avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Poate politia sa faca asta ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Poate politia sa faca asta ?

Buna ziua !

Tocmai am patit o situatie asemanatoare cu cea de aici:
[ link extern ] /
Numai ca situl nu este acelasi si nici persoana si ne-am intanlit fata in fata, nu exista nici o hartie de livrare, nici o chitanta. Dar stiu cum il cheama pe respectivul, ii stiu ocupatia si orasul unde locuieste.
1. Daca m-as duce la politie si l-as pune pe acel politist care se ocupa cu asa ceva doar sa-l sperie (asa cum zice respectivul ca s-a intamplat la el, in linkul de mai sus), ar face asta sau m-ar refuza si ar spune ca nu se implica in asa ceva ? (ma refer sa vorbeasca cu el si sa-l faca sa-mi dea banii inapoi, fara declaratii si alte complicatii nici din partea mea si nici din partea lui)
2. Pot avea probleme cu politia pe urma si sa-mi spuna ca de fapt vreau sa abuzez pe cineva prin intermediul lor fara dovezi solide si sa se "autosesizeze" ?
3. Daca doar ma duc sa povestesc politiei ce s-a intamplat va face ceva (adica il va suna pe respectivul asa cum zice cel de mai sus pe blogul lui) sau trebuie neaparat sa dau o declaratie ?
4. Prin simpla mea prezenta la politie se considera deja un fel de reclamatie si practic ca vreau sau ca nu mai vreau sa mai dau delcaratie politia tot se autosesizeaza si e ca si cum as fi dat delcaratie ?
5. Ce se intampla cu aceste declaratii ? Practic te duci, faci delcaratia, il cheama probabil si pe respectivul sa dea declaratie, si pe urma, in caz ca respectivul nu recunoaste, declaratiile raman si se deschide automat dosar si proces chiar daca eu nu vreau asta ca si reclamant ? Se merge pe autosesizare, nu te lasa sa iti mai retragi declaratia(reclamatia) si sa anulezi totul ? In cazul in care depui declaratia si pe urma te razgandesti, ce se intampla ? Poti avea probleme ?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:45, 8 Iunie 2016
LaurentiuAAA a scris:

1. Daca m-as duce la politie si l-as pune pe acel politist care se ocupa cu asa ceva doar sa-l sperie

Responsabilitatea politistului nu este de "a speria"
Daca intrlregeti sa depuneti plangere,automat va asumati responsabilitatea demararii unor verificari,declaratii,etc
Autoritatile nu demareaza cercetari decat in baza unor plangeri/sesizari oficiale
Simpla prezenta nu se consuidera deja reclamatie,deoarece prezenta unui cetatean in fata autoritatilor,a organelor de cercetare se poate realiza in conditiile in care cetateanul detine diferite calitati reclamant,martor,suspect,etc
Daca va asumati responsabilitatea inregistrarii unei plangeri,automat aceasta plangere pentru solutionare va genera verificari,audieri,coroborari,care in final vor fi anaslizate de procurorul responsabil de caz care va dispune solutie legala
Sunt fapte pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea sunt alte infractiuni in care chiar daca partile se impaca,autorul urmeaza sa raspunda in fata legii pentru faptele comise

1) Inteleg, m-am exprimat eu gresit. Dar se baga vreun politist sa faca ceea ce a facut acela din linkul de mai sus sau nu se baga daca nu dai mai intai o declaratie ? Fiindca practic daca cititi ce relateaza acel om pe blogul lui reiese clar ca politistul nu a chemat-o pe respectiva pentru declaratie ci mai mult a incercat sa o intimideze ca se face dosar etc. Cititi va rog si vedeti si spunet-mi daca e posibil asa ceva sau e doar un mit ce relateaza acel om pe blogul lui ? Si daca sa zicem ca dau o declaratie ca asa vrea el si ca asa zice legea, il va suna si va proceda la modul asa cuma procedat acel politist din situatia relatata pe acel blog sau nu se baga si imi zice ca el il cheama pe respectivul incriminat doar pentru declaratie si doar atat ?
2) Am inteles ca in anumite situatii chiar daca partile se impaca, dosarul tot merge mai departe, dar eu va intreb concret, in acest caz, esti obligat sa depui declaratie si daca vrei sa renunti la declaratie se poate sau obligat declaratiile merg mai departe si se face dosar ?
Si daca se face dosar atunci automat se face proces chiar daca eu ca reclamant nu mai vreau acest lucru ?
3) Daca ii zic politistului sa faca asa cum a facut cel din linkul de mai sus, pot avea probleme gen ca il sfatuiesc sa faca ceva in neregula ?
4) Daca ma duc doar si spun ca am patit asa cum a zis cel din linkul de mai sus pe blogul lui ca a facut, fara sa fac vreo declaratie sau sa semnez vreun proces verbal, politia nu se autosesizeaza si fara declaratia mea scrisa ? Nu e ca si cum m-as duce sa zic ca Cutarescu a violat pe Xulescu dar stati linistiti ca eu nu depun nici o delcaratie ? Nu s-ar autosesiza si intr-un caz si in celalalt, ca practic e un caz de inselaciune, nu ?
5) Ce se poate intampla daca se deschide doar, ancheta etc. dar dovezile nu sunt solide ?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2016
LaurentiuAAA, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

