avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Activitate alex_bis

Activitate alex_bis

Da, va multumesc pentru decizia ICCJ, dar e foarte veche, deci nu cred ca se aplica actualului Cod penal. De asemenea, se refera la infractiunea de delapidare, iar nu de abuz in serviciu. E un inceput, ar putea fi si alte decizii relevante, pe noul cod si pe aceasta infractiune. Stiti ceva?
E posibil ca iar sa nu fi fost foarte clar. Nu ma refer la cadrul general valabil, in vremuri normale, ci strict pentru aceasta perioada in care pandemia de Covid a impus anumite reglementari specifice. Exista primarii de sector care considera ca in perioada starii de alerta Comitetul Executiv poate lua decizii care in mod normal ar fi putut fi adoptate doar de Adunarea Generala. Problema exista, e reala si cu siguranta ca sunt situatii similare in toata tara. De altfel am gasit si urmatorul articol referitor la acest subiect "Asociaţia de proprietari şi adunarea generală în vremea pandemiei"- [ link extern ]
Este posibil sa nu fi fost foarte clar in exprimare, de aceea revin - "Este posibil ca in locul acestora sa fie adoptate decizii de catre presedintele Asociatiei sau de catre Comitetul Executiv al Asociatiei?"
Cum se organizeaza adunarile generale ale asociatiilor de proprietari in perioada starii de alerta / urgenta? Este posibil ca in locul acestora sa fie adoptate decizii de catre presedintele Asociatiei sau de catre Comitetul Executiv al Asociatiei?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti cumva si vreo legatura (link) catre practica judiciara in domeniu? Ar fi foarte utila.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci e corect ce spun eu, nu? Art.308 CP arata ca - "(1) Dispozițiile art. 289-292 și ale art. 297-301 privitoare la funcționarii publici se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute în art. 175 alin. (2) sau în cadrul oricărei persoane juridice".
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stiu ca interpretarea functionarului public are un sens mai larg in intelesul codului penal si ca au existat situatii in care inclusiv persoane din mediul privat (societati comerciale) au fost asimilati acestei situatii. (2) Ma refeream nu la alegerea in CEx, ci la functionarea / convocarea si derularea unor asemenea sedinte cu membri neproprietari, desi se cunostea aceasta situatie.
Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in serviciu un presedinte al asociatiei de proprietari? Pentru, spre exemplu, constituirea nelegala a comitetului executiv, prin includerea intre membri a unor persoane care nu au calitatea de proprietar, deci potrivit legii nu pot face parte din CEx?
De ce? Intretinerea poate sa fie foarte bine alocata persoanei care locuieste efectiv acolo. Prin chitanta, conform legislatiei fiscale, vad ca se atesta primirea unei sume de bani in numerar de la o persoana (care persoana poate sa fie si altcineva decat proprietarul).
Nu este vorba despre un raport de inchiriere, nu sunt chirias. Nu fac referire nici la fisa in care se consemneaza valoarea de plata, ci de plata in sine, de documentul prin care se atesta plata prin numerar, respectiv strict de chitanta.