Buna ziua!
In cazul unui salariat bugetar, la calculul indemnizatiei de concediu de odihna ce lege se aplica, codul muncii sau legea 250/1992 si cum se calculeaza aceasta? De asemenea pentru stabilirea sporurilor se aplica unele prevederi din codul muncii sau cele din legea 153/2017 cu modificari, daca ele se refera la acelasi spor si sint in contradictoriu, respectiv art. 142 alin 2 "acordarea unui spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza pentru personalul care isi desfasoara activitatea in conditiile art. 140 si art. 141" sau art. 2 alin.1 cap. II anexa II din legea 153/2017 cu modificarile ulterioare " spor de pina la 100% din salariul de baza" ? Salariatul este angajat intr-o unitate din subordinea Consiliului Judetean.
Buna seara!
In anul 2016 a fost in vigoare un CCM la nivel de unitate in care era prevazut un supliment de 7 zile la concediul de odihna anual pentru angajatii care lucreaza in anumite conditii de munca. Codul muncii prevedea, atunci, ca si acum un minim de 3 zile pentru aceleasi conditii de munca. Contractul de munca nu mai este in vigoare si-a incheiat perioada de valabilitate si nu s-a mai prelungit si nici negociat.
Intrebare: beneficiez de prevederea mai favorabila, mie, angajatului, conform ultimului CCM de 7 zile suplimentar la concediul de odihna anual sau de prevederea legala care reglementeaza la minim 3 zile, adica 3 zile suplimentare la concediul de odihna anual.
Multumesc.
Da asa este acest articol face referire la modul de calcul dar nu precizeaza pentru ce categorii (art.2 alin.1 lit.a si b din OUG 111) se aplica si eu m-am gindit ca poate fi aplicat la modul de calcul al indmnizatiei pentru 1 luna; doar ca eu incerc sa inteleg unde, in legislatie, se face conexiunea ca si celalalt parinte trebuie sa beneficieze de optiunea primului. Eu inteleg, din ce scrie la art.2 alin. 1 ca se exprima optiunea primului parinte lit a sau lit b care apoi nu mai poate fi schimbata alin. 7, ca doar nu o data stam doi ani dupa care revenim si spunem ca stam un an si apoi iar ne razgindim si stam doi ani. Dar in legislatie eu nu am gasit ca se poate face aceasta echivalare optiunea primului parinte sa fie si a celui de-al doilea. Eu inteleg ca celui de al doilea parinte ar trebui pentru 1 luna sa i se calculeze indemnizatia ca 85% din veniturile anului anterior nasterii copilului dar nu mai mult de 3400 deoarece al doilea parinte se incadreaza la perioada 0- 1 an. Daca al doilea parinte dorea sa-si ia 1 an si 2 luni sa zicem i se aplica art.2 alin.1 lit.b, deoarece se incadra 0-2 ani (era peste 1 an). Nu asa ar trebui? Poate sint eu subiectiv si nu interpretez corect...
Deci, sa inteleg, din ce mi-ati sus mai sus ca si eu sint asimilat optiunii sotiei. Dar conform HG 52/2011 cu modificarile ulterioare la CAPITOLUL VI
Stabilirea şi plata indemnizaţiilor lunare pentru creşterea copilului, a stimulentului de
inserţie şi a sprijinului lunar
Art. 21
(1) La stabilirea bazei de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare
toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită, obţinute în condiţiile art. 3 din ordonanţa de
urgenţă, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din
ordonanţa de urgenţă.
(2) Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se calculează prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (1).
Alin. 2 este modificat prin HG 1291/2012 in sensul ca s-a marit procentul la 85%.
Nu se poate aplica acest articol?
As dori sa stiu ce modul de calcul al indemnizatiei de crestere a copilului pentru perioada de 1 luna ( a 24-a luna) - cit este procentul din veniturile pe 12 luni anterioare nasterii copilului si daca este posibil si actul juridic si paragraful unde se face referire la acest aspect. Mentionez ca sotia a avut CCC (cu indemnizatia aferenta) pina la implinirea virstei de 2 ani a copilului. Este posibil ca si eu -pentru perioada de 1 luna- sa fiu asimilat optiunii sotiei: 85 % din venituri, dar maxim 1200 lei?
Va multumesc.