1-Daca parcurgeti atent articolul,aflati ca se precizeaza concret
Ea probabil a crezut ca pentru 60 de lei nu o sa ma deranjez insa eu m-am deranjat si am depus o plangere a doua zi la sediul politiei municipiului Tulcea
intr-un final cand domnu’ politist s-a enervat un pic si i-a spus raspicat faptul ca dosarul va merge mai departe si va fi anchetata pentru inselaciune

Incercati sa constientizati ca s-a depus o plangere,care trebuie solutionata
Politistul judiciar are de solutionat "n" cauze,plangeri si interesul sau primordial este acela de a solutiona cat mai multe dintre acestea prin intelegerea partilor ,astfel incat sa nu mai fie necesara parcurgerea procedurii de citare,audiere,declaratii,incheiere raport ,etc
2-Daca intelegeti sa va asumati responsabilitatea sa implicati autoritatea politiei,aceasta are obligatia legala sa demareze cercetari numai in baza unei sesizari/plangeri
Este adevarat ca mai exista si intelegeri intre parte si politist si partea incearca prin implicarea autoritatii politistului sa o determine sa se ajunga la o intelegere,dar in situatia in care nu exista inregistrata plangere,politia nu poate desfasura legal cercetari
Daca politistul judiciar ar desfasura demersuri impotriva unui tert ,fara a exista o sesizare /plangere inregistrata,acesta risca sa fie acuzat de abuz in serviciu
3-Este hazardat a raspunde daca politistul accepta sa se implice in desfasurarea de demersuri de solutionare,in conditiile in care ,legal politistul detine competenta si autoritatea sa desfasoare cercetari numai in baza unei sesizari/plangeri oficiale
Depinde de la politist la politist,dar nu este de preferat sa incercati ,asta ca sa indepartati suspiciuni sau interpretari ale actiunilor dv
4-Nu se autosesiseaza fara sesizarea/plangerea dv
Exista legal prevazut faptele pentru care politia/parchetul detin competenta sa se autosesiseze
5-Initierea si desfasurarea procesului penal sunt conditionate de existenta unui temei juridic, care rezida in dreptul la actiunea in justitie, iar pentru a se constitui intr-un suport al procesului, actiunea penala trebuie sa aiba un temei juridic in fapt si in drept
Temeiul factual al actiunii publice este dat in toate cazurile de existenta faptei ilicite, iar temeiul de drept al actiunii penale este furnizat de norma incriminatorie a respectivei fapte
Actiunea penala este lipsita de temeiul de fapt in cazurile in care fapta nu exista in materialitatea sa, nu a fost savarsita de cel acuzat, ori exista o cauza care inlatura caracterul penal al faptei, in timp ce lipsa temeiul de drept al actiunii penale survine in cazurile in care fapta nu are corespondent in legea penala

Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2016
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere plangere politie SorinClaudiu SorinClaudiu Buna ziua!  In 18 martie 2011 am primit un colet in care trebuia sa primesc un telefon mobil, achizitionat de la un anume individ de pe internet, iar in ... (vezi toată discuția)
Schimbare declaratie user43 user43 In calitate de parte vatamata am facut o plangere la politie pentru furt din patrimoniul propriu al unor bunuri mobile estimate de catre mine la 500 Ron. In ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a nu da declaratii Sever Simion Sever Simion Stiu ca exista acest drept, nu cunosc insa temeiul legal, de a nu da declaratii cand te cheama politia ca parte reclamanta. Eu am facut niste petitii si ... (vezi toată discuția)