avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inducerea în eroare a organelor judiciare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inducerea în eroare a organelor judiciare

Buna ziua! La infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, sesizarea penala poate fi semnata cu un pseudonim? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: trailer1234 , utilizator 23:16, 20 Aprilie 2017
Conform art. 288 din Codului de procedură penală:
(1) Organul de urmărire penală este sesizat prin plângere sau denunţ, prin actele încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege ori se sesizează din oficiu.
(2) Când, potrivit legii, punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, la sesizarea formulată de persoana prevăzută de lege ori cu autorizarea organului prevăzut de lege, acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare în lipsa acestora.


sesizarea prin plângere este prevăzută de art. 289 C. proc. pen.
.......
2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.
(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.
(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.

........

iar denunțul de art. 290 din C. proc. pen.
(1)Denunţul este încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni.
(2) Denunţul se poate face numai personal, dispoziţiile art. 289 alin. (2), (4)-(6) şi (8)-(10) aplicându-se în mod corespunzător.


iar examinarea sesizării este prevăzută de art. 294
(1) La primirea sesizării, organul de urmărire penală procedează la verificarea competenţei sale, iar în cazul prevăzut la art. 58 alin. (3) înaintează procurorului cauza, împreună cu propunerea de trimitere a sesizării organului competent.
(2) În situaţia în care plângerea sau denunţul nu îndeplineşte condiţiile de formă prevăzute de lege ori descrierea faptei este incompletă ori neclară, se restituie pe cale administrativă petiţionarului, cu indicarea elementelor care lipsesc.
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2017
Daniela Gratiela, Alte profesii
Care este raspunsul dumneavoastra?
Plangerea sau denuntul trebuie sa indeplineasca conditiile de forma prevazute de la art. 289 c.p.p.ca sa poata constitui un act valabil de sesizare a organelor de urmarire penala.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala prin email refuzata ContSters277534 ContSters277534 Tocmai am primit inapoi, cu refuz de tratare de la sectia de politie, o plangere penala pe care am trimis-o prin e mail ca vezi doamne nu e semnata ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mamy86 mamy86 Buna ziua,sunt divortata,si de cand am divortat am avut probleme cu neplata pensiei alimentare a fostului sot,Banii cand ii trimite,ii trimite la parintii ... (vezi toată discuția)
Disparitie plangere kati-lina kati-lina Bună ziua. Am depus la Parchet o plingere la care mi sa dat număr de inregistrare, iar acum după aproximativ 3 luni nu mai există. La acel număr ... (vezi toată discuția)