avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Activitate dana2space

Activitate dana2space

Răspuns la discuția Felicitari !!!!

Din felul in care ai intrebat "simt" ca stii raspunsul foarte bine si asteptai, amuzat, doar confirmari :D. Este asa cum simti, exact ceea ce stii :)
Discuție Felicitari !!!!
Felicitari noilor colegi intrati in profesie, mult succes si vointa de fier in continuare !!!

=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>

Alex Chiciu esti de trei ori invingator, o data prin perseverenta, a doua oara prin excelenta pregatire si a treia oara prin generozitatea cu care ti-ai oferit ajutorul multor colegi (cu care, de fapt, concurai=D>). Ai confirmat proverbul "ce nu te omoara, te face mai puternic". Sunt convinsa ca voi auzi numai de bine despre tine!!!!!! Mult noroc si o frumoasa cariera de "avocat de tip nou" :)
Răspuns la discuția avocat stagiar
Contractele de asistenta juridica pe care le incheie cu clientii personali, fiind vorba de av stagiar, nu trebuie incheiate prin si cu acordul indrumatorului? Deci posibilitatea de a colabora cu alti avocati exista in masura in care contractul de asistenta si decontarea se fac prin forma de exercitare care ii asigura indrumarea.
Mai sunt alte posibilitati?
Răspuns la discuția suspendare stagiu
Scuze pt formulare, intrebarea era daca actele aditionale sunt depuse la momentul incheierii celui de al doilea contract, sa zicem dupa 2 luni, insa acest al doilea contract nu este incheiat retroactiv cu ziua urmatoare incetarii primului contract. In acest caz presupuneam ca puteau invoca tardivitatea depunerii actelor aditionale tocmai in ideea de a le reface cu o data ulterioara, adica de a considera primul contract incetat la data incheierii celui de al doilea. Stiu ca e cam trasa de par ideea:giggle:, dar altfel cum considera pauza de 2 luni intre incetarea primului si inceperea celui de al doilea contract? Nu este suspendare din motive obiective (fiind incetare conventionala) si nici celalalt tip de suspendare pe motiv de incompatibilitate sau neefectuare stagiu timp de 1 an. Deci cum o califica? Si daca totusi o considera suspendare, ne intoarcem de unde am plecat, adica la care din cazurile enumerate de lege o incadreaza? Fiindca de asta depinde considerarea stagiului anterior si achitarea taxei de reinscriere...

Cei de care spuneai ca au dus dupa cateva luni actele respective la barou aveau continuitate intre date?

Apoi se mai adauga si problema formei de exercitare care asteapta actul aditional vizat de barou. Daca il inregistrez dupa 2 luni, in acest interval primul indrumator poate sesiza baroul cu incetarea contractului dintre noi, mentionand ca am "omis" sa inregistrez actul de incetare. Poate constitui acest fapt, motiv de sanctionare de catre barou?:O Intreb pt ca hotararea de a inceta contractul nu i-a convenit deloc indrumatorului:angry:
Răspuns la discuția suspendare stagiu
Multumesc pentru raspuns Andreea. Este corect, art. 17(3) se coreleaza cu 283(6), insa am adus in discutie art 285 tocmai pt faptul ca enumera alte cazuri de suspendare decat cele prevazute de 17(3). Am gandit ca "lipsa motivata din profesie" se refera la spitalizari, concedii medicale, cursuri de master, concedii pre/post natale, etc, iar cazurile de "incetare a indrumarii profesionale fara culpa avocatului stagiar" presupun motive ce tin strict de persoana indrumatorului. In ambele cazuri, asa cum spuneai si tu, trebuie sa existe motive obiective ce justifica absenta ori a stagiarului, ori a indrumatorului. ok. A doua situatie de suspendare prevazuta de statut este aceea care intervine pe perioada cat esti incompatibil sau timp de un an nu iti exerciti efectiv stagiul. Termenul de un an este termen extinctiv presupun, adica trebuia sa se implineasca un an si abia apoi conform 285(1) consiliul apreciaza asupra imprejurarilor, a duratei de stagiu efectuate anterior, pentru ca apoi sa dispuna suspendarea. Si probabil ca doar in aceasta a doua varianta esti obligat sa achiti din nou reinscrierea in Tablou, nu?
Pe mine insa ma intereseaza situatia cand incetezi un contract, conventional sau, daca nu se accepta, prin denuntare unilaterala cu preaviz, dar nu aduci imediat si al doilea contract pentru a se considera ca exista continuitate. In baza carui temei legal se dispune suspendarea, in ce interval de timp se pronunta consiliul si cu ce efecte? Actele aditionale de incetare ar trebui depuse la barou "de indata" dupa cum se specifica in contract, dar cat timp exact presupune aceasta sintagma? Ce se poate intampla daca sunt depuse ulterior, in momentul cand se incheie cel de al doilea contract? In afara faptului ca nu le-ar mai lua in considerare pe motiv ca sunt depuse tardiv si nu ar considera primul contract incetat, ce alte masuri ar mai putea sa ia?
In Legea 51/1995, art 17 alin(3) se specifica "Stagiul se suspenda in caz de lipsa motivata din profesie ori in caz de incetare a indrumarii profesionale fara culpa avocatului stagiar. Perioada de stagiu anterior efectuata se socoteste pentru indeplinirea stagiului."

Iar in Statut, la art. 285 :
(1) Suspendarea se dispune de consiliul baroului, care apreciaza asupra împrejurarilor ce justifica lipsa din profesie, durata suspendarii si întinderea perioadei de stagiu efectuat anterior suspendarii.
(2) Stagiul se suspenda în cazul în care avocatul stagiar ocupa o functie incompatibila cu exercitiul profesiei sau nu îsi exercita efectiv stagiul timp de un an.
(3) Stagiul efectuat anterior întreruperii nu intra în calculul termenului stabilit de art. 17 alin. (1) din lege. "
(adica de 2 ani !)

Intrebare: incetarea contractului de colaborare/salarizare inainte de termen, cu acordul partilor, se subscrie articolului 17 al (3)? Adica, "fara culpa"? Cum este considerata incetarea conventionala? Ce interval de timp poate sa curga pana la incheierea altui contract prin care sa se asigure indrumarea, asa fel incat stagiul efectuat inainte de incetarea contractului sa se ia in calcul? In cazurile prevazute de lege se mai achita taxa de reinscriere in Tablou?
M-ar interesa, mai ales, daca stiti din practica situatii similare, fara continuitate intre contracte, cu o intrerupere de bun-simt (sa zicem de max. o luna) in ce mod s-au finalizat?:)
Răspuns la discuția URGENT !!!!!!
Cauta o lista a cabinetelor din Ploiesti si incerci sa-i contactezi telefonic. La cei care au un site oficial le trimiti CV-ul iar, daca nu primesti nici un raspuns, le mai trimiti o data, de doua ori, de trei ori ... la intervale regulate de timp. Daca nici asa nu ai succes, cauti prin toate rudele, prietenii, cunostintele persoana care te-ar putea recomanda unui avocat cunoscut. Chiar daca respectivul nu are nevoie de stagiari totusi te-ar putea recomanda altcuiva ... si tot asa....
La fiecare convorbire telefonica, daca primesti un raspuns negativ, intreaba si daca au informatii despre persoanele care sunt interesate in acest sens.
Lipeste biletele intr-un loc vizibil la casieria Baroului cu anuntul si numarul tau de telefon. Eventual si la judecatorie, tribunal, curte de apel, biblioteca si in orice alt loc unde au acces majoritatea avocatilor. Daca nu, ia-ti inima in dinti, si du-te direct la cabinete cu CV-ul, prezentandu-te in cel mai bun mod cu putinta. Mie mi se pare ca obtinerea unui interviu, unde poti dialoga "face to face" si unde iti poti expune ideile, nazuintele, cunostintele, este cea mai buna modalitate in gasirea unui job.
Poti sa incerci toate variantele conjugate si sigur vei primi ceea ce iti doresti. Important este sa nu disperi, sa fii consecvent, sa-ti stabilesti o strategie metodica de cautare, o "prezentare" a ta cat mai sincera si, mai ales, sa ai convingerea ca vei gasi ceea ce ti se potriveste tie cu adevarat. Nu in ultimul rand, orienteaza-te dupa ceea ce simti, nu face compromisuri !!! Poate e mai bine ca nu te mai duci acolo unde oricum nu iti placea. Nu uita ca intotdeauna exista o alternativa !!!
Mult succes!!!!
Răspuns la discuția INPPA
DeaC a scris:

Stagiarii din anul I terminau INPPA-ul tot in anul I, examenul de absolvire tinand loc de definitivat. Dar acestia nu erau inscrisi pe tabloul avocatilor definitivi, erau tot stagiari, intrucat stagiul este de 2 ani, conform legii.

Te inseli, erau trecuti pe tabloul avocatilor definitivi cu toate drepturile ce decurg de aici. Anul acesta este primul an in care au schimbat aceasta regula


Faptul ca in acest sistem examenul de definitivat era sustinut in anul I, spre deosebire de sistemul clasic in care definitivatul era sustinut dupa 2 ani de stagiu.

Care sistem clasic? Pana mai acum cativa ani, chiar 2007 daca nu ma insel, se dadea deful dupa un an cu "dispensa" de la barou. Ca atare, nici baroul nu a avut o practica unitara in considerarea stricta a unei perioade de stagiu. Deci si "clasicul" a fost variabil.


dar nu ar strica un sistem unitar pentru toti stagiarii

Corect, insa dupa ce baroul a "variat" de la o solutie la alta, iar INPPA-ul a creat acest sistem paralel si la fel de instabil, anul acesta vor sa-si uneasca aberantele viziuni pregatind terenul pentru un eventual sistem unitar. Dumnezeu mai stie ce va iesi de aici, oricum de la an la an ne-au ametit cu inconsecventa deciziilor pe care le-au luat.

insa ma gandesc si la faptul ca anul acesta au fost inscrisi multi stagiari din anul II, tocmai pentru ca se pare ca exista dorinta de a impune ca obligatorii cursurile INPPA.

Nu e doar o dorinta, va deveni certitudine incepand cu anul urmator. Cursurile INPPA vor fi obligatorii, iar stagiarii care sunt anul intai acum, vor fi prima generatie obligatoriu scolarizata in cadrul INPPA, singurul care va organiza examenul de definitivat. Din pacate, in aceasta situatie, vorbim de anul 2011, deci implicit de noile coduri. :rtfm:
Insa .... pana la anul mult mai este :( si multe pot fi ideile reformatoare :D ale celor care dirijeaza destinul acestei profesii.
Răspuns la discuția INPPA
Ce parere aveti, dragi colegi, despre decizia conducerii INPPA, referitor la admiterea in anul 2009-2010 NUMAI a stagiarilor din anul doi???:-/
Răspuns la discuția INPPA
Pentru cei interesati :

A N U N Ţ

Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor anunţă deschiderea anului de pregătire profesională iniţială 2009-2010 în data de 4 mai 2009, ora 14,00, la sediul central al Institutului din Bucureşti, Calea Văcăreşti nr. 185, sector 4 (Universitatea „Nicolae Titulescu”)

Probabil ca lista cu stagiarii admisi va fi publicata in zilele urmatoare