avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Activitate mariussa

Activitate mariussa

Am nevoie de ajutorul dvs.Sa va explic problemea mea.
Sunt persoana fizica neautorizata care in 2014 am cumparat o proprietate pe care se afla o pensiune+anexe.Intre timp pe acel teren am construit o cladire cu 4 apartamente.Deasemenea doresc sa impart pensiunea in 6 apartamente.
Va rog sa ma lamuriti:
1.Am sunat la Call Center la ANAF si mi-au zis ca ceea ce fac eu(am construit o cladire de apartamente noi in scopul vanzarii) este considerata activitate economica independenta si trebuie sa ma inregistrez ca persoana fizica autorizata la registrul comertului.Eu nu doresc acest lucru,deoarece taxele sunt prea mari,si asta insemna ca eu daca vand un apartament cu 20.000 euro,pe langa tva de 5% redus,trebuie sa platesc impozitul de 16% din 20.000,+5% cas,si alte taxe.
Este obligatoriu sa fiu PFA ca sa pot sa obtin un cod de TVA,sau ma pot inregistra si ca persoana fizica neautorizata.
Eu doresc sa vand acestea apartamente ca persoana fizica neautorizata platind doar TVA redus de 5%.
2. Daca nu trebuie sa fiu PFA,Ca persoana fizica neautorizata am urmatoarea intrebare:trebuie sa ma inscriu la anaf ca sa obtin codul de TVA inainte sa incep vanzarea primului apartament?sau dupa ce am depasit plafonul de scutire de 220.000 RON?
Va multumesc!
Sunt persoana fizica,in 2014 am cumparat o proprietate pe care se afla un Hotel(P+E+M)+anexe.Intre timp pe acel teren am construit o cladire(P+1E) cu 4 apartamente.Deasemenea doresc sa impart hotelul in 10 apartamente.
Va rog sa ma lamuriti.Pot sa vand toate aceste apartamente cu reducerea de TVA de 5% daca atat cumparatorul cat si eu(vanzator) indeplinesc conditiile? Pot sa vand 4 apartamente pana la plafonul de scutire TVA,dupa care odata depasit plafonul de 65.000 Euro(data aderarii Ue),sa vand cu 5 % Tva restul de apartamente.
Conditiile le-am citit pe situl ANAF si cred ca le indeplinesc.Singura nelamurire este "În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe"-apartamentele au 50 mp si se afla la etajul 1 si 2(nu stiu cum sa calulez,dar nu cred ca depasesc 250 mp).
Am cautat pe google despre tva 5% si am inteles ca se poate.Am nevoie de parerea unui consultat fiscal ca sa stiu cum sa procedez mai departe.Daca se poate vinde cu 5% Tva o sa vand apartamentele,dar daca nu,o sa incerc sa vand toata proprietatea asa cum este ea.
Va multumesc foarte mult!
1.Buna ziua.Ma confrunt cu urmatoarele probleme.Am in Cartea funciara (persoana fizica) o cladire cu 4 apartamente P+1,pe care doresc sa o vand la 4 cumparatori prin diviziune cota parte 1/4.Fiecare cota parte este apartamentul respectiv,suprafetele sunt egale.Nu cred ca o sa gasesc 4 cumparatori o data,asa ca o sa vand pe rand.Dupa ce le-am vandut la cei 4,ei isi pot face singuri apartamentarea fara sa aibe probleme la cartea funciara??Exista vreun risc ca sa le fie respinsa apartamentarea?Eu ca si vanzator pot avea probleme ca le-am vandut in felul acesta?Nu doresc sa fac eu apartamentare si dupa aia sa vand separat din cauza tva.Va rog sa imi explicati la ce riscuri ma expun.
2.Am in Cartea funciara un Hotel cu 10 apartamete.Doresc de asemenea sa procedez la fel ca mai sus.Sa vand cota parte 1/10 la diversi cumparatori dupa care ei o sa isi faca apartamentare.Spune-ti-mi daca este posibil si la ce riscuri ma expun?Exista vreun risc ca sa le respinga apartamentarea lor?
Toate aceste proprietati se afla pe un singur teren,si cu posibiliate de parcare pt fiecare apartament.Toate informatiile pe care le primesc sunt binevenite.
1.Buna ziua.Ma confrunt cu urmatoarele probleme.Am in Cartea funciara (persoana fizica) o cladire cu 4 apartamente P+1,pe care doresc sa o vand la 4 cumparatori prin diviziune cota parte 1/4.Fiecare cota parte este apartamentul respectiv,suprafetele sunt egale.Nu cred ca o sa gasesc 4 cumparatori o data,asa ca o sa vand pe rand.Dupa ce le-am vandut la cei 4,ei isi pot face singuri apartamentarea fara sa aibe probleme la cartea funciara??Exista vreun risc ca sa le fie respinsa apartamentarea?Eu ca si vanzator pot avea probleme ca le-am vandut in felul acesta?Nu doresc sa fac eu apartamentare si dupa aia sa vand separat din cauza tva.Va rog sa imi explicati la ce riscuri ma expun.
2.Am in Cartea funciara un Hotel cu 10 apartamete.Doresc de asemenea sa procedez la fel ca mai sus.Sa vand cota parte 1/10 la diversi cumparatori dupa care ei o sa isi faca apartamentare.Spune-ti-mi daca este posibil si la ce riscuri ma expun?Exista vreun risc ca sa le respinga apartamentarea lor?
Toate aceste proprietati se afla pe un singur teren,si cu posibiliate de parcare pt fiecare apartament.Toate informatiile pe care le primesc sunt binevenite.