avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Activitate ioanabcr

Activitate ioanabcr

Exista din ce in ce mai multe oferte pentru terenuri care se pot achizitiona in rate. Pe principiul ... se plateste o suma avans, urmand a se plati un numar de rate pe o perioada stabilita. Ce tip de contract se incheie intre parti astfel incat cumparatorul sa nu fie expus riscului de a fi abuzat chiar fraudat. Un exemplu bun este urmatoarea situatie: platesc un numar X de rate si proprietarul nu mai doreste sa vanda sau proprietarul dispare cu banii. O alta intrebare este . Cumparatorul va fi adaugat in cartea funciara a terenului in momentul in care incepe sa plateasca ratele? Cum pot fi in siguranta ambele parti?
Va multumesc mult pentru raspuns!
Buna seara,

Va adresez urmatoarea intrebare: Suntem o familie care doreste sa adopte un copil. Din nefericire eu sunt diagnosticata cu o afectiune cronica (SM RR - Scleroza multipla recurent remisiva). Sotul meu este perfect sanatos. Putem adopa un copil in contextul in care eu sufar de aceasta boala? Mentionez ca nu am nici un fel de dizabilitate, la ora actuala nici un medic neurolog nu poate anticipa felul in care va evolua aceasta afectiune - pot trece si 15 ani fara nici un fel de simptom - , iar partenerul meu (in curand sot) este perfect sanatos.
Buna seara,

Da @radu_2044, solutia exista si se aplica la notar. La cererea pentru credit se completeaza o cerere de "parteneri de viata" (se aplica in cazul creditului ipotecar cu avans de 15%.. La ""Prima Casa" nu este posibil)
Apoi la notariat se mentioneaza cota parte EGALA de 1/2. Chiar azi am facut actele la notar si avem amandoi drepturi egale.

Multa bafta!
Va prezint mai jos urmatoarea situatie:

Doresc achizitionarea unui apartament, blocul avand o datorie foarte mare la RADET (130 000 RON)
1. Apartamentul este debransat de la RADET (legal, cu acte in regula s-a montat centrala pe gaz). din anul 2002., implicit serviciile RADET
nu au mai fost folosite din 2002 pentru acest apartament.
2. La RADET, blocul are o datorie de 130000 RON, datoria fiind prima data inregistrata in 2009. (S-au adaugat penalizari si automat s-a ajuns la aceasta suma)
3. Blocul are Asociatie de Proprietari infiintata recent ( datoria exista in momentul infiintarii asociatiei de proprietari)
4. De-a lungul timpului, inclusiv dupa inregistrarea datoriei din 2009, toate apartamentele din scara blocului au trecut pe contorizare individuala si functioneaza pe centrala cu gaz.
5. Nu stiu sa va explic cum de s-a acumulat aceasta datorie in contextul in care proprietarii sunt debransati.

Intre timp, datoria la RADET acumuleaza penalizari.

Exista vreun risc sa fiu fortata sa platesc cota parte din aceasta datorie, in cazul in care se va ajunge la proces / executare? Eu nu imi doresc sa semnez acordul de apartenenta la asociatia de proprietari tocmai din acest motiv. Pot fi obligata sa devin membru al asociatiei de proprietari?

Multumesc
Reprezentanta bancii a afirmat initial ca nu ne poate da impreuna creditul. Dupa care a dat inapoi si a afrmat ca detaliile despre proprietate le discutam noi personal la notariat. Traiesc cu impresia ca nu era foarte convinsa de ce a spus, de aceea ma interesez.
Multumesc!
Corect, vom contracta un credit bancar impreuna. Se vor lua in considerare ambele venituri,automat unul din noi va fi titularul creditului, iar celalalt, coplatitor. Am discutat cu managera unei sucursale, care a spus initial ca nu se poate ca amandoi sa fim proprietari, dupa care a mentionat ca acest aspect se discuta mai bine la notariat, de unde si nelamuririle mele.
Pana la urma sa inteleg ca detaliile se stabilesc la notariat?

Stiu sigur ca prin programul "Prima casa" trebuie sa fii casatorit pentru a beneficia impreuna de proprietate, tocmai de aceea ne-am orientat catre un credit ipotecar standard, ca sa avem surpriza sa ni se spuna ca nu se poate nici macar prin credit ipotecar.

Multumesc frumos!
Buna ziua,

Impreuna cu prietenul meu, dorim achizitionarea unei locuinte. Nu suntem casatoriti si nici nu ne vom casatori in viitorul apropiat.
Amandoi vom contribui la plata ratelor, avansului, mobilare locuinta ,s.a.m.d

Cum putem figura amandoi ca proprietari ai imobiliului achizitionat, in contextul in care vom contracta un credit bancar?

Imi doresc ca lucrurile sa fie corecte pentru amandoi si nici nu dorim sa ne casatorim rapid, doar pentru a obtine mai usor creditul.

Exista vreo conventie notariala de incheiat care sa confirme existenta a doi proprietari? Sau care sa confirme ca cele 2 persoane au o relatie de concubinaj si au participat in egala masura la achizitia imobilului.

La banca ni s-a spus concret ca nu se poate, dar imi vine greu de crezut ca nu exista o portita /alternativa pentru aceasta situatie.

Orice varianta este apreciata.

Va multumesc!
Buna ziua,

Va deranjez cu urmatoarea intrebare.
Care este procedura pentru achizitionarea unui autovehicul (cat B) si improprietarirea acestuia pe numele a doi proprietari (in speta, eu si logodnicul meu), cu mentiunea ca avem domiciliul in judete diferite (Bucuresti respectiv Ilfov)

Va multumesc!