avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Sesizare e-mail
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Sesizare e-mail

As dori sa stiu daca sunt luate in considerare sesizarile anonime trimise pe e-mail la politie ,sau sunt nule ? Exista vreo lege sau vreo reglementare ? Multumesc
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2016
anonimanonimanonimanonim, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristian Driga , Avocat 06:51, 14 Iulie 2016
Cerinte conform cod procedura penala:
In dreptul penal - codul de procedura penala specifica atat pentru plangere (cand sunteti victima) cat si pentru denunt (cand semnalati o infractiune) faptul ca trebuie sa cuprinda elementele de la Art.289:

(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.
(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.
(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.
(6) Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.

Sursa: [ link extern ]

Plangerea electronica:
Strict referitor la plangerea in forma electronica, am vazut astfel de plangeri luate in considerare chiar daca nu sunt semnate digital, daca au continut numele si datele de contact pentru a se putea lua legatura cu petitionarul.

Exemplul contrar: Serviciul specializat de combatere a criminalitatii informatice spune ca accepta si sesizarile anonime - [ link extern ]

Concluzie: atat timp cat sesizarile nu contin elementele cerute de lege, este posibil sa nu fie luate in considerare, fiind la latitudinea autoritatilor acest lucru.

Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2016
Cristian Driga, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inducerea în eroare a organelor judiciare trailer1234 trailer1234 Buna ziua! La infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, sesizarea penala poate fi semnata cu un pseudonim? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Raspuns sesizare dna Flory G. Flory G. Cum trebuie scrisă : \"plângerea sau denunțul trebuie să aibă forma și conținutul prevăzut de art.289-290 din Codul de procedura penala.Daca sunt ... (vezi toată discuția)
Întrebare denunț ContSters443133 ContSters443133 Daca se face un denunț, plângere (anonima)către poliția economică, aceasta este obligată sa meargă in control?in cat timp de la efectuarea plângerii? (vezi toată discuția)