea, fie cu cod de TVA special.
Codul de TVA special este un cod de TVA solicitat în vederea realizării de achiziții și livrări de bunuri și servicii intracomunitare și nu presupune înregistrarea în scopuri de TVA pentru toată activitatea. Cu alte cuvinte, acest cod special permite operațiuni intracomunitare, dar nu presupune că se va ține în mod distinct evidența contabilă a TVA încasată și plătită sau că se va aplica cota de TVA la tranzacțiile cu partenerii din țară.
Intrebarea este , deoarece stiu ca de scurt timp sa mai simplificat procedura dar tot este greoaie ; a incercat cineva de curand sa obtina cod de TVA special doar pentru operatiuni intracomunitare si apoi sa se inscrie in ROI ? Cat a durat acest lucru ?
In prezent sotia mea se afla in luna 19 din concediul de crestere al copilului.
Din cauza unei situatii neprevazute, sotia trebuie sa se intoarca la munca pentru o perioada de cel putin 1 luna.
Doresc ca pentru perioada in care sotia este nevoita sa se intoarca la servici sa intru eu in acel concediu obligatoriu de 1 luna acordat tatalui conform HG 57/2012.
In acest moment doresc sa imi intocmesc dosarul pentru a fi depus spre aprobare, dar am unele nelamuriri si pe aceasta cale am rugamintea sa ma luminati:
⦁ ce trebuie sa continta dosarul; ce acte trebuiesc depuse pentru a putea beneficia de concediu pentru cresterea copilului de 1 luna pentru tata ?
⦁ din ce am inteles eu, tatal are dreptul sa solicite intrarea in concediu de crestere copil pentru cel putin 1 luna din perioada totala pentru care s-a optat; intrebarea mea este: Pot sa stau mai mult de 1 luna in concediu de crestere a copilului ( in cazul in care se poate, as opta sa beneficiez eu de restul de 5 luni ramase din concediul de crestere al copilului) ?