Motizatie Casei de pensii este:
Sporul de santier, spor munca grea,spor conducere,si sporulpentru conditii nocive din adeverinta NR.... Eliberata de XXXX SA nu au fost valorificate deoarece au fost calculate la salariul realizat si nu la salariul de incadrare.
Atat si nimic mai mult. Fara sa citeze un articol de lege cu referire la calculul sporurilor obligatoriu functie de salariul de incadrare.
De fapt pare o eroare a casei. Anumite sporuri se atribuiau functie de contractul colectiv sau individual, functie de marimea echipei, etc si nu functie de salariu.
Pot cere in contestatie precizari deppre legea dupa care au refuzat valorificarea acestor sopruri pe motivul invocat?
In cazul concret al primelor platite in perioada 1983-1995.
Angajatorul a eliberat o adeverinta in care mentioneaza ca pentru sporuri si prime s-a retinut si platit cota CAS si pensie suplimentara.
Casa de pensii scrie in Motivatia respingerii ca veniturile din aceste Prime nu au avut caracter permanent prevazut in Anexa 15 din Normele pentru LG 263/2010 HG 257/2011.
Pot contesta aceasta decizie? Pe ce baza legala?
Multumesc pentru raspunsul rapid si precis. Voi depune contestatia.
Punctul 1. In caz ca se ajunge la Tribunal, puteti asigura reprezentare pe o astfel de cauza?
Punctul 2. Pe ce dispozitii legale se bazeaza casa de pensii cand motiveaza ca "Sporurile nu au fost valorificate deoarece au fost calculate la salariul realizat si nu la salariul de incadrare."?
Duna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatorul caz:
In dosarul de pensie am anexat o Adeverinta de la fostul angajator
unde se mentioneaza clar: Adeverinta cuprinde sporurile cu caracter permanent si primele incasate care au facut parte din veniturile pentru care s-a retinut si virat, la bugetul statului, cotele C.A.S. si pentru pensia suplimentara conform legilor in vigoare.
In aceeasi adeverinta se mentioneaza si “Baza legala de acordare a sporurilor”.
Casa de pensii respinge aceste sporuri cu urmatoarea MOTIVATIE:
Sporul de santier, spor munca grea,spor conducere,si sporulpentru conditii nocive din adeverinta NR.... Eliberata de XXXX SA nu au fost valorificate deoarece au fost calculate la salariul realizat si nu la salariul de incadrare.
Nu inteleg aceasta motivatie!
De unde poate constata casa de pensii ca sporurile au fost calculate la salariul realizat si nu la salariul de incadrare?
Are caderea Casa de pensii sa nu ia in calcul o adeverinta valabila?
Fiecare din cele 4 sporuri se clculeaza diferit conform legii. Unul dupa salariu, altul conform contract colectiv de munca, altul ca procent din realizarile echipei etc.
Motivarea unica cu calculul la salariul de incadrare mi se pare eronata.
Ce ar fi de facut?
Am primit decizia de pensionare si lipsesc 10 luni de vechime.
In perioada 2001,,,2002 lipsesc intermitent cate o luna, doua.
Nu am avut absente, firma a depus declaratiile. Cred ca atunci declaratiile se depuneau pe o discheta sau prin posta cu confirmare de primire.
De la ITM au spus c firma trebuie sa faca declaratii rectificative la ANAF ?!
Cum e mai bine sa procedez?
Am doua garsoniere si un apartament in Bucuresti si urmeaza sa locuiesc in majoritate in casa mostenita in provincie.
Doresc sa le cedez in folosinta copilului major, pentru 5 ani. Ma gandesc la un contract de comodat prin care el sa le poata folosi cum crede: Sa locuiasca, sa le inchirieze la terti, persoane fizice sau firme, Eventualele venituri din chirii sa ii revina lui si sa poata plati taxele la fisc in numele lui.
Nu doresc sa am eu venituri din chirii in perioada urmatoare.
Poate el inchiria in baza unui contract de comodat?
Am primit pe 12 Iulie Decizia "privind acordarea pensiei anticipate partiale" Pe decizie apare data de 17 Iunie.
Inca nu am depus actele pentru dare in plata a pensiei pt ca sunt inca angajat. Lichidarea va fi pe 31 Iulie.
Ma incadrez la aplicarea Legii nr. 142/2016?
Se ia in calcul data "deciziei" sau data la care depun actele?