avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mod de intocmire a chitantei pentru plata intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mod de intocmire a chitantei pentru plata intretinerii

Buna ziua,

Firma de administrare a blocului in care locuiesc refuza sa imi emita o chitanta pentru plata intretinerii in care sa fie trecut numele meu, ci o emite pe numele proprietarului apartamentului. Mai nou, a adoptat o varianta hibrida, in care scrie am primit de la - Numele proprietarului - si in paranteza numele meu.
Care este legislatia ce reglementeaza intocmirea chitantelor si cine poate constata intocmirea incorecta a acestora si a dispune corectarea/refacerea sau eventual aplicarea unor sanctiuni? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: alex_bis , utilizator 17:12, 9 Martie 2020
Daca tot "a adoptat varianta hibrida", probabil la insistenta dvs, presupun ca putea s-o faca si invers, adica cu numele platitorului primul :)
Banuiesc, cred, motivele pentru care doriti sa apara numele dvs (chiriasul) si mi-am amintit o discutie in acest sens pe forum (urmeaza link-ul catre ea) pe care am si cautat-o acum. Va recomand sa cititi in intregime discutia respectiva si cred ca va va fi suficient de utila, oferindu-va inclusiv idei pentru o noua abordare a administratorului.
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Dv detineti calitatea de chirias?
In cazul in care persoana desemnata sa preia cotele lunare de intretinere elibereaza document justificativ in care este consemnat numele proprietarului si al dv,inseamna ca respecta atat normele in domeniu cat si cerintele dv
Legiuitorul a prevazut obligatia proprietarului sa achite lunar cotele de intretinere
legiuitorul a prevazut ca in cazul asociatiilor de proprietari raporturile/relatiile drepturile si obligatiile sunt intre persona juridica =asociatie si proprietar
Asociatia de proprietari calculeza ,cotele lunare de intretinere aferent fiecarui apartament functie de numarul de persoane ,suprafata apartament,cota indiviza,
Asociatia de proprietari nu se implica in relatiile dintre proprietari si eventuali chiriasi care pot domicilia provizoriu in condominiu,astfel ca pentru fiecare apartament exista fisa aparte in care lunar se consemneaza valoarea de plata intretinere fara a se preciza nume,date identificare platitor
In caz de neachitare in termenul stabilit a obligatiilor de intretinere,asociatia de proprietari are dreptul sa demareze procedura de recuperare sume cu titlu de restanta actionand in instanta proprietarul nu chiriasul
Nu este vorba despre un raport de inchiriere, nu sunt chirias. Nu fac referire nici la fisa in care se consemneaza valoarea de plata, ci de plata in sine, de documentul prin care se atesta plata prin numerar, respectiv strict de chitanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2020
alex_bis, utilizator
Pe chitanta trebuie sa apara numele proprietarului.In contabilitate, chitanta stinge o obligatie de plata repartizata proprietarului unui apartament, nu chiriasului.
De ce? Intretinerea poate sa fie foarte bine alocata persoanei care locuieste efectiv acolo. Prin chitanta, conform legislatiei fiscale, vad ca se atesta primirea unei sume de bani in numerar de la o persoana (care persoana poate sa fie si altcineva decat proprietarul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinere bloc carmen bodeanu carmen bodeanu Buna ziua, As dori sa-mi spuneti si mie pe numele cui trebuie facuta chitanta care atesta plata intretinerii la bloc,in conditiile in care locatarul nu este ... (vezi toată discuția)
Plata intretinerii pe numele chiriasului Tzimpirika Tzimpirika Societatea la care lucrez a inchiriat apartamente pentru angajati. Pe langa chirie, achitam si utilitatile (inclusiv intretinerea). Chitantele de la ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari catavencu catavencu As dori sa fiu informat referitor la cadru legal care se aplica in cazul in care o asociatie de proprietari nu are un cont in care membri por vira sumele ... (vezi toată discuția)