avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Activitate Keyla

Activitate Keyla

Discuție Acte succesiune
Mama a decedat in 2018, eu sunt singurul copil. La data decesului mama era casatorita. Nu am dezbatut succesiunea pentru ca sotul ei avea domiciliul in alta tara si nu a ramas aici sa finalizam partea de acte. Bunurile mamei sunt reperezentate de o casa primita prin donatie de la tatal sau ( bunicul meu care traieste si azi)- in actul de donatie nu stiu sa existe o clauza privitoare la revocarea donatiei in caz de deces al donatarei. S-a pus doar uzufruct pe bunicul meu. M-am gandit ca au trecut mai mult de 4 ani si ar fi cazul sa ma ocup de succesiune. Am scos un CF al casei ( bunicul locuieste acolo) ca sa constat ca din anul 2021 mama nu mai e proprietar in acte ci apare in CF ca proprietar bunicul, in CF specificandu-se: ,,dobandire prin succesiune- tata". ??? Apoi, dupa un an, bunicul a facut contract de intretinere o doamna, cedand casa... Eu ma intreb ce succesiune a dezbatut bunicul meu, daca eu si sotul mamei avem calitate de succesori de drept, iar el nu avea nici un drept de a mosteni, in conditiile in care exista fiul si sotul decedatei. Nu stiu cum sa apuc problema, nu am acces la nici un act al mamei , eu posed doar copia certificatului ei de deces si o copie dupa actul de donatie, sper, integrala...Ideea e ca as dori sa ma luminati daca pot solicita notarului la care s-a facut succesiunea, copii dupa certificatul de mostenitor si dupa actele din dosarul sau, fiindca vreau sa solicit anularea in instanta a acestui certificat. Nu ma pot adresa instantei daca nu am acte. Ma gandeam ca ma voi lovi de clauza de confidentialitate la notar, dar azi cineva mi-a spus ca notarul e obligat prin lege sa imi livreze copii dupa actele notariale, intrucat am drept legal de mostenitor. Este adevarat? Cum ma sfatuiti sa apuc problema?
In 2018 doamna X a decedat. A fost casatorita de 3 ori, la data decesului fiind casatorita cu sotul nr.3. In urma ei a raman singurul fiu, din prima casatorie, sotul supravietuitor ( care nu este tatal fiului), si tatal defunctei. Lucurile stau astfel:
- in anul 2004, tatal doamnei X si unic proprietar al unei case decide sa se casatoreasca. Viitoarea sotie are pretentii la casa, asa ca tatal doamnei X doneaza fiicei sale 3/4 din casa si sotiei 1/4 pastrandu-si dreptul de uzufruct. Alte clauze nu exista in actul de donatie. La momentul donatiei fiica nu era casatorita, divortase de sotul nr.2.
- in anul 2018 donatara moare, intre timp tatal ei divortase de doamna care a ramas cu cota de 1/4. Fiul donatarei amana dezbaterea succesiunii pana anul acesta, cand cere un extras de CF pentru cota de 3/4 a mamei sale. Surpriza. In acte apare ca unic proprietar al cotei ( de fapt, a intregii case acum) fosta sotie a tatalui doamnei x, care la momentul decesului doamnei X avea 1/4. In CF apar doua mentiuni :
in 2019- ,,intabulare ,drept de proprietate,mostenire, dobandit prin Succesiune, cota 1/1, tatal defunctei (???- aici este problema- exista fiul supravietuitor);
in 2021- ,,intabulare, drept de proprietate, drept intretinere dobandit prin Conventie, cota 1/1 ex-sotia tatalui defunctei.
Va rog un sfat pentru fiu. Nu are acte privitoare la starea civila a mamei, nu are decat actul ei de deces. Pe actul de deces are alt nume decat in CF. Doama X a schimbat 4 nume in timpul viretii si a locuit in strainatate. Are sanse sa recupereze casa? Pana la urma era unicul succesor. Care sunt procedurile de urmat? Ce presupune si cat ar dura un eventual proces?
Mulțumesc! Am uitat sa precizez că NU e vorba de ore suplimentare, ci de 2 ore din cele 8 aferente normei din contract, in care vreau sa lucrez decalat față de restul angajaților. Există vreo prevedere legislativă care să interzică asta?
Întrucât nu am găsit nicăieri referiri la această situație, intreb aici. O persoană care este farmacist șef intr-o farmacie comunitară este obligat prin Legea Farmaciei să aibă un contract de 8 ore cu acea farmacie. Până aici,clar. Întrebarea este dacă norma de lucru a farmacistului șef este obligatoriu să se suprapună cu orarul farmaciei. Personalul farmaceutic lucrează cu publicul, deci orele de muncă ale personalului se suprapun cu orele in care farmacia este deschisa. Farmacistul șef are și atribuții administrative, are de întocmit acte contabile borderouri pt.retete etc, nu lucrează cu public.Poate sa se treacă în pontaj in intervale in care firma este închisă? Mulțumesc anticipat!
Doamnă, nu mă interesează. Daca mă interesa,mă duceam la Primarie să vad ce e de moștenit. Daca mă interesa,nu semnam nimic si apelam la avocat.Am trăit 9 ani fără a avea cunoștință despre faptul că bunica a avut / lăsat ceva în urmă.Evident,la fel de bine voi trai si de acum încolo, . Dacă lăsa o vilă la Miami,poate mă agitam să dau bani și la avocat, fiți pe pace. Nu e cazul . Doream să știu ce spune legea și care e rostul meu la notar,atât,la 9 ani de la deces. De asta am deschis topicul . Nu mi-au spus că e ,de fapt,o succesiune.
Oricum,m-a surprins extrem de neplăcut lipsa de profesionalism a unora care activează în domeniul juridic si care interpretează legea după bunul plac,pe nervii si cheltuiala altcuiva.Ma gandeam ca legea e lege si atât. Pana si aici pe forum v-ati intrecut in contradicții,nu puteți nega.
Eu mi-am rezolvat problema,nu am timp sa ma iau cu dvs.la harță online. Sincer,mă miră că dvs. aveți. Consider topicul inchis.

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Keyla a scris:
Nici acum nu stiu la ce am renunțat.


Sunt acestea cuvintele dvs.?
Așa să procedați și de acum încolo!
Să semnați hârtii fără să aveți habar ce semnați!

V-ați răcorit,doamnă?
Accept să achit onorariu unui avocat pt.o speță in care am ceva de castigat,nu atunci cand trebuie sa renunț la ceva. Iertati-ma,dar chiar sunteți lipsită de simțul realității. Renunț in favoarea legatarului și tot eu sa alerg la avocat???? Ma faceți să râd. La avocat nu se merge pt.o simplă formalitate .Pentru o hartie care costă 20 lei la notar.Intre timp notarul nr.3 mi-a dat hârtia fără nici o intrebare și am rezolvat problema.
Despre modul în care ați binevoit să îmi răspundeți, seamănă cu felul în care profesorul punea elevul la colț in vremurile de tristă amintire despre care pomeneați. Uitati ca postarea nu e despre mine sau despre ceea ce cred/ vreau eu. E despre ceea ce e corect și legal in situatia de față.

editare citat
Nu înțeleg.,, Tatăl a venit la moștenirea mamei sale ".. .?Tata nu a venit la nici o moștenire. Nu s-a facut succesiune dupa bunica. Acum se dezbate,după 9 ani De la moarte, pentru ca familia credea ca bunica nu are bunuri. Eu mi-am moștenit deja tatăl și din cate inteleg,masa succesorală e indivizibilă. Asta si spune notarul 2 ,ca nu pot renunța la ceva ce am acceptat deja.Nu vad legătura cu moștenirea de la tata. Eu fac succesiune dupa bunica. Nu credeam ca e atat de complicat. Am lăsat actele la notarul nr.3,sunt curioasă ce spune. Daca nici acesta nu vrea sa ne ajute,am să o urc pe mama in autobuz ca sa fie satisfăcut notarul 1 si sa scap de tevatura asta inutilă.

Cristina Hortensia CIUREA a scris:

Nu a contestat nimeni ca descendentii vin la mostenire in nume propriu.

Tatal dansei a venit la mostenirea mamei sale (bunica doamnei), doamna isi mosteneste tatal.

Art. 1105 Cod civil se aplica doar in cazul in care tatal doamnei ar fi decedat in termenul de optiune succesorala de 1 an si nu si-a exercitat dreptul de optiune in acest termen.




Exact asta susține notarul nr 2. Si eu cred la fel. Contradicțiile dintre dvs.pe forum,eu le experimentez in viața reală. Mama,femeie in vârstă, e plimbată din poarta unuia,in poarta altui notar,pe nervii,timpul și banii ei fără măcar să aiba un folos.

raluk0207 a scris:

Mostenitorii rezervatari sunt : sotul supravietuitor, parintii si DESCENDENTII.
Deci copii, nepoti, stranepoti, stra-stranepoti etc,
Userul e nepoata de fiu.
Nu confundati retransmiterea cu reprezentarea succesorala.
Tatal userului a murit DUPA bunica.
Deci nu e nicio reprezentare. Sotia fiului postdecedat nu are ce declaratie sa dea, pentru ca nu are calitatea de a pretinde rezerva succesorala.

Prima a murit bunica. Toată averea era pe numele ei. A facut vânzare cumparare pe casă si grădina. Nu stiu de ce nu si pe pământ,ca acum nu ne durea capul. De aceea nu s-a dezbătut succesiune dupa bunica,noi credeam ca ea nu mai are bunuri,deci nu e nimic de moștenit. Apoi moare tatal meu. Precizez că dupa tata am facut deja succesiune. Apoi,brusc,răsare testamentul,trecut sub tăcere de legatara timp de 9 ani. Notarul 2 spune că succesiuneaxfacuta dupa tata e și motivul pt. care mama nu poate da hârtie de renuntare ,pentru ca A ACCEPTAT deja sucesiunea după tată,deci nu poate și accepta și renunta in același timp . Calitate de succesor al bunicii nu are,deci rezultă că notarul 1 o cheamă pe mama ca moștenitoare a unei patrimi din partea cuvenită tatei. Dar masa succesorala e indivizibilă și mama nu are cum sa renunte la ceva ce deja a acceptat. Aici dezbatem succesiune după bunică, nu înțeleg de ce notarul 1 complică atât lucrurile. Astazi merg la notarul 3,vreau sa vad ce spune.

DinuX a scris:

Inca o data, decesul bunicii este inainte de al tatalui?
Daca ati fi stiut de pamanturi cand a murit bunica faceati succesiunea? Cine ar fi devenit proprietari? Tatal si unchiul, jumatate-jumatate (in lipsa testamentului). Cei 50% cota tatalui cine ar fi mostenit-o dupa decesul lui? Dumneavoastra si mama... Aveti un certificat de mostenitor dupa tata? Cine sunt mostenitorii de acolo?
Succesiunile se dezbat in ordinea deceselor, nu in ordinea in care mai aflati de cate un bun. Da, daca tatal ar fi decedat inaintea bunicii mama nu mai avea ce cauta in formula.
Mergeti inca o data la notarul 2 cu TOATE actele, in special certificatul de deces la bunicii, certificatul de deces al tatalui si certificatul de mostenitor dupa tata si puneti-l sa se uite bine la date.


Va multumesc foarte mult. I-aș fi făcut damblaua, dar m-a refuzat notarul nr.2. Caut acum un notar nr.3 ,in orasul mamei,care sa faca ceea ce vrea notarul nr.1. Va multumesc pentru sfaturi,retrag ce am spus mai sus,cu scuzele de rigoare. Dvs. ați avut dreptate,iar eu am reacționat exagerat,dar va rog sa imi înțelegeți situația. Luata aproape pe sus de legatara si de rude,dusă la notatul nu stiu care,sa semnez o renuntare la nu stiu ce si cat ,in conditiile in care eu știam ca bunicii mei au lichidat prin acte de vânzare tot ceea ce au avut,mi-am cam pierdut cumpătul. Va doresc o zi frumoasă!

raluk0207 a scris:

Pai la fel m-am crucit si eu.
Daca dosarul e inregistrat acolo, faceti-i damblaua.
Mergeti cu mama la un birou notarial din localitatea unde locuieste, da declaratie de renuntare si gata. Nu aveti de ce sa o carati pe mama acolo. Declaratia de renuntare se poate face la orice birou notarial din Romania.
Probabil vrea sa fie absolut sigur ca nu mai exista vreo persoana care sa emita pretentii.
Repet, este o interpretare a notarului, proprie si personala. Pana la urma, practica fiecarui birou este diferita si fiecare isi face treaba cum considera.