avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Activitate Cristian Driga

Activitate Cristian Driga

Răspuns la discuția Hartuire minor
Norocul in cazul particular expus de dvs. mai sus este ca aveti posibilitatea sa aflati identitatea prin intermediul politiei, facand plangerea pentru hartuire indicata si anexand mesajele primite, copiile dupa pagini, etc. Doar politia este in masura sa afle si are si mijloacele necesare.


Dvs. ca utilizator aveti doar posibilitatea sa raportati catre facebook problema si ei sa stearga conturile respective.
Răspuns la discuția Hartuire minor
Crearea unui cont fals sau in numele altei persoane pe Facebook nu este o fapta penala in sine.

INSA: Mesajele trimise sub orice forma, combinat si cu pagina de facebook... pot intruni elementele infractiunii de Hartuire:

Articolul 208 Cod Penal

Hărţuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Ce puteti face:
1. Salvati/pastrati/documentati toate acele mesaje si copii dupa pagina respectiva pentru a le avea ca dovada si in cazul in care pagina este stearsa.
2. De facut plangere la politie pentru Hartuire - aliniatul (2) de mai sus.

Alternativ, daca ati alege sa ignorati problema, puteti doar raporta (Report) la Facebook profilele respective. Ei au chiar sectiune in care poti selecta faptul ca acel profil va hartuieste.
Dar tineti cont ca daca dispar paginile/profilele respective, nu mai aveti ce arata politiei.

La depunerea plangerii, politia e singura care poate incerca, cerand relatii la Facebook, sa afle mai multe date despre persoana respectiva si sa incerce sa o identifice.
Acesta este si motivul pentru care nu aveti ce face in Civil pe despagubiri intrucat nu aveti mijloace sa aflati cine e persoana. Insa in urma unei anchete penale puteti teoretic afla cine este pentru a-l da in judecata si in civil ulterior pentru despagubiri.

Documentarea faptei cu poze/capturi de ecran/martor care vede acelasi profil si poate certifica, etc..sunt de folos si mai tarziu daca pe alte cai se da de gol personajul si il identificati.

REVENIND INSA: mesajele de care pomeniti, incadreaza fapta la hartuire conform articolului de mai sus si deci puteti depune plangere penala.
Răspuns la discuția Furt identitate
Nu avem infractiune definita in codul penal referitoare la astfel de fapte, deci nu exista la noi pedeapsa penala pentru asta. De aici si dificultatea de a identifica autorul pentru a-l chema in judecata in civil, unde pe dreptul la imagine si demnitate ar fi sanse.

In penal statul cauta sa identifice faptuitorul si are ceva mai multe mijloace de a obtine informatii de la furnizori/administratorii site-ului. In civil ramane o problema pentru ca nu putem porni un proces in lipsa identificarii persoanei care a comis fapta.
1. Intrebare: Seful are puterea legala sa faca lucrul asta conform fisei postului lui? El decide si/sau detine/stabileste accesul si parolele tuturor? Daca nu, e ilegal ceeace face el.

2. Are firma regulament intern care prevedere faptul ca emailul de serviciu nu poate fi utilizat in scopuri personale si/sau ca poate fi accesat/citit/supravegheat de firma? ...daca da si ati semnat toti un astfel de regulament ai o parte de acoperire, in sensul in care nu poti fi acuzat de colega de violarea secretului corespondentei. Doar de firma mai tarziu daca se strica relatiile (am vazut cazuri), in situatia in care nu poti proba ca ti s-a ordonat sa intri in aplicatiile si contul respectiv.

3. Daca ordinul primit e scris (prin email spre exemplu) atunci ai o alta parte de acoperire. Daca nu, ai putea, candid si nevinovat sa ii confirmi tu intr-un email sefului ca ai executat sarcina transmisa verbal de pe contul colegei.

Evident ca poate sa nu fie suficient daca la un moment dat ti se taie accesul la mailul tau si firma te acuza de acces fara drept si ar fi recomandat sa poti proba si prin alte mijloace ca ti s-a ordonat (ex. Foto ecran la acel email de confirmare, sau print de mail cu full-headers sau BCC catre un cont personal la un astfel de mail in care raspunzi/confirmi, evident daca nu incalci alte regulamente prin asta. Atentie mare la ce reguli interne incalci cu aceasta ocazie).

Cele de mai sus sunt cu DACA, evident. Cel mai important aspect este sa poti dovedi ca ti s-a ordonat de catre un superior. Poate fi legal totul. Ramane sa te protejezi si tu.

Cateva idei mai vechi gasesti aici: [ link extern ] .

Dificultatea cea mai mare este in cazul incare esti acuzat, sa fortezi firma in cadrul procesului sa puna la dispozitie comunicatiile interne din care se vede ca nu esti vinovat.
EULA nu anihileaza Codul Penal. Cu alte cuvinte, limtele in care EULA te protejeaza ca furnizor de astfel de servicii de gaming sau ca autor al lor sunt foarte subtiri si volatile.

Sintagma "fara drept" din lege atunci cand vorbim spre exemplu de violarea secretului corespondentei, transferul fara drept al acesteia (chiar si sub forma de snapshot), eventuala publicare subsecventa a imaginilor nu se elimina complet printr-un set de termeni si conditii, daca jocul respectiv este facut pentru a fi instalat pe PC (calculatorul !personal!) si nu pe o consola dedicata de gaming unde nu are ce cauta corespondenta privata.

Daca in situatia expusa mai sus, lucrurile stau chiar asa cum sunt descrise si pot fi dovedite, administratorul (din Romania) al sistemului va avea mult de argumentat pentru a fi absolvit. Daca.

In incheiere: Din ciclul "Nici o masa fara peste" (sintagma de acum 26 de ani) in IT-ul anului 2016 e valabil dictonul "NICI O PLATFORMA FARA JURIST SPECIALIZAT" .......Am intalnit deseori revolta celor ce au cunostinte de informatica referitoare la modul cum functioneaza legea si sistemul juridic si cum se interpreteaza dpdv juridic un fapt tehnic. Realitatea arata ca fara ajutorul unui jurist specializat, simpla redactare a unor EULA/termeni prin care administratorul/autorul se dezice de orice raspundere nu e suficienta la noi cel putin. :)

De partea cealalta, evident utilizatorul **informat** isi va lua masurile de siguranta.
Daca vorbim de aplicatie/platforma in Romania, precum si de posibilitatea de a dovedi captura de ecran cu ecrane in care sunt materiale private/emailuri/etc - detinatorul platformei are o problema destul de mare, de natura penala daca este facuta plangere.
Răspuns la discuția Sesizare e-mail
Cerinte conform cod procedura penala:
In dreptul penal - codul de procedura penala specifica atat pentru plangere (cand sunteti victima) cat si pentru denunt (cand semnalati o infractiune) faptul ca trebuie sa cuprinda elementele de la Art.289:

(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.
(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.
(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.
(6) Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.


Sursa: [ link extern ]


Plangerea electronica:
Strict referitor la plangerea in forma electronica, am vazut astfel de plangeri luate in considerare chiar daca nu sunt semnate digital, daca au continut numele si datele de contact pentru a se putea lua legatura cu petitionarul.

Exemplul contrar: Serviciul specializat de combatere a criminalitatii informatice spune ca accepta si sesizarile anonime - [ link extern ]

Concluzie: atat timp cat sesizarile nu contin elementele cerute de lege, este posibil sa nu fie luate in considerare, fiind la latitudinea autoritatilor acest lucru.



Răspuns la discuția Furt de date in mediul online
Pe viitor puteti evita macar copierea fotografiilor utilizand tehnica de watermarking care le va face inutilizabile de catre altii. Aceasta consta in supraimprimarea unui logo sau mesaj al agentiei semitransparent peste fotografie. Exista si instrumente online pentru asta. Un exemplu: [ link extern ] ".
Răspuns la discuția Cont de Facebook spart
Da. Puteti depune plangere penala. Aparent se poate incadra la cateva infractiuni in concurs.

Plangerile penale pe criminalitate informatica se pot depune si online la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice la adresa: [ link extern ]

Alternativ puteti sesiza Facebook pentru a va recupera contul si atat.
Faptul ca i-ati dat telefonul pe mana avand date scoate din discutie infractiunea de acces fara drept la sistem informatic. Pentru reparatie el putea fi nevoit sa faca backup daca spre exemplu telefonul a avut nevoie de resoftare, ceeace scoate in anumite conditii din discutie si infractiunea de transfer fara drept de date din sistem informatic.

Problema se pune cum a utilizat el datele respective. Daca a facut doar backup in vederea resoftarii, nu prea aveti ce ii face. Daca insa a folosit datele (lecturat/accesat cont de FB/etc) atunci aveti posibilitatea sa ii faceti plangere penala.

Insa, asa cum intreba cineva mai sus, e important sa puteti dovedi relatia de service/comerciala avuta cu persoana, precum si faptul ca aceasta a utilizat in mod neautorizat datele. Ex. daca in logul de gmail sau FB apare conectare de la un IP pe care nu il cunoasteti, etc.

Pana la alte detalii, sesizarile privind criminalitatea informatica se pot depune si online la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, la adresa: [ link extern ]