avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Activitate doru_saplacan

Activitate doru_saplacan

Buna ziua,

Contractul de vânzare-cumpărare a unui spațiu comercial (clădire) și a terenului aferent acestuia încheiat între o unitate administrativ-teritorială și o societate comercială în temeiul Legii nr. 550/2002 privind vânzarea spațiilor comerciale proprietate privată a statului trebuie încheiat în formă autentică la notar pentru a opera transferul dreptului de proprietate (art. 557 și art. 888 Cod civil - fiind vorba și despre vânzarea terenului), sau transferul dreptului de proprietate operează în baza contractului de vânzare-cumpărare încheiat sub semnătură privată, fiind o excepție de la cerința formei autentice?
Menționez faptul că în cuprinsul Legii nr. 550/2002 nu se face nicio mențiune cu privire la forma pe care trebuie să o îmbrace contractul de vânzare-cumpărare a clădirii și a terenului.

Cu stimă,
In contextul prevederilor art. 191 Cod civil, care mentioneaza ca persoana juridica de drept public se infiinteaza prin lege, si doar prin exceptie prin alte acte normative emise de Guvern sau de autoritatile administratiei publice locale, in conditiile in care toate regiile autonome aeroportuare din Romania (aeroporturile publice) au fost infiintate prin hotare de guvern, deci nu prin lege, natura lor juridica este de drept public sau de drept privat?
multumesc
Cladirile dobandite in proprietatea institutiilor publice din bugetul alocat de stat acestora sunt intr-adevar in domeniul public al statului si sunt scutite de impozit, dar situatia mentionata de mine se refera la cladirea inscrisa in CF ca si proprietate privata a institutiei publice (apartament de exemplu), dobandita de aceasta din fonduri extrabugetare, motiv pentru care a si fost inscrisa in CF ca proprietate privata a BNR, Inspectoratul de stat in Constructii etc.( a se vedea in acest sens si Anexa 1 pct. 29 din Legea 213/1998 privind proprietatea publica).
In aceasta situatie particulara va mentineti punctul de vedere in sensul ca raportat la noile prevederi ale art. 456 alin. 1 lit. a din Codul fiscal aceste cladiri sunt scutite in continuare de la plata impozitului pe cladire?
Multumesc
De exemplu Banca Nationala a Romaniei, Inspectoratul de Stat in Constructii, Curtea de Conturi, etc. in situatia in care aceste institutii publice cu personalitate juridica proprie fata de cea a statului sunt proprietari de carte funciara asupra unor cladiri. Nu vorbim de situatia in care cladirile sunt proprietate tabulara a statului si doar in administrarea institutiilor publice, cand este clar ca nu se datoreaza impozit/taxa pe cladire.
Dilema a pornit de la faptul ca art. 456 alin. 1 lit. a din noul Cod fiscal a eliminat sintagma referitoare la scutirea cladirile proprietatea institutiilor publice altele decat statul si unitatile administrativ teritoriale, asa cum era prevazut in vechiul Cod fiscal in art. 250 alin. 1 pct.1, iar o parte a directiilor de impozite si taxe locale din tara au emis decizii de impunere in sarcina institutiilor publice proprietare de carte funciara.

multumesc.
Răspuns la discuția Impozit auto pentru 2016
Potrivit prevederilor art. 471 din Codul fiscal (2) În cazul dobândirii unui mijloc de transport, proprietarul acestuia are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competență are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii și datorează impozit pe mijloacele de transport începând cu data de 1 ianuarie a anului următor înmatriculării sau înregistrării mijlocului de transport.
Deci impozitul pentru autoturismul cumparat in anul 2016 din strainatate o sa il datorati doar cu 1 ianuarie a anului urmator inmatricularii in Romania, iar daca il instrainati in acest interval de timp certificatul de atestare fiscala se obtine fara a fi nevoit sa achitati impozitul.
Este adevarat faptul începând cu data de 01.01.2016, data intrării în vigoare a Legii nr. 227/2015, instituțiile publice care dețin în proprietate proprie tabulara (CF) clădiri (care nu sunt proprietatea statului sau a unei unități administrativ-teritoriale), nu mai sunt scutite de la plata impozitului pe clădire, deoarece noul cod fiscal nu mai prevede in art.456 alin. 1 lit. a) faptul că scutirea se aplica și oricaror institutii publice ?