avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Activitate LaurentiuAAA

Activitate LaurentiuAAA

Nimeni?
Cornel Vasile a scris:

1. Potrivit art.385 (1) din Legea 95/ 2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, profesia de medic se exercită pe teritoriul României de către persoanele care îndeplinesc următoarele condiții:
- dețin un titlu oficial de calificare în medicină;
- nu se găsesc în vreunul dintre cazurile de nedemnitate sau incompatibilitate prevăzute de prezenţa lege;
- sunt apți din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de medic;
- sunt membri ai Colegiului Medicilor din România.
...

Da, dar asta nu se refera la medicii care au drept de libera practica, adica la primari si la specialisti, noi rezidentii nu putem lucra independent ci doar sub supravegeherea cuiva si nu avem nici drept de libera practica. Prin urmare, de ce trebuie sa ne facem asigurare de malpraxis (ca asta ni se cere ca sa putem sa ne inscriem in Colegiul Meidicilor) din moment ce noi nu avem nici o raspundere fiindca nu putem avea una din moment ce parafa si-o pune peste tot primarul sau specialistul cu care lucrezi?
Nu este normal sa faca acest pas cei care au nevoie de asa ceva, noi daca suntem intr-un proces de invatare si nu intr-unul de aplicare, cu drept de libera practica, a medicinii?
Ce beneficiu real avem noi daca ne inscriem in acest Colegiu al Medicilor?
Punctul al treilea de aici, ca sa vedeti ca nu vorbesc de pe pereti:
[ link extern ]



2. Acte inscriere Colegiul Medicilor
[ link extern ] /

Ce vreti sa spuneti, nu va suparati, cu acest link, ca nu inteleg ?



3. Decizia de desfacere a c.i.m. se poate contesta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul . Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Motivele de contestare pot fi : neindeplinirea conditiilor de forma, dar si neindeplinirea conditiilor de fond pentru emiterea deciziei.

Prin urmare sunt ilegale masurile cu care vor ei sa ne pedepseasca, nu ?
Dar de interzicerea accesului in clinica si laboratoare ce spuneti? Este o masura legala sau abuziva/ilegala? Daca se va intampla asta, ce putem face?

Multumesc mult pentru ajutor!
Buna ziua!

La inceputul anului am fost anuntati, mai discret, mai prin intermediari, cum ca ar trebui ca noi medicii rezidenti sa ne inscriem in Colegiul Medicilor din Romania. Ni s-a sugerat asta asa, mai pe la spate, apelandu-se pentru instiintare la sefii de disciplina, colegii de an mare si/sau la medicii cu care lucram. Prin asta noi ar fi trebuit sa tremuram de frica si sa credem ca e ceva obligatoriu, ideea asta de obligativitate ar fi trebuit sa o deducem noi din faptul ca ne spune acest lucru cineva superior in grad.
De ce acest lucru?
Pai fiindca de atata timp de cat este in vigoare articolul de lege, pe care ei il baga la inaintare, nu a fost niciodata obligatoriu sa te inscrii in colegiul medicilor, in schimb, bani cu japca (scuzati expresia) din salariu tot ti se lua, cum de altfel este scris negru pe alb si in documentul din link-ul pus de mine si care se gaseste liber pe google.
[ link extern ]

Documentul complet:
[ link extern ]

Dupa cum se observa in documentul din linkul pus de mine, si pe care l-am primit si noi, nu scrie nicaeri ca este obligatoriu ci doar ca ar fi bine sa ne inscriem fiindca avem niste asa-zise "beneficii", mai exact sa purtam in piept cu drag insigna (insemnele) cu CMR si sa fim alesi in structurile de conducere (cica!) etc.
[ link extern ]
Timpul a trecut si fiindca nu s-a inscris mai nimeni in asa ceva, tot au mai trimis vorba prin intermediari care sa vina la noi cu diverse texte din care noi sa credem ca e obligatoriu si ca nu mai exista alta solutie.
In schimb, nu au zis nicaeri negru pe alb ca e obligatoriu si nu a fost o pozitie oficiala a spitalului care sa zica acest lucru.
De ce?
Noi, rezidentii, credem ca nu e obligatoriu sa ne inscriem in Colegiul Medicilor.
Asta fiind si motivul acestui topic.
Intre timp, un procent mic dintre rezidenti s-au inscris in CMR si brusc taxa de participare a crescut de la 5 RON pe luna, la 50 de RON pe luna.
Intre timp, unii colegi au primit acest document amenintator in care se zice ca urmeaza sa se ia masuri dramatice impotriva celor care nu s-au inscris in Colegiul Medicilor, practic impotriva celor care nu platesc taxa de protectie lunara.
Acum insa, pe unele clinici au inceput sa fie primite documente care ameninta si ne obliga pe fata sa ne inscriem in Colegiul Medicilor. Dupa cum vedeti, de la varianta cu "ar trebui sa va inscrieti ca aveti aceste beneficii (cica!)", au trecut la varianta cu "daca nu v-ati inscris vedeti voi ce va facem".
Dovada amenintarii oficiale primita deja pe unele sectii:
[ link extern ]
Sunt multi colegi, medici rezidenti, de pe specialitati clinice care nu s-au inscris, nu se inscriu si nici nu au de gand sa se inscrie vreodata in Colegiul Medicilor pe motiv, zic ei, si pe buna dreptate, ca noi rezidentii NU avem drept de libera practica. Si asa si este, noi ca rezidenti facem ceea ce facem sub supravegherea unui medic indrumator primar sau specialist si NU avem noi dreptul sa tratam sau sa dam retete compensate si nici gratuite. Unii dintre noi au o parafa de jucarie dar care nu are nici o valoare si tot ceea ce facem trebuie aprobat si contraparafat de un medic primar sau specialist. Nici macar garzile nu le facem de unii singuri ci suntem impreuna cu unul sau mai multi medici, primari sau specialisti.
Noi ca medici rezidenti NU avem dreptul nici sa lucram la un cabinet privat. Asta o zic cei care sunt pe specialiatti clinice.
Dar cum ramane cu cei de pe specialitati paraclinice si de laborator cum e medicina de laborator sau microbiologia sau anatomia patologica, in care tu nici macar nu dai un tratament pacientilor si nici macar nu ai parafa ca tot ceea ce faci este parafat de medicul cu care lucrezi si, prin urmare, chiar daca ai avea parafa, asa cum au cei de pe alte specialitati, ea, ca si la acestia, nu are nici o valoare?
Si atunci?
De ce trebuie sa ne inscriem in Colegiul Medicilor?
De ce se fac presiuni asupra noastra cu acest lucru?
Sunt legale si justificate de o lege sau sunt ilegale si in mod abuziv?
Ce lege sau articol de lege le da acest drept?
[ link extern ]
Au dreptul sa ne desfaca contractul de munca asa cum zice acel document din imagine?
Au dreptul sa nu ne mai permita accesul in clinici si laboratoare daca nu ne inscriem?
Au dreptul sa nu ne mai dea salariul sau sa ne semneze foile de prezenta fiindca nu ne-am inscris?
--------------------------------------------------------------------------
Si inca ceva, noi ca sa ne inscriem in Colegiul Medicilor trebuie sa aducem un brat de hartii printre care trebuie sa platim si o asigurare de malpraxis si nu stiu ce adeverinta de CMI. De ce acest lucru daca noi nu avem cum sa facem un malpraxis din moment ce noi nu avem drept de libera practica si tot ceea ce facem este atent supravegheat?
Mai circula un zvon printre rezidenti cum ca fie ca ne inscriem, fie ca nu ne inscriem, taxa de protectie de 50 de lei pentru Colegiul Medicilor tot ne-o vor lua. Si cica urmeaza sa ne mai dea si amenzi si/sau alte sanctiuni (majoritatea banesti) pe motiv ca nu ne-am inscris. Pai cum vine asta? Si pedepsit (ca sa nu zic altfel), si cu banii luati? Nu este si acesta tot un abuz?
-------------------------------------------------------------------------------------
Va rog sa ne sfatuiti ce ar trebui sa facem in legatura cu toate problemele enumerate?
Multumesc din suflet!
O zi frumoasa va doresc!
elenazan a scris:

In Codul muncii se precizeaza clar;
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Deci ar trebui sa va efectuati concediul de odihna in fiecare an, faptul ca nu v-ati programat nimic nu este un motiv justificat pentru amanare.
Sesizarea la ITM ar fi justificata in cazul in care nu beneficiati de concediu pe parcursul unui an.

Am inteles, bine, dar legea, din cate vad eu, nu zice nimic ca ar fi OBLIGATORIU sa iti iei concediu. Nu inteleg de ce nu se poate varianta in care, daca nu ti-ai luat concediu pe o perioada de 1 an de zile calendaristic, sa pierzi pur si simplu acele zile de concediu ? De ce nu se poate asa ceva, ca am auzit si de varianta asta ?
Multumesc mult !
Buna ziua !
Lucrez la un spital de stat si nu prea as vrea sa imi iau concediu de odihna fiindca nu voi mai primi tichetele de masa pe perioada concediului de odihna, plus ca nu mi-am programat nimic si nu prea as avea ce sa fac in concediu.
Din cate am auzit de la alti angajati ai spitalului cica daca nu ti-ai luat concediu de odihna pe o perioada de un an de zile calendaristica, te baga spitalul automat in concediu de odihna, FARA VOIA TA, iar unii zic ca cica si FARA STIREA TA ca cica unii angajati s-au trezit bagati in concediu de odihna abia catre sfarsitul lunii cand trebuia sa-si ridice tichetele de masa si atunci li s-ar fi zis "luna asta ati fost in concediu", cu alte cuvinte si la munca, si fara tichetele de masa, si in concediu - adica in ultima luna din an te baga in concediu pentru ziele de concediu de odihna neluate, pe o perioada de un an de zile calendaristic.
O colega de serviciu a intrebat zilele trecute la salarizare in legatura cu acest lucru si cica legea spune ca iti poti lua concediu de odihna intr-un an de zile si, in caz ca nu ti-ai luat, teoretic, ti-l poti lua timp de 18 luni de la sfarsitul anului calendaristic, DAR, cica ei aplica un "regulament intern" propriu si personal, conform caruia esti bagat automat in concediu de odihna pentru zilele neluate, la sfarsitul anului calendaristic. Mai mult decat atat, cica daca ti-ai luat o parte mai mare din el, "ar putea fi mai intelegatori si sa te astepte sa-ti mai iei si restul pana in martie anul urmator" - deci maxim 3 luni, nu 18 luni cum spune codul muncii.
Vreau sa stiu daca ceea ce fac ei constituie un abuz si, daca e asa, ce ar trebui sa fac ? O declaratie scrisa la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) ar rezolva problema ? In cazul in care chiar asa se intampla (nu am de unde sa stiu fiindca e primul an in care lucrez aici iar pe cine am intrebat nu imi poate spune concret, decat din auzite, fiindca mai toti si-au luat concediul de odihna pe o perioada de un an de zile ca sa nu fie bagati fortat) ce ar trebui facut pentru a rezolva problema legal ?
Multumesc !
Buna seara !

Sa ziceam ca imi deschid un SRL unde voi fi singurul angajat. Ca sa nu mai platesc un contabil ca sa-mi tina evidenta si toate cele, m-am gandit ca sa fac eu Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor, profilul de contabilitate ca sa pot sa-mi fac eu singur contabilitatea si sa nu mai trebuiasca sa mai platesc pe altcineva.
Imi da voie legea sa fac asta sau nu ?
Dar daca ar fi vorba de PFA si nu de SRL, cum ar sta lucrurile ?
Ce sfaturi imi dati ?
Multumesc !
Răspuns la discuția Poate politia sa faca asta ?
1) Inteleg, m-am exprimat eu gresit. Dar se baga vreun politist sa faca ceea ce a facut acela din linkul de mai sus sau nu se baga daca nu dai mai intai o declaratie ? Fiindca practic daca cititi ce relateaza acel om pe blogul lui reiese clar ca politistul nu a chemat-o pe respectiva pentru declaratie ci mai mult a incercat sa o intimideze ca se face dosar etc. Cititi va rog si vedeti si spunet-mi daca e posibil asa ceva sau e doar un mit ce relateaza acel om pe blogul lui ? Si daca sa zicem ca dau o declaratie ca asa vrea el si ca asa zice legea, il va suna si va proceda la modul asa cuma procedat acel politist din situatia relatata pe acel blog sau nu se baga si imi zice ca el il cheama pe respectivul incriminat doar pentru declaratie si doar atat ?
2) Am inteles ca in anumite situatii chiar daca partile se impaca, dosarul tot merge mai departe, dar eu va intreb concret, in acest caz, esti obligat sa depui declaratie si daca vrei sa renunti la declaratie se poate sau obligat declaratiile merg mai departe si se face dosar ?
Si daca se face dosar atunci automat se face proces chiar daca eu ca reclamant nu mai vreau acest lucru ?
3) Daca ii zic politistului sa faca asa cum a facut cel din linkul de mai sus, pot avea probleme gen ca il sfatuiesc sa faca ceva in neregula ?
4) Daca ma duc doar si spun ca am patit asa cum a zis cel din linkul de mai sus pe blogul lui ca a facut, fara sa fac vreo declaratie sau sa semnez vreun proces verbal, politia nu se autosesizeaza si fara declaratia mea scrisa ? Nu e ca si cum m-as duce sa zic ca Cutarescu a violat pe Xulescu dar stati linistiti ca eu nu depun nici o delcaratie ? Nu s-ar autosesiza si intr-un caz si in celalalt, ca practic e un caz de inselaciune, nu ?
5) Ce se poate intampla daca se deschide doar, ancheta etc. dar dovezile nu sunt solide ?
Buna ziua !

Tocmai am patit o situatie asemanatoare cu cea de aici:
[ link extern ] /
Numai ca situl nu este acelasi si nici persoana si ne-am intanlit fata in fata, nu exista nici o hartie de livrare, nici o chitanta. Dar stiu cum il cheama pe respectivul, ii stiu ocupatia si orasul unde locuieste.
1. Daca m-as duce la politie si l-as pune pe acel politist care se ocupa cu asa ceva doar sa-l sperie (asa cum zice respectivul ca s-a intamplat la el, in linkul de mai sus), ar face asta sau m-ar refuza si ar spune ca nu se implica in asa ceva ? (ma refer sa vorbeasca cu el si sa-l faca sa-mi dea banii inapoi, fara declaratii si alte complicatii nici din partea mea si nici din partea lui)
2. Pot avea probleme cu politia pe urma si sa-mi spuna ca de fapt vreau sa abuzez pe cineva prin intermediul lor fara dovezi solide si sa se "autosesizeze" ?
3. Daca doar ma duc sa povestesc politiei ce s-a intamplat va face ceva (adica il va suna pe respectivul asa cum zice cel de mai sus pe blogul lui) sau trebuie neaparat sa dau o declaratie ?
4. Prin simpla mea prezenta la politie se considera deja un fel de reclamatie si practic ca vreau sau ca nu mai vreau sa mai dau delcaratie politia tot se autosesizeaza si e ca si cum as fi dat delcaratie ?
5. Ce se intampla cu aceste declaratii ? Practic te duci, faci delcaratia, il cheama probabil si pe respectivul sa dea declaratie, si pe urma, in caz ca respectivul nu recunoaste, declaratiile raman si se deschide automat dosar si proces chiar daca eu nu vreau asta ca si reclamant ? Se merge pe autosesizare, nu te lasa sa iti mai retragi declaratia(reclamatia) si sa anulezi totul ? In cazul in care depui declaratia si pe urma te razgandesti, ce se intampla ? Poti avea probleme ?