avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Activitate alexgr

Activitate alexgr

Buna ziua!

Se mai poate semna, incepand cu ianuarie 2024, un contract de sponsorizare direct cu un sportiv? Sau este necesara semnarea contractului cu un ONG (Clubul sportiv) care, mai departe, va oferi sportivului sponsorizarea?
Inteleg ca acum exista un registru al beneficiarilor de donatii in cazul persoanelor juridice, dar nu imi este clar ce se intampla cu beneficiarii persoane fizice.
Ma refer la sponsorizare care sa poata fi dedusa din impozitul pe profit.
Multumesc!
Buna ziua!
Sotia mea care desfasoara o profesie liberala este insarcinata si va naste in luna octombrie.
Pentru ultimele 3 luni din anul 2017 lucrurile sunt clare si inchise, insa pentru cele 9 luni din 2018 inainte de nastere nu ne sunt clare calculele, motiv pentru care va rog sa imi confirmati sau sa ma corectati.

Luam in calcul pentru lunile ianuarie - septembrie 2018 un venit mediu de 6000 lei pe luna si cheltuieli in vederea desfasurarii activitatii de 1000 lei pe luna.
De aici rezulta:
- CAS - 25% din salariul minim de 1900 lei = 475 lei (platibili indiferent de valoarea incasarilor);
- CASS - 10% din salariul minim de 1900 lei = 190 lei (platibili indiferent de valoarea incasarilor);
- Impozit - 10% din diferenta dintre incasari si cheltuielile deductibile (6000-1000-475-190 = 4335 Lei) = 433.5 Lei

Ramane din calculul de mai sus un venit net de 3901 Lei.
Presupunand ca si pe lunile octombrie - decembrie 2017 a avut un venit net aproximativ la fel, putem calcula de aici indemnizatia de crestere copil ca fiind 85% din 3901 lei = 3316 Lei.

Este corect rationamentul? Trebuie sa mai luam in considerare si alte aspecte?
Multumesc!
Buna ziua,
Am decis sa achizitionez o masina second hand din Germania. Vanzatorul este persoana juridica platitoare de TVA. Eu, de asemenea, persoana juridica platitoare de TVA. Inteleg ca vanzatorul imi va emite o factura pe valoarea neta, fara TVA (in unele situatii se factureaza si o garantie care se inapoiaza dupa inmatricularea masinii).
Intrebarea mea este daca acest TVA trebuie sa il achit catre statul Roman inaintea inmatricularii, sau nu este necesar. Din cate stiu, auto mai vechi de 6 luni si cu peste 6000 km sunt considerate second hand si nu se aplica TVA.
Am citit ceva despre taxarea inversa insa nu inteleg daca presupune si plata unor sume de bani sau reprezinta doar un mod de declarare.
Multumesc!
Buna ziua,
Am o serie de intrebari legate de concediul de crestere copil in cazul unei profesii liberale (in special din zona de indemnizatie de crestere copil - cum se calculeaza, ce venituri se iau in considerare, etc).
Caut un consultant care sa ma ajute cu raspunsuri sigure si clare la aceste intrebari.
Avem printre noi consultanti dispusi sa isi ofere serviciile (contra-cost, bineinteles)? Rog persoanele cu experienta in aria mentionata mai sus sa ma contacteze.
Daca nu am postat in zona corecta, va cer scuze si va rog sa mutati postarea mea.
Multumesc!
Buna ziua,

Am un PFA la norma de venit cu cod caen 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei.
De asemenea, am un site care ofera servicii web lunare cu plata lunara (servicii asemanatoare gazduirii web, de exemplu).
Exista vreo posibilitate sa facturez legal aceste servicii pe PFA? Ce denumire de produs as putea gasi?

Multumesc!
freeelis a scris:

Decizia de concediere se poate revoca de catre angajator si fara interventia instantei de judecat.

Ce inseamna acest lucru? Ce presupune din partea mea respectiv din partea angajatorului? Care sunt urmarile acestui demers?

Multumesc!
Multumesc pentru raspunsuri. Foarte utile linkurile respective. Exista posibilitatea sa ajungem la o intelegere inainte de a merge in instanta? Din punct de vedere legal, cum se procedeaza? Se poate anula respectiva decizie de concediere dupa agrearea unor plati compensatorii?
Multumesc!
Buna ziua,

Vineri am primit la locul de munca decizia de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, ca urmare a desfiintarii locului de munca din organigrama societatii.
Sunt, insa, cateva lucruri care mi-au atras atentia majos. Va rog sa imi spuneti daca ele sunt argumente valide si ce se poate face mai departe:

1. Preavizul este de 20 de zile, incepand cu data de la care se ia la cunostinta decizia (lucru care s-a intamplat vineri la finalul programului). Preavizul nu ar trebui sa inceapa sa se scurga din urmatoarea zi lucratoare luarii la cunostinta? In codul civil se face aceasta precizare.

2. Locul de munca va ramane activ in organigrama societatii. Exista persoane care vor ocupa in continuare aceasta functie. Nu s-a facut o evaluare prealabila inainte de a se face concedierea. Legea prevede ceva in acest aspect?

Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de ce am de facut mai departe. Nu mi s-au oferit salarii compensatorii. Am intrebat si mi s-a spus ca nu este cazul.

Multumesc